Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ξυδάκης: «Το Δημόσιο να σταματήσει να πληρώνει για Ιερείς δημόσιους υπαλλήλους»

Το ακανθώδες ζήτημα στη σχέση Κράτους και Εκκλησίας είναι η μισθοδοσία των περίπου 200 εκατ. ευρώ, οι πάνω από 8.500-9.000 ιερείς θα έπρεπε να σταματήσουν να είναι «δημόσιοι υπάλληλοι»,
η Πολιτεία θα μπορούσε να συνδράμει με αποζημίωση έναντι των πολλών διαμφισβητούμενων περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βγήκε και είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας ” Στο Κόκκινο” και τον Νίκο Σβέρκο. 
Προφανώς για να συσπειρώσει το αριστερό ακροατήριο ενόψει των επερχόμενων εκλογών και για να διασφαλίσει μία εκλόγιμη θέση. 
Έτσι, υπογράμμισε, «η εκκλησία θα έχει μία πνευματική αυτοτέλεια, αντί να είναι ενθυλακωμένη στην κρατική δομή, κάτι που βάζει σε πειρασμό ιεράρχες να συμπεριφέρονται ως οιωνεί πολιτικοί άρχοντες». 
Σχετικά με το άρθρο 86 του Συντάγματος που αφορά την ευθύνη υπουργών «θα πρέπει να γίνει η πιο τολμηρή και εφαρμόσιμη αναθεώρηση», είπε ο κ. Ξυδάκης, θα πρέπει «να ισχύει ό,τι για τους υπόλοιπους πολίτες, ή τουλάχιστον να μην υπάρχει παραγραφή σε αυτό το χρόνο όπως τώρα». 
«Υπάρχουν όμως πολλά θέματα που χρειάζονται σοβαρότερη σκέψη και μία τόλμη. 
Στη δέσμη προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που αναγνώστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία», συνέχισε, όπως «οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, είναι ένα σοβαρό θέμα, που θα πρέπει να προχωρήσουμε, με σεβασμό στην Εκκλησία αλλά και σεβασμό στην Δημοκρατία, το πολίτευμα». 
«Σημασία έχει να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα γίνει κατανοητό σε όλο τον πληθυσμό ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι … «δεν μπορεί να έχει η Ιεραρχία λόγο στην εκπαίδευση και στα σχολικά βιβλία, στο τι θα διδάσκονται οι Ελληνόπαιδες. 
Είναι θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης, που έχει την πολιτική νομιμοποίηση και την λαϊκή εντολή», τόνισε ο κ. Ξυδάκης, ενώ αντίστοιχα «η Πολιτεία δεν μπορεί να έχει λόγο στο τι θα πιστεύει κάποιος, στις πεποιθήσεις του, τις απόψεις του». 
Εκτίμησε επίσης ότι ο σαφής διαχωρισμός αυτών των ρόλων «θα προστατεύσει την Εκκλησία, θα της δώσει την ευκαιρία να αφιερωθεί απερίσπαστη στο πνευματικό έργο της, που είναι και η καταστατική της διακήρυξη». 
Αποζημίωση έναντι διαμφισβητούμενων περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας «Το ακανθώδες ζήτημα», κατά τον ίδιο, στο οποίο «χρειάζεται βοήθεια η Εκκλησία, είναι η μισθοδοσία. 
Είναι κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ και σε αυτό η Πολιτεία θα μπορούσε να συνδράμει με μία εφάπαξ αποζημίωση έναντι των πολλών διαμφισβητούμενων περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας, που έχουν καταπατηθεί, απαλλοτριωθεί αναγκαστικά … θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε ευρωπαϊκά παραδείγματα, π.χ. της Γερμανίας, που στηρίζει και την ρωμαιοκαθολική και την ευαγγελική εκκλησία με μία αποζημίωση έναντι διαμφισβητούμενων περιουσιών», όπως είπε, ενώ θύμισε ότι «στη Γερμανία ισχύει και θρησκευτικός φόρος, όποιος είναι πιστός το δηλώνει στη φορολογική του δήλωση και πληρώνει κάτι για την εκκλησία στην οποία ανήκει». 
Σχολιάζοντας το επιχείρημα κάποιων περί επιστροφής της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι υπάρχει και υπήρχε και στο παρελθόν, αλλά «δεν είναι ακριβείς οι εμβαδομετρήσεις, δεν είναι ξεκαθαρισμένοι οι τίτλοι … γι’ αυτό θα μπορούσε η Πολιτεία να δίνει μία ετήσια αποζημίωση έναντι, ώστε να μην εγείρονται αξιώσεις και να διευκολύνεται και η Εκκλησία»

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

πηγη: https://www.tilestwra.com/xydakis-to-dimosio-na-stamatisei-na-plironei-gia-iereis-dimosioys-ypalliloys/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις