Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Kυνήγι «Mαύρου» χρήματος μέσω κυπριακών εταιρειών – Τα 1,5 δισ. «ολιγαρχών» και τα παράνομα ομόλογα

Δημοσίευμα του Al Jazeera κάνει λόγο στις ύποπτες σχέσεις Ουκρανών «ολιγαρχών» και με κυπριακές εταιρείες – Άνθρωπος – «κλειδί» ο μεγιστάνας του φυσικού αερίου, Pavel Fuchs – Έχουν
εντοπισθεί 1,5 δισ. δολάρια σε ομόλογα σε κυπριακές εταιρείες, τα οποία συνδέονται με ανθρώπους του περιβάλλοντος του έκπτωτου φιλορώσου Προέδρου Yanukovych, το 2014.
Ένα δημοσίευμα του Al Jazeera φέρνει στο φως κάποιες «σκιώδεις» διασυνδέσεις Ουκρανών «ολιγαρχών» με κυπριακές εταιρείες κι άφθονο «μαύρο» χρήμα, του οποίου ίχνη εντοπίζονται πίσω στο 2014 και την περίοδο σφοδρής πολιτικο-στρατιωτικής αναταραχής στην Ουκρανία.

Βάσει των πληροφοριών που επικαλείται το δημοσίευμα του Al Jazeera, έχει κληθεί για ανάκριση από τις ουκρανικές Αρχές  ο μεγιστάνας του φυσικού αερίου της χώρας, Pavel Fuchs, στις 22 Αυγούστου, αναφορικά σχέση με διασυνδέσεις πυ φέρεται να έχει με υποθέσεις «μαύρου χρήματος», με τον ίδιο να φέρεται να δηλώνει πως σκοπεύει να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των ανακριτών.

Ο Fuchs ουσιαστικά θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με υπόθεση που ανάγεται από τον περασμένο Μάιο, που στόχο έχει την αποκάλυψη μη αναγνωρισμένων προσώπων οι οποίοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες με την σειρά τους φέρονται να εντοπίζονται πίσω από υπεξαιρέσεις ποσών που υπερβαίνουν το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Με κέντρο αναφοράς την εξαιρετικά έκκρυθμη πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση που επικράτησε στην Ουκρανία μετά από τον Φεβρουάριο του 2014, ερευνητές προέβησαν στην αποκάλυψη ότι 1,5 δισ. δολάρια βρίσκονται ως ομόλογα σε κυπριακές εταιρείες. Τα συγκεκριμένα ομόλογα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al Jazeera, εκδόθηκαν παρανόμως με τα χρήματα αυτά να συνδέονται με ανθρώπους του περιβάλλοντος του έκπτωτου φιλορώσου Προέδρου Yanukovych, ο οποίος τότε ανετράπη από ένα φιλοδυτικό μπλοκ διαδηλωτών, με τραγική κατάληξη τον de facto διαμελισμό της χώρας, με τις ανατολικές επαρχίες να παραμένουν και σήμερα σε καθεστώς απόσχισης από τον Κίεβο και τον εθνικό κορμό.

Τον περασμένο Ιανουάριο το Al Jazeera δημοσίευσε κατάλογο των φερόμενων ως εμπλεκομένων εταιρειών, βάσει πληροφοριών που προέκυψαν από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο σε μία εκ των συγκεκριμένων εταιρειών με έδρα την Κύπρο.


Τα ντοκουμέντα που επικαλείται το Al Jazeera αποδεικνύουν ότι ο Fuchs προέβαινε σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξαγοράσει μια κυπριακή εταιρεία, με την οποία συνδέονται 160 εκατομμύρια δολάρια τα οποία και είχαν υπεξαιρεθεί από άτομα του περιβάλλοντος του Yanukovych. Το εν λόγω ποσό θεωρείται ότι αποτελεί μέρος του συνολικού ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίου που ψάχνουν.

Μια άλλη ερευνήτρια της συγκεκριμένης υπόθεσης, η Daria Kaleniuk, δήλωσε στο ίδιο δημοσίευμα ότι όλο αυτό μοιάζει με «μια συμφωνία μεταξύ βαρόνων του εγκλήματος που υπογράφουν με το αίμα τους».

Ο Fuchs, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, διαπραγματεύτηκε το deal μαζί με τον Alexander Onyschenko, έναν άλλο Ουκρανό «ολιγάρχη», ο οποίος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με κατηγορίες διαφθοράς σε μια άλλη υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις