Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018

Συναγερμός στην A.Mεσόγειο: Eτοιμάζει και δεύτερο σεισμογραφικό η Τουρκία – Προμηνύονται εξελίξεις στην κυπριακή AOZ

Στην ανατολική Μεσόγειο στέλνει η Τουρκία στο τέλος του μήνα και το δεύτερο σεισμογραφικό που διαθέτει, το MTA ORUC REIS.


Το σεισμογραφικό, που επιχειρεί για λογαριασμό της Υπηρεσίας Γεωλογίας και Μεταλλείων Τουρκίας, επιχειρεί από το 2017 στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» από τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 είχε δημοσιεύσει πληροφορίες ότι με την ολοκλήρωση της αποστολής του εκεί, θα ερχόταν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σεισμογραφικό διαθέτει αυτονομία 35 ημερών και 55μελές ναυτικό και επιστημονικό πλήρωμα. Έχει δυνατότητα πραγματοποίησης δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών.

Να σημειωθεί ότι προς το τέλος του μήνα, αναμένεται να αλλάξει και η ρότα του «Barbaros», που τους τελευταίους μήνες πραγματοποιεί σεισμογραφικά σε μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Αποστόλου Αντρέα και των τουρκικών ακτών, από τη Μερσίνα μέχρι τα όρια της χώρας με τη Συρία.

Αν και η Τουρκία καίγεται για κοιτάσματα ώστε να μειώσει το κόστος εξαγωγών για ενεργειακές πηγές (μόνο για εισαγωγή άνθρακα δίνει $4 δισ. ετησίως) δεν αποκλείεται για σκοπούς πρόκλησης και πολιτικών εντυπώσεων, να περάσει και αυτό το σεισμογραφικό για μικρό χρονικό διάστημα από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Στο μεταξύ, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που απασχολεί από την Τετάρτη τους Τούρκους ειδικούς, οι οποίοι ασχολούνται με την προγραμματιζόμενη γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» που προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο τέλος Οκτωβρίου στον κόλπο της Αττάλειας, είναι το γεγονός ότι η εστία του προχθεσινού σεισμού που έγινε αισθητός και στην Κύπρο, ήταν ακριβώς στην περιοχή του στόχου όπου θα γίνει η πρώτη γεώτρηση με το γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής).

Το εστιακό βάθος του σεισμού των 5,2 Ρίχτερ ήταν τα 10.000 μέτρα, ενώ ο στόχος της γεώτρησης, βρίσκεται σε βάθος 7.100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, συγκεκριμένα το βάθος νερού στο σημείο που θα γίνει η γεώτρηση, είναι 2.500 μέτρα και το βάθος του στόχου κάτω από την επιφάνεια του βυθού είναι 4.600 μέτρα. Να σημειωθεί πάντως ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι σπάνια στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων.

Υπενθυμίζουμε πως στα πλαίσια της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, όπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο Ελληνικός στόλος απλώνεται στο κεντρικό Αιγαίο και στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ σε επιφυλακή έχει τεθεί και ο ΣΞ.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα λόγω ανακοινώσεων και τουρκικών κινήσεων το τελευταίο διάστημα, με τις οποίες προαναγγέλλονται τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ίσως και τις επόμενες εβδομάδες, για αυτόν τον λόγο το πολεμικό ναυτικό θα υλοποιήσει τουλάχιστον τρεις ασκήσεις στο Αιγαίο παραμένοντας έτσι σε συνεχή επιφυλακή .

Ως γνωστό, το τουρκικό γεωτρύπανο με το όνομα «Πορθητής» βρίσκεται εδώ και καιρό κοντά στην Αττάλεια, συνοδεία 10 τουρκικών πολεμικών πλοίων και δύο υποβρυχίων.

Και τα δύο πλοία αναμένεται να μετακινηθούν σε κυπριακά ύδατα μέχρι το τέλος του μήνα για να ξεκινήσουν τις εξερευνήσεις και τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Οι κινήσεις αυτές αξιολογούνται από τους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου και κυβέρνησης ως «άκρως επικίνδυνες” και για αυτό αποφασίστηκαν ορισμένες «κινήσεις» στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.

Ο ελληνικός τύπος αναφέρει ότι ενδεικτικό της εγρήγορσης που υπάρχει στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι ο Στόλος θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες τρεις διαδοχικές ασκήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της διακλαδικής άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, στην οποία θα έχουμε εκ νέου ανάπτυξη του ελληνικού στόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις