Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δεσμευόμαστε για μείωση της φορολογίας - Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών - ΒΙΝΤΕΟ

Μία σειρά μέτρων για τη μείωση των φόρων και εισφορών, που θα πάρει μία κυβέρνηση της ΝΔ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του
κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στη ΔΕΘ. Θα μειώσουμε παντού τη φορολογία και τις εισφορές, είπε, ενώ τόνισε ότι θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός.

«Ο κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας», πρόσθεσε.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, είπε, θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι η ΝΔ θα την καταψηφίσει, είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή, λέγοντας πως πρόκειται για μια "συμφωνία ντροπής για το Σκοπιανό" που "εκχωρεί για πρώτη φορά τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας". Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στην κυβέρνηση των Σκοπίων, πως "αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή".

Ο κίνδυνος για την πατρίδα δεν έχει περάσει, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, η θέση της παραμένει επισφαλής, πρόσθεσε.

«Ζητώ από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης» τόνισε.

Στο ξεκίνημα της ομιλία του εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «η φετινή ΔΕΘ γίνεται στη σκιά ενός μεγάλου πένθους. Η συγκυρία αποτελεί θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης».

Σε 12 μήνες είπε ο κ. Μητσοτάκης «θα έρθω πάλι στη ΔΕΘ», προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι με τη στήριξη των πολιτών θα έρθω μία εβδομάδα νωρίτερα», εννοώντας ως πρωθυπουργός.

Επίθεση στους δανειστές


Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%, το χρέος της να μειωθεί δραστικά και τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Άσκησε δριμεία κριτική στους δανειστές, τονίζοντας ότι οι ξένοι επέβαλαν τόσο υψηλά πλεονάσματα γιατί δεν πιστεύουν ότι υπάρχει η θέληση να φτιαχτεί το κράτος, να ελευθερωθεί η οικονομία από τα δεσμά του πελατειακού κρατισμού και να αφεθεί ο ιδιωτικός τομέας να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας.

Όπως είπε οι δανειστές «υποτιμούν τους Έλληνες και το πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την επώδυνη περιπέτεια. Υποτιμούν όμως και κάτι άλλο, ή μάλλον προτιμούν να το ξεχνάνε. Το πόσο λάθος, το πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραμμα που σήμερα -και με τη δική τους συμφωνία και υπογραφή- εφαρμόζεται στην Ελλάδα».

Όπως είπε οι δανειστές φόρεσαν μια θηλεία που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί αυτός διαμαρτύρεται ότι πνίγεται. «Τους ρωτώ ευθέως: Θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα;»

«Εμείς αυτήν τη θηλιά θα την κόψουμε. Η Ελλάδα θα πάρει ανάσα», δήλωσε, ενώ στη συνέχεια είπε ότι στόχος είναι η μείωση των εξοντωτικών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα φορολογικά μέτρα

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

- Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

- Μείωση των εισφορών στο 15% σταδιακά σε μία τετραετία.

- Ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές έως 3.000 ευρώ, με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ.

- Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10% ως κίνητρο εξωστρέφειας και συνεργειών των αγροτών

- Μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

- Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα. Επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.

- Σταδιακή κατάργηση μέχρι του τέλους επιτηδεύματος, που τον χαρακτήρισε άδικο κεφαλικό φόρο, ταυτισμένο με την Ελλάδα της κρίσης.

-Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα επόμενα δύο χρόνια. Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας. «Προσέξτε όμως. Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη», είπε.

- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.

Ασφαλιστικό

Ο νόμος Κατρούγκαλου είναι κακός και θα καταργηθεί, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Διατηρείται», είπε, «η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας ,αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό»

Τόνισε ότι «όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις». Όπως διευκρίνισε, «η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου που θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο ακόμα για μεταφορά αρμοδιοτήτων «για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους». «Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα», είπε, ενώ δεσμεύθηκε ότι «κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις