Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Καιρός: Προβλήματα και κλειστά σχολεία από τους θυελλώδεις άνεμους που «σαρώνουν» τη χώρα

Έντονα καιρικά φαινόμενα και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες μέρες

Για έντονα καιρικά φαινόμενα με σφοδρούς ανέμους και ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για
το «μεσογειακό κυκλώνα» που απειλεί την Ελλάδα - Απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια – Τα 10 μποφόρ θα αγγίξουν οι άνεμοι στο Αιγαίο – Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και ενδεχόμενο χιονόπτωσης στα ορεινά - Προβλήματα και καταστροφές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα - Σε ποιες περιοχές θα κλείσουν τα σχολεία
Το φθινόπωρο, όχι μόνο ήρθε απότομα μετά τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, αλλά η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρώτο σφοδρό κύμα ακραίων φαινομένων.
Ο «Ξενοφών» έκανε την εμφάνιση του και παρότι τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες, έχουμε ήδη τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο

Τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο δεν θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τους δημάρχους των νησιών και ισχύει για όλες τις σχολικές μονάδες των νησιών.
Ο κύριος λόγος της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι για την προστασία των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών, επειδή η ΕΜΥ κάνει λόγο για ανέμους η ένταση των οποίων θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 10 μποφόρ!

Μετ' εμποδίων οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκε το απόγευμα το δρομολόγιο του ταχύπλοου καταμαράν Super Jet για Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Φολέγανδρο Θήρα, Ιο.

Επίσης δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Διαγόρας» για Καβάλα, Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Βαθύ, Φούρνοι, Αγ.Κήρυκο και Πάτμο.

Εξάλλου, τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους δεν εκτέλεσαν τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Πρέβελης» για Ρόδο, Χάλκη, Διαφάνι, Κάρπαθο, Κάσο, Ανάφη Θήρα και «Νήσος Ρόδος» για Χίο και Μυτιλήνη.

Από το Λαύριο δεν εκτελέστηκε το απογευματινό δρομολόγιο για Κέα.
Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας, Αρκίτσα-Αιδηψός, Πρίνος Καβάλα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές οι τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για πτώσεις δένδρων στην Αττική

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί, έως αυτή την ώρα, 32 κλήσεις για πτώσεις δένδρων στην Αττική, λόγω των δυνατών ανέμων.
Μάλιστα, νωρίτερα έπεσε ένα δένδρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με αποτέλεσμα να προκληθούν, για λίγη ώρα, μικροπροβλήματα στην κυκλοφορία.

Προβλήματα και σε Θεσσαλονίκη - Χαλκίδα

Στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, πολλά εκ των οποίων έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα προκαλώντας υλικές ζημιές και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thessnews, πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν τη νύκτα κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την Πυροσβεστική να προχωρά σε έξι κοπές.
Στις τέσσερις περιπτώσεις τα δέντρα είχαν πέσει πάνω σε αυτοκίνητα προκαλώντας ζημιές, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κάποιος τραυματισμός.
Τα ξημερώματα Δευτέρας προς Τρίτη, θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν και τη Χαλκίδα, κάνοντας την παραλία της πόλης να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.
Ο αέρας παρέσυρε πινακίδες, καρέκλες και κάδους, ενώ τα κύματα στη θάλασσα ήταν μανιασμένα.
Ευτυχώς, δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, ούτε και κάποιος τραυματισμός, σύμφωνα με το evialead.gr.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η ένταση των ανέμων αναμένεται να φτάσει από αύριο και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο!
Με ανάρτησή του στο Facebook άλλωστε, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου μάς εφιστά την προσοχή για τα φαινόμενα που «χτυπούν» ήδη την Ελλάδα.
Ο μετεωρολόγος περιγράφει έναν «μεσογειακό κυκλώνα», που θα φέρει σφοδρούς ανέμους.
Ειδικότερα τονίζει πως:
«Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέως βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Παρασκευή "βγάζοντας και μάτι" στο κέντρο του! Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο αν αυτό το σύστημα θα μετατραπεί τελικά σε Μεσογειακό Κυκλώνα ή όχι και ποια θα είναι η τελική του πορεία! Καλό θα είναι πάντως οι κάτοικοι του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου να ενημερώνονται τακτικά από τα δελτία καιρού των επομένων ημερών».
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, Τρίτη, αλλάζει άρδην το σκηνικό εξαιτίας ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε συνδυασμό με το σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.
Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη Βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι εντυπωσιακή, κυρίως στη βόρεια και κεντρικά, 8-12 βαθμούς χαμηλότερα απ’ ότι το μεσημέρι της Δευτέρας.
Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους. Βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν ανατολικοί 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στον Πατραϊκό οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν κατά τόπους και τα 8 μποφόρ.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ
A SQ PROGNOSI MEGISTES ELAXISTES THERMOKRASIES

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 Μποφόρ. Τις ημέρες αυτές θα σημειωθούν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Την Πέμπτη θα σημειωθούν βροχές και από το απόγευμα σποραδικά καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.
Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ξενοφών: H πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φθινοπώρου

«Ξενοφών» βαφτίσθηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA) η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου, η οποία θα πλήξει την Ελλάδα από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.
Η κακοκαιρία είναι -ως συνήθως- «εισαγόμενη», καθώς η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα, ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σε συνδυασμό με ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο συνδιασμός αυτός θα δημιουργήσει από την Τρίτη τις συνθήκες για μια σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ.
Ταυτόχρονα, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις