Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Η τέλεια καρυδόπιτα

Συνήθως κάνω αυτή την καρυδόπιτα σε μεγάλο ταψί και στη συνέχεια την κόβω σε τετράγωνα κομματάκια. Αυτή τη φορά, όμως επειδή ήθελα να την προσφέρω στο ύπαιθρο όπου δεν θα είχαμε
πιάτο και κουταλάκι, την έφτιαξα σε θηκούλες των cup ckakes. Το πρόβλημα ήταν ότι το σιρόπι λέρωσε τις θηκούλες, έτσι όταν πια τα κεκάκια το είχαν ρουφήξει καλά – καλά τα μετέφερα σε καινούργιες καθαρές θήκες.


Υλικά

2 φλιτζάνια ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

1 φλιτζάνι τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα

1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλιές του γλυκού μπέκιν πάουντερ

1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

6 αυγά

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

Για το σιρόπι

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 ½ φλιτζάνι νερό

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

2-3 κουταλιές της σούπας μπράντι κι άλλες 4 κουταλιές για να ραντίσουμε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο

Κανέλα αναμεμειγμένη με άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα από πάνω (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με την σοκολάτα

Στο μίξερ χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για 4΄, μέχρι να αφρατέψουν

Προσθέτουμε τα καρύδια με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί , το αλείβουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε στους 180-200 o C , ανάλογα με το φούρνο μας για περίπου μία ώρα. Κάνουμε το γνωστό τεστ με την οδοντογλυφίδα και βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο, εφόσον η οδοντογλυφίδα βγαίνει από το γλυκό καθαρή.

Μέχρι να ψηθεί το κέικ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι, για 3΄. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές μπράντι.

Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και την ραντίζουμε με 4 κουταλιές της σούπας μπράντι. Ενώ είναι ακόμα ζεστό, χύνουμε το σιρόπι μέχρι να καλύψει όλο το κέικ.

Πασπαλίζουμε από πάνω (προαιρετικά) με ανάμεικτο μείγμα από κανέλα και άχνη ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις