Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Shirley Patterson: Ο δρόμος για μια πιο νεανική και υγιή επιδερμίδα μέσα από το φαγητό

Η καλή διατροφή είναι ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο του υγιούς δέρματος. Τα γερασμένα κύτταρα του δέρματος συνεχώς απορρίπτονται και αντικαθίστανται από
νεότερα και έτσι μια σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για την υποστήριξη αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης. Τα κύρια σημεία της γήρανσης του δέρματος είναι οι ρυτίδες, η ξηρότητα και το αφυδατωμένο δέρμα που προκαλούνται από το κάπνισμα, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, την κακή διατροφή, την έλλειψη ύπνου, το υπερβολικό άγχος και το γενετικό σας μακιγιάζ. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να ταΐσουμε  το δέρμα μας από μέσα και να βοηθήσουμε έτσι να κρατηθεί τόσο το σώμα μας όσο και το δέρμα υγιέστερα!

1 Το αντιγυραντικό Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι γεμάτο από βιταμίνες C και Ε, τα καροτενοειδή (βιταμίνη Α), βιοτίνη (βιταμίνη H) και πολλά φυτοχημικά (χημικά συστατικά του φυτού), τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη του ξηρού δέρματος των εύθραυστων μαλλιών και τα νυχιών. Πολλές επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που υπάρχουν στο αβοκάντο μπορούν να προστατεύσουν την υγεία του δέρματος με την ενίσχυση της επούλωσης των πληγών από την δραστηριότητά μας και με τη μείωση της ζημιάς που προκαλείται από την UV ακτινοβολία του ήλιου ήλιο. Επιπλέον, περιέχουν υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά που συμβάλλουν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.
Προσθέστε μισό αβοκάντο (δηλ μία μερίδα) στη σαλάτα σας, σε διάφορα ντιπς ή ακόμα και σε ένα smoothie.
2 Ντομάτες οι προστάτες της επιδερμίδας
Οι ντομάτες περιέχουν ένα φυτοχημικό που ονομάζεται λυκοπένιο που τους δίνει ένα πλούσιο κόκκινο χρώμα. Στο δυτικό κόσμο, οι ντομάτες αποτελούν το 80% του λυκοπενίου που καταναλώνουμε. Βρίσκεται επίσης στα καρπούζια, το ροζ γκρέιπφρουτ και τα βερίκοκα. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί κλινικά ότι βοηθά στην προστασία του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα, βλάβες από τον ήλιο και κατά της γήρανσης του δέρματος που προκαλείται από υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Το ζέσταμα ή η πολτοποίηση τοματών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ποσότητα λυκοπενίου που το σώμα μπορεί να απορροφήσει από το έντερο στην κυκλοφορία του Αίματος, με τη διάσπαση των κυττάρων τα οποία παγιδεύουν την ουσία αυτή. Το λυκοπένιο είναι επίσης λιποδιαλυτό, ως εκ τούτου, αν συνδυάσουμε τις ντομάτες με ένα υγιές λίπος, όπως το ελαιόλαδο και το ζεστάνουμε για να κάνουμε μια σάλτσα είναι πολύ πιο εύκολο να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος από ό, τι αν τις τρώμε ωμές.
Εκτός από το λυκοπένιο, οι ντομάτες περιέχουν επίσης άλλα τρία ισχυρά αντιοξειδωτικά: Bήτα-καροτίνη (βιταμίνη Α), βιταμίνη C και βιταμίνη Ε που βοηθούν να επιβραδύνουν τις διαδικασίες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Η βιταμίνη Cέχει αποδειχθεί ότι  αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου που είναι το σύστημα υποστήριξης του δέρματος.
3 Τρώτε 5 την ημέρα
Ξέρω ότι το μήνυμα 5 την ημέρα είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό τώρα. Όταν πρόκειται για την υγεία του δέρματος, όμως, πραγματικά πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα! Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τη ρύπανση και το ηλιακό φως και είναι σημαντικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος
Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να επιλέγετε πέντε διαφορετικά φρούτα και λαχανικά διαφορετικού χρώματος την ημέρα. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη σε πράσινα και κίτρινα λαχανικά συσχετίζεται σημαντικά με την ύπαρξη λιγότερων ρυτίδων. Από μια άλλη μελέτη στη Σκωτία διαπιστώθηκε ότι ο πιο υγιής τόνος του δέρματος συνδέεται με την αυξημένη ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Διαπίστωσαν  ότι τα καροτινοειδή σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι υπεύθυνα για το κόκκινο, το κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τόνο του δέρματος. Η μελέτη εξέτασε δύο καροτινοειδή ιδίως: βήτα-καροτίνη που δίνει στα καρότα, τις γλυκοπατάτες, το σκουός, και τα βερίκοκα το πορτοκαλί χρώμα τους. Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο. Το άλλο καροτινοειδές που μελετήθηκε ήταν το λυκοπένιο που δίνει κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, τις κόκκινες πιπεριές, το καρπούζι, τα βερίκοκα και το ροζ γκρέιπφρουτ.
4 Μην φοβάστε τα λίπη
Βεβαιωθείτε ότι συμπεριλαμβάνετε τακτικά μέτριες ποσότητες υγιεινών ακόρεστα λιπαρών που βρίσκονται στο αβοκάντο, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Αυτά παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία δρουν ως φυσικό ενυδατικό για το δέρμα σας, κρατώντας το εύπλαστο με αυξημένη ελαστικότητα. Αυτά τα λίπη περιέχουν επίσης τη λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε η οποία βοηθά στην προστασία του δέρματος από τη φθορά του περιβάλλοντος.
5 Μην ξεχνάτε την κατανάλωση υγρών
Το δέρμα χρειάζεται υγρασία για να παραμείνει ελαστικό. Μένοντας καλά ενυδατωμένοι επίσης διασφαλίζουμε την  πιο αποτελεσματική αποβολή των τοξινών από το σώμα μας. Το αφυδατωμένο δέρμα είναι πιο πιθανό να αναπτύξει ρυτίδες καθώς χάνει την ελαστικότητά του. Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να κάνει το δέρμα σας να φαίνεται στεγνό, κουρασμένο και να φαίνεται ελαφρώς γκρίζο.
Στα ψυχρότερα κλίματα, συνιστάται να πίνετε τουλάχιστον 6-8  ποτήρια υγρών την ημέρα και στα θερμότερα κλίματα, τουλάχιστον 10. Αυτά μπορεί να είναι νερό,τσάι από βότανα ή φρούτα και χυμοί. 
6 Αποφύγετε τις δίαιτες Yo-yo
Η επανειλημμένη απώλεια και επανάκτηση βάρους αντανακλάται τελικά στο δέρμα σας. Το δέρμα σας μπορεί να κρεμάσει να αποκτήσει ρυτίδες ή και να κάνει ραγάδες. Οι εξαντλητικές ή υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες είναι επίσης συνήθως ασύμμετρες και ελλιπείς σε βιταμίνες και με την πάροδο του χρόνου θα επηρεάσουν την υγεία του δέρματός σας.

Η Shirley Patterson είναι κλινική διαιτολόγος, με πολυετή εμπειρία σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Τα τελευταία 8 χρόνια διατηρεί δικό της γραφείο στον Άλιμο, όπου προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες, ακόμα και για πιο ιδιαίτερες ιατρικές παθήσεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζι της στο 210-9925864 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας του wefit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις