Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Οι Τούρκοι ανοίγουν πυρ στο Αιγαίο - Καταφθάνει το αεροπλανοφόρο Truman των ΗΠΑ

Παίζει με τη φωτιά ο «σουλτάνος» - Με παράνομες NAVTEX δεσμεύει περιοχές από τη Θάσο μέχρι την Κύπρο για στρατιωτικά γυμνάσια – «Εκρηκτικό» κλίμα πυροδοτεί η άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Truman στις ακτές της Συρίας
Αποφασισμένος να απαντήσει με κινήσεις εντυπωσιασμού  σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο δείχνει ο πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνοργανώνοντας στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τη Θάσο μέχρι και την Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com, η Άγκυρα ανήγγειλε τη διεξαγωγή ασκήσεων από την Τετάρτη (19/09/2018) μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίουενεργοποιώντας τα παράνομα δεσμευμένα πεδία βολής στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης, Λήμνου, Αη Στράτη, Σκύρου, Χίου, Ψαρών και μεταξύ Ικάριας, Πάτμου, Αμοργού- Δονούσας, προκαλώντας μια σοβαρή «ανωμαλία» στη ναυσιπλοΐα και στην αεροπλοΐα στο Αιγαίο.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, την Τρίτη (18/09/2018) οι Τούρκοι εξέδωσαν ναυτική οδηγία (NAVTEX) για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά σε περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτς, νοτίως του Καστελλόριζου σε περιοχή που ταυτίζεται με το κομμάτι εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Λευκωσία είχε ήδη εκδώσει την υπ’ αριθ. 304/18 NAVTEX, για τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις 19 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου σε εκτεταμένες περιοχές της Κυπριακής Ζώνης Ευθύνης, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας καθώς με τις δικές της NAVTEX επικαλύπτει τις περιοχές αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι κινήσεις αυτές των Τούρκων καταδεικνύουν τη σαφή πρόθεση του «σουλτάνου» να διαδραματίσει ρόλο γενικού «δερβέναγα» τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31/08/2018, ο διεθνολόγος και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, είχε προβλέψει και αναλύσει διεξοδικά τις κινήσεις του Ερντογάν, μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr.

«O Ερντογάν θα φερθεί σαν μποξέρ στριμωγμένος σε μια γωνία, δηλαδή θα αρχίσει να μοιράζει αριστερά και δεξιά “τυφλά” χτυπήματα, τα οποία θα κινούνται στη λογική του φτηνού εντυπωσιασμού. Αυτά θα έχουν ως στόχο αφενός τον αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας του, αφετέρου τη συσπείρωση του λαού γύρω του, απέναντι στις “σκοτεινές δυνάμεις” που επιχειρούν να τον ανατρέψουν», είχε υπογραμμίσει τότε ο κ. Φίλης.

«Πολεμικό» κλίμα στη Μεσόγειο: Καταφθάνει το αμερικανό αεροπλανοφόρο Harry Truman

USS Harry S. Truman CVN 75
Την ίδια στιγμή κι ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να στήσει σκηνικό γενικευμένης έντασης, ιδίως στο ενεργειακό «μονοπάτι» που περιλαμβάνει το Καστελλόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ, καταπλέει στη Μεσόγειο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman.
Το αεροπλανοφόρο που έχει πλήρωμα 6.500 ναυτικούς αναχώρησε από τη βάση του στο Norfolk και συμμετείχε σε δραστηριότητες υποστήριξης στον Ατλαντικό που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που δόθηκαν από το Αμερικανικό Ναυτικό Ινστιτούτο (USNI) τη Δευτέρα έδειχναν το πλοίο στον Ατλαντικό περίπου χίλια χιλιόμετρα δυτικά της νότιας ακτής της Ιρλανδίας, ενώ η προηγούμενη θέση του πλοίου που ανέφερε η USNI την προηγούμενη εβδομάδα δεν απέχει πολύ από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.
Όπως όλα δείχνουν, το αεροπλανοφόρο Truman κινείται προς της ακτές της Συρίας, προκειμένου να συνδράμει στις εκτεταμένες επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο εικοσιτετράωρα εναντίον στόχων του καθεστώτος Άσαντ.
Η παρουσία και μόνο μιας τόσο ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στη Μεσόγειο και με δεδομένη την προκλητική στάση των Τούρκων στο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί συνθήκες σοβαρής έντασης.
Σημειώνεται, τέλος, πως το αεροπλανοφόρο Truman θεωρείται το ισχυρότερο του αμερικανικού στόλου και διαθέτει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων σε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας, αντιμετώπισης κρίσεων αλλά και αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

ΜΠΕΣ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Με πληροφορίες από το hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις