Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Στην φωτογραφία, δύο σακουλάκια ανθρώπινο μητρικό γάλα, αντλημένα από θηλάζουσα μητέρα...

Στην φωτογραφία, δύο σακουλάκια ανθρώπινο μητρικό γάλα, αντλημένα από θηλάζουσα μητέρα βρέφους 7 μηνών, με διαφορά 3 ημερών. Το πάνω γάλα, αντλήθηκε όταν το μωρό ήταν υγιές.
Το κάτω, 3 ημέρες αργότερα, αντλήθηκε ενώ το μωρό ήταν άρρωστο με πυρετό.

Το σώμα της μητέρας ανταποκρίνεται άμεσα στην επείγουσα κατάσταση της υγείας του βρέφους, τροποποιώντας κατάλληλα την σύνθεση του γάλακτος και προσφέροντας στον οργανισμό του μωρού ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να πολεμήσει την λοίμωξη.

Τι είναι το γάλα; Εκ της βιολογίας γνωρίζουμε ότι το γάλα είναι ένα θρεπτικό έκκριμα των μαστών των θηλαστικών.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση (και το marketing εταιρειών), όλα τα γάλατα ΔΕΝ είναι ίδια. Ένα κουτί με αποξηραμένη σκόνη από τις μαστικές εκκρίσεις ενός ζώου ΔΕΝ είναι ίδιο με το ανθρώπινο, φρέσκο, ζωντανό, τέλεια ρυθμισμένο, γάλα.

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος, είναι ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος, σε όλα τα είδη, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από ψυχολογικούς παράγοντες, σωματική κούραση, καθώς και ασθένειες. Προσπαθήστε να υποθέσετε τι είδους γάλα θα έβγαζε (αν έβγαζε) μια γυναίκα η οποία μόλις έχασε το παιδί της, ή βρίσκεται σε έντονο στρες, ή νοσεί από κάποια λοίμωξη. Σε μια τέτοια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται οι αγελάδες, οι κατσίκες και άλλα ζώα από τα οποία παίρνουμε το μητρικό τους γάλα: Έχουν χάσει τα νεογνά τους αμέσως μόλις γεννήθηκαν και άρα βρίσκονται σε έντονο στρες και αγωνία, ενώ ταυτόχρονα η ασταμάτητη άντληση γάλακτος από τους μαστούς τους με μηχανές προκαλεί σωρεία λοιμώξεων, μαστίτιδες και άλλες καταστάσεις.

Το γάλα κάθε είδους είναι ειδικά προσαρμοσμένο στο είδος αυτό - για παράδειγμα το γάλα της φώκιας είναι εξαιρετικό για τα μωρά φωκάκια, της αλεπούς για τα αλεπουδάκια, της γάτας για τα γατάκια, κ.ο.κ. Μαντέψτε για ποιον είναι ιδανικό το γάλα της αγελάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις