Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Λαβρόφ: Η Ρωσία δε θα περιμένει να αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δε θα περιμένει να αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά θα αποχωρήσει μόνη της, μετά από δηλώσεις του γ.γ. του οργανισμού Γιάγκλαντ πως θα ζητηθεί από τη Μόσχα να εγκαταλείψει τον οργανισμό.

Η Ρωσία δε θα περιμένει να αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά θα αποχωρήσει μόνη της από τον οργανισμό, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Εμείς ενταχθήκαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρώντας πως παρέχει ένα πανευρωπαϊκό, παγκόσμιο, νομικό ανθρωπιστικό
χώρο. Αυτοί που έχουν υπονομεύσει τον χώρο αυτό με παράνομες ενέργειες, παραβιάζοντας το καταστατικό, ώστε να στερήσουν από τη ρωσική αντιπροσωπεία ίδια δικαιώματα με τις άλλες αντιπροσωπείες, είμαι πεπεισμένος πως αυτοί ξέρουν τι κάνουν», τόνισε ο Λαβρόφ, σε συνέντευξη στο Euronews.
Ο Ρώσος υπουργός επισήμανε ακόμη ότι εάν ο οργανισμός θέλει «να αποβάλει τη Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δε θα τους δώσουμε τέτοια χαρά, θα αποχωρήσουμε μόνοι μας».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα πληρώσει το τμήμα του προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης που της αναλογεί αμέσως μόλις αποκατασταθούν τα δικαιώματα της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο Θόρμπιορν Γιάγκλαντ, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, δήλωσε ότι ο οργανισμός μπορεί να αποβάλει τη Ρωσία εάν η Μόσχα δε συνεχίσει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό.
Τον Ιούνιο του 2017, η Μόσχα είχε παγώσει τμήμα της συνεισφοράς εκ μέρους της Ρωσίας για το 2018, μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως τα δικαιώματα της ρωσικής αντιπροσωπείας στον οργανισμό.
Από το 2016, η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ανανέωσε τα διαπιστευτήριά της πριν από τις συνεδριάσεις διαμαρτυρόμενη για διακρίσεις εντός του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις