Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Τούρκικος «τσαμπουκάς» κατά των ΗΠΑ και της Exxonmobil

Η Άγκυρα προχώρησε σε δέσμευση περιοχής βόρεια του τρυπανιού για άσκηση την ημέρα που θα αρχίσουν οι εργασίες

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της φαίνεται να γράφει η Τουρκία, τουλάχιστον στα χαρτιά, την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην προκαλεί στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Με την NAVTEX 1117/18 που εξέδωσε χθες το απόγευμα δεσμεύει παράνομα, αφού δεν έχει την σχετική δικαιοδοσία, μέσω του σταθμού της Αττάλειας, μια μεγάλη περιοχή 70 χιλιόμετρα περίπου δυτικά της Πάφου για την ερχόμενη Παρασκευή από τις 4 μέχρι τις 6 το πρωί για άσκηση με την χρήση όπλων. Κανείς δεν γνωρίζει ωστόσο μέχρι στιγμής αν όντως η Άγκυρα θα στείλει πλοία για την διεξαγωγή της, καθώς το συνηθίζει να δεσμεύει περιοχές προκειμένου να παγιώσει αξιώσεις για την επιζητούμενη από αυτήν διμερή διαπραγμάτευση.
Η περιοχή που δεσμεύει παράνομα η Τουρκία βρίσκεται σε ικανή απόσταση από το σημείο που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία για την γεώτρηση της Exxonmobil, ωστόσο η Παρασκευή δεν είναι διόλου τυχαία καθώς σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η ημέρα εκείνη είναι αυτή κατά την οποία θα αρχίσει πλέον να τρυπά το «Stena IceMax».
Σύμφωνα με πηγές στην Κύπρο που μίλησαν στο news.gr οι εργασίες σταθεροποίησης του πλωτού γεωτρύπανου έχουν ολοκληρωθεί και πτήσεις ελικοπτέρων για τον ανεφοδιασμό του πραγματοποιούνται ήδη από την Λεμεσό.
Γύρω από το σκάφος βρίσκονται τα υποστηρικτικά του ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως στην περιοχή είναι και αμερικανικό αντιτορπιλικό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το τρυπάνι θα μπορούσε να πέσει ακόμα και σήμερα καθώς όλα είναι έτοιμα. Η αυριανή ημέρα Πέμπτη, θα αποφευχθεί από την εταιρεία, καθώς είναι η ημέρα ανακήρυξης της ίδρυσης του ψευδοκράτους στην Βόρεια Κύπρο και οι αμερικανοί δεν θα ήθελαν να οξύνουν την κατάσταση στέλνοντας λάθος μηνύματα.
Για αυτό τον λόγο, όλες οι ενδείξεις δείχνουν την Παρασκευή.
Από στρατιωτικές πηγές πάντως τόσο σε Αθήνα και Λευκωσία δεν υπάρχουν πληροφορίες για κινήσεις τουρκικών πλοίων στην περιοχή, πέραν εκείνων που συνοδεύουν το Barbaros που κινείται μεταξύ των οικοπέδων 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και το οποίο παρακολουθεί η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά».
ΜΠΕΣ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις