Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Σόιμπλε για Μέρκελ: Έλαβε τη σωστή απόφαση στη σωστή στιγμή

Η Μέρκελ είναι ακόμη αρκετά ισχυρή, αλλά έλαβε τη σωστή απόφαση είπε ο πρόεδρος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου

Η Καγκελάριος είναι ακόμη αρκετά ισχυρή, τονίζει ο Πρόεδρος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και χαρακτηρίζει την 'Αγγελα Μέρκελ ως τον «πλέον επιτυχημένο αρχηγό κυβέρνησης στην Ευρώπη εδώ και πάνω από μια δεκαετία». Σημειώνει πάντως ότι η απόφασή της να εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος είναι «η σωστή απόφαση την σωστή στιγμή» και διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με το εάν η νομοθετική περίοδος θα ολοκληρωθεί κανονικά.

«Ένας Καγκελάριος που εξελέγη μια φορά μπορεί να ανατραπεί μόνο αν η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου εκλέξει ένα άλλο πρόσωπο ως Καγκελάριο. Αυτό δεν είναι πολύ ρεαλιστικό. Ενάντια στη θέληση της κυρίας Μέρκελ δεν υπάρχει σε αυτή τη Βουλή πλειοψηφία και για αυτό είναι στο χέρι της», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του για την τηλεόραση της Deutsche Welle η οποία θα μεταδοθεί αύριο, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυρία Μέρκελ μπορεί να ανατραπεί. «Η νομοθετική περίοδος έχει ακόμη τρία χρόνια. Το εάν θα είναι έτσι, θα το δούμε», λέει ωστόσο.

Ερωτώμενος αν η Καγκελάριος έχει αποδυναμωθεί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει: «Δεν είναι αδύναμη. Η κυρία Μέρκελ είναι ισχυρή και έλαβε με κυριαρχία μια απόφαση. Η κυρία Μέρκελ είναι ο πιο επιτυχημένος αρχηγός κυβέρνησης της Ευρώπης εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αυτό είναι μια τρομερή επιτυχία. Τόσο ισχυρή όσο ίσως στην εποχή της υψηλότερης ισχύος της δεν είναι σήμερα οπωσδήποτε. Αυτό είναι προφανές και στα εκλογικά αποτελέσματα. Αλλά σε σύγκριση με άλλους --γιατί αυτό πάντα εξαρτάται από το μέτρο σύγκρισης-- είναι ακόμη αρκετά ισχυρή».

Σε ό,τι αφορά τα αίτια των κακών εκλογικών αποτελεσμάτων στην Βαυαρία και στην Έσση, ο Πρόεδρος της Bundestag αναγνωρίζει ότι ευθύνεται και η κυρία Μέρκελ - «το δήλωσε άλλωστε η ίδια», επισημαίνει -, αλλά κάνει λόγο και για τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορίας, οι οποίες, όπως λέει, θέτουν υπό πίεση τις δημοκρατίες δυτικού τύπου.

Γκάμπριελ: Ποιο 2021; Η Μέρκελ θα παραιτηθεί το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές

Νωρίτερα σήμερα, «φωτιές» άναψε στη Γερμανία η σημερινή δήλωση του πρώην ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι η Μέρκελ θα αποχωρήσει σύντομα από την Καγκελαρία. 

«Πιθανόν, η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) είναι μόνο το πρώτο βήμα πριν από το τέλος προκειμένου να ελευθερωθεί ο δρόμος για έναν «συνασπισμό Τζαμάικα» (δηλαδή συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών- Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων- από τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα) υποστήριξε ο Γκάμπριελ στη γερμανική εφημερίδα «Βild».

«Το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου το 2019, αυτό πρέπει να έχει συμβεί », προσέθεσε.

Ο Γκάμπριελ θεώρησε πάντως απίθανο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές σε περίπτωση αποχώρησης της Μέρκελ από την Καγκελαρία νωρίτερα από το 2021, όταν λήγει η θητεία της.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις