Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Εργάτες οικοδομής εντόπισαν την μεγαλύτερη σφραγισμένη σαρκοφάγο ηλικίας 2.000 ετών (pics)

Το νέο εύρημα έχει σημάνει συναγερμό στους Αιγύπτιους αρχαιολόγους, καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη σε μέγεθος σαρκοφάγο που έχει βρεθεί ποτέ στην πόλη της Αλεξάνδρειας, που αποτελούσε το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της αρχαίας Αιγύπτου.


Μία τεράστια έκπληξη περίμενε τους εργάτες και τους μηχανικούς που είχαν αναλάβει να σκάψουν τα θεμέλια μίας νέας οικοδομής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με μία επτασφράγιστη σαρκοφάγο.
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν αμέσως την αστυνομία αλλά και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της πόλης, οι οποίες πιστοποίησαν ότι πρόκειται για μία αυθεντική σαρκοφάγο, ενώ η χρονολόγησή της οδηγεί μέχρι και 2.000 χρόνια πίσω.
Οι αρχαιολόγοι που εξέτασαν το εύρημα ανακοίνωσαν, επίσης, πως η σαρκοφάγος βρισκόταν στο ίδιο σημείο επί χιλιάδες χρόνια, ενώ δεν εντοπίστηκε κανένα απολύτως σημάδι προσπάθειας ανοίγματός της, γεγονός που σημαίνει ότι το περιεχόμενό της έχει παραμείνει αναλλοίωτο από τη στιγμή που θάφτηκε στο σημείο αυτό.
Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της αιγυπτιακής ιστορικής μεγαλούπολης αλλά κι ιστορικούς, το πιθανότερο χρονικό διάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η ταφή εντοπίζεται την περίοδο της διακυβέρνησης της αρχαίας Αιγύπτου από την δυναστεία των Πτολεμαίων, η οποία ξεκίνησε το 305 π.Χ ως και την κατάκτηση της χώρας από τους Ρωμαίους το 30 π.Χ.
Η σαρκοφάγος έχει μήκος σχεδόν τριών μέτρων, ενώ βρέθηκε σε βάθος 12 μέτρων δίπλα σε μία προτομή από αλάβαστρο, η οποία πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζει το πρόσωπο που βρίσκεται εντός της σαρκοφάγου.
Πλέον, τα ευρήματα αναμένεται να μεταφερθούν στα εξειδικευμένα εργαστήρια των αρχαιολόγων, όπου και πιθανότατα θα γίνει και το άνοιγμά της ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητα του ανθρώπου που θάφτηκε μέσα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις