Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Τα υποβρύχια της Ρωσίας… “οργώνουν” τον Ατλαντικό, “στα κάγκελα” το Λονδίνο

Η δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων στον Βόρειο Ατλαντικό δεκαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας. «Δείτε την αναγέννηση της Ρωσίας υπό τον Πούτιν.
Η δραστηριότητα των υποβρυχίων της στον Βόρειο Ατλαντικό δεκαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια», είπε ο Γκάβιν Γουίλιαμσον.
«Μόνο το τελευταίο έτος τα βρετανικά πολεμικά πλοία κλήθηκαν απαντήσουν σε ρωσικά σκάφη που
πλησίασαν τις βρετανικές ακτές 33 φορές», ανέφερε, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό την «αυξανόμενη ρωσική επιθετικότητα».
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναφέρουν επίσης ότι η δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων γύρω από τις βρετανικές ακτές ξεπερνά τα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου. Ο Ρώσος ναύαρχος Κορολιόφ φαίνεται δε να επιβεβαιώνει την άποψη αυτή δηλώνοντας πως το 2016 τα ρωσικά υποβρύχια εκτέλεσαν περιπολίες για περισσότερες από 3.000 ημέρες.
Ο πρώην αρχηγός του Βασιλικού Ναυτικού, ναύαρχος ε.α. Ζαμπέλας, δήλωσε πως οι ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του βρετανικού Ναυτικού δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των ρωσικών υποβρυχίων λόγω οικονομικών περικοπών.
Πρόσφατα η Βρετανία είχε ζητήσει την συνδρομή ΗΠΑ και Καναδά για να παρακολουθήσει ρωσικό υποβρύχιο, ενώ το 2015 είχε ζητήσει την συνδρομή της Γαλλίας για έρευνα για ρωσικό υποβρύχιο στις ακτές της Σκωτίας όπου και η βάση των βρετανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.




Το 2010 η Βρετανία απέσυρε, για λόγους οικονομίας, τα αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης Nimrod. Η Βρετανία θέλει να προμηθευτεί εννέα προηγμένα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας Ρ-8 Poseidon από τις ΗΠΑ τα οποία θα αναπτυχθούν στη βόρεια Σκωτία.
Σύμφωνα με τον Γούλιαμσνον η Βρετανία θα δαπανήσει πάνω από 3,3 δισ. δολάρια για τα πυρηνικά της υποβρύχια, τα 2 εκ. των οποίων για τη ναυπήγηση του εβδόμου υποβρυχίου της κλάσης Astute και το 1,3 για τη ναυπήγηση του τέταρτου υποβρυχίου κλάσης Dreadnought.
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί με ανησυχία την αυξανόμενη δραστηριότητα των ρωσικών υποβρυχίων. Οι ΗΠΑ δημιούργησαν νέες εγκαταστάσεις στην Ισλανδία για αεροσκάφη Ρ-8 ώστε να ελέγχουν την περιοχή από τη Γροιλανδίας μέχρι τη Βρετανία. Παράλληλα οι ΗΠΑ επανενεργοποίησαν τον 2ο Στόλο που θα καλύπτει την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις