Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

«Ντου» του Ρουβίκωνα σε εταιρεία με ιχθυοκαλλιέργειες για τη φυλάκιση εργαζόμενου που κατήγγειλε χρήση φορμόλης (Video)

Παρέμβαση στη διοίκηση της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών «Ανδρομέδα Α.Ε.» πραγματοποίησαν μέλη του «Ρουβίκωνα», καταγγέλλοντας την καταδίκη σε ποινή
φυλάκισης χωρίς αναστολή εργαζόμενου-ιχθυολόγου που κατήγγειλε τη χρήση φορμόλης από την εταιρεία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Η υπόθεση της ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Ιχθυοκαλλιέργειες έχει πολλές πτυχές και προεκτάσεις, είναι ένα ακόμα παράδειγμα μέσα στα πολλά, της διαπλοκής συμμοριών επιχειρηματιών με κρατικούς φορείς, δικαστές, εισαγγελείς και πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής μαφίας.
Η εταιρία ιδρύθηκε το 1997, το 2016 πέρασε στην κατοχή της πολυεθνικής Amerra Capital μαζί με τους ανταγωνιστές της Νηρέα ΑΕ και Σελόντα ΑΕ, τους οποίους είχε προηγουμένως εξαγοράσει. Η Ανδρομέδα τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζει ετήσιους τζίρους πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και λειτουργικά κέρδη πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη αυτά έχουν κόστος και είναι ανυπολόγιστο. Αν κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα θα δούμε πολυεθνικές εταιρίες (Amerra Capital, Mubadala) που εκμεταλλεύονται και νεκρώνουν χιλιόμετρα παράκτιων θαλάσσιων περιοχών με αντιπροσώπους και εκτελεστές, τις εταιρίες ομίλου Αδρομέδα ΑΕ. Ο συγκεκριμένος όμιλος περιγράφεται στο εταιρικό του προφίλ ως επίδοξος “ηγέτης των μεσογειακών ιχθυοκαλλιεργειών”, κάτω όμως από τους φανταχτερούς τίτλους και τους ευφημισμούς υπάρχει η πραγματικότητα και γεγονότα που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση.
Η Ανδρομέδα μολύνει καθημερινά θαλάσσιες περιοχές με τόνους φορμόλης αλλά και τοξικά χρώματα από τα πλυντήρια διχτυών. Η φορμόλη είναι καρκινογόνος ουσία, εξαιρετικά τοξική για την ανθρώπινη υγεία, που χρησιμοποιείται ευρέως και σε τεράστιες ποσότητες σε κάθε τύπο ιχθυοκαλλιέργειας. Εκχύεται μέσα στα κλουβιά με σκοπό την καταπολέμηση ασθενειών των ψαριών, ασθένειες που οι ίδιες οι μονάδες εκτροφής δημιουργούν στα ψάρια λόγω του συνωστισμού, γεγονός που οδηγεί στην έξαρση και τη μετάδοση τους ακόμα και σε κοπάδια ελεύθερα εκτός κλουβιών. Οι πρακτικές των ιχθυοκαλλιεργειών ευθύνονται για την ολική νέκρωση του πυθμένα από κάθε μορφή ζωής σε όλη την έκταση των μονάδων και σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων από αυτές.
Χιλιάδες τόνοι ψαριών ασφυκτιούν σε κλωβούς πάχυνσης, τρέφονται τεχνητά με ιχθυάλευρα-συχνά ληγμένα, με αυξητικές ορμόνες και κολυμπούν μέσα σε μια λεπτή λάσπη από κόπρανα, υπολείμματα τροφών και αντιβιοτικά φάρμακα. Για τους κλωβούς επιλέγονται ξενικά είδη ψαριών που παρουσιάζουν γενετική ανθεκτικότητα σε ασθένειες και παράσιτα, αλλά πεθαίνουν μαζικά λόγω της μεταφοράς τους σε ντόπια θαλάσσια περιβάλλοντα, ακατάλληλα για την επιβίωση τους. Το φορτίο επιβάρυνσης των θαλασσών και συνολικά του οικοσυστήματος, από τις μονάδες εκτροφής ψαριών και της βιομηχανικής αλιείας ευρύτερα, είναι μη μετρήσιμο και μη αναστρέψιμο. Κι αυτό ως γεγονός επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Όπως σε κάθε κτηνοτροφική μονάδα, έτσι και στα ιχθυοτροφεία, η ταχύτητα και το κέρδος παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Αυξάνεται ο αριθμός των εκτρεφομένων ψαριών ανά κλωβό, με λογικό επόμενο να πυκνώνουν οι ασθένειες άρα η ρίψη αντιβιοτικών και φορμόλης για την αντιμετώπιση τους, να είναι πρακτική ρουτίνας. Τα ψάρια προϊόντα των ιχθυοκαλλιεργειών συσκευάζονται και διανέμονται με την “εγγύηση ποιότητας και υψηλής θρεπτικότητας” από την Ανδρομέδα, και πωλούνται προς κατανάλωση σε ψαράδικα, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και χώρους εστίασης. Αποτελούν το το 20% της εγχώριας αγοράς –ποσοστό που μεγαλώνει λόγω της αυξημένης ζήτησης-, ενώ το 80% της παραγωγής των ντόπιων ιχθυοτροφείων εξάγεται στην Ε.Ε.
Το πλέον ειρωνικό με τις εταιρίες του ομίλου είναι ότι εμφανίζονται ως σωτήρες της εγχώριας αγοράς ψαριού, γιατί “παρέχουν στον καταναλωτή ωφέλιμα και ασφαλή για την υγεία προϊόντα, σε σχέση με τα ελεύθερα ψάρια που ζουν σε ωκεανούς μολυσμένους από την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα”. Στον καπιταλισμό τίποτα δε μας εκπλήσσει. Η φύση, οι ζωές ανθρώπων και ζώων είναι πόροι · χρηστικοί και αναλώσιμοι, είναι νούμερα για τα κέρδη των εταιριών και των τοπικών μαφιών. Σε εγκαταστάσεις ιχθυογεννητικών και ιχθυοτροφικών μονάδων της Ανδρομέδα ΑΕ και του Νηρέα ΑΕ έχουν δολοφονηθεί δεκάδες δύτες και αλιεργάτες, μεταξύ των οποίων και περιπτώσεις που δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ· όπως ένας θάνατος θαλάσσιου βιολόγου που σκοτώθηκε σε δεξαμενή ιχθυοσταθμού της Ανδρομέδα ΑΕ και πνιγμοί ανειδίκευτων μεταναστών που βούταγαν με μπουκάλες, που δεν βγήκαν ξανά στην επιφάνεια, δεν τους αναζήτησε κανείς, και κυρίως δεν λογοδότησε κανείς για αυτό.
Υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια δημόσιες καταγγελίες από σωματεία αλλά και ατομικές, για ελλιπή μέτρα προστασίας δυτών και στεριανών εργατών στους χώρους δουλειάς, κακή συντήρηση σκαφών, εντατικοποίηση εργασίας, τρομοκράτηση και εκδικητικές απολύσεις σε περίπτωση αντίστασης, αυτή είναι άλλωστε διαχρονικά η πεπατημένη συνταγή για την διαιώνιση του συστήματος υποταγής: Ο κοινωνικός εκφοβισμός μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας όποιου τολμάει να το αμφισβητήσει έμπρακτα. Οι πληροφορίες για την περιβαλλοντική εξόντωση, τους μαζικούς θανάτους ψαριών, τη φορμόλη και τα φάρμακα που μολύνουν νερά και θαλάσσια ζωή, τα δηλητηριασμένα εμπορεύματα που πλασάρονται ως υγιεινά τρόφιμα, οι καταγγελίες για τις εργατικές δολοφονίες, όλα αυτά είναι δημόσια, επώνυμα και τεκμηριωμένα.
Ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος, ως εργαζόμενος ιχθυοτρόφος επί σειρά ετών στην Ανδρομέδα, κατέδειξε επίμονα και με κόστος για τον ίδιο, το ζήτημα με τη ρίψη τόνων φορμόλης στη θάλασσα καθημερινά και τις συνέπειες που έχουν σε κάθε επίπεδο οι ιχθυοκαλλιέργειες. Δημοσιοποίησε με το ονοματεπώνυμο του τα όσα διαπίστωσε και βίωσε, ως εργαζόμενος επί του πεδίου στα κλουβιά, και τεκμηρίωσε τις καταγγελίες του με αποδείξεις. Αυτή του η πράξη έχει σαν αποτέλεσμα την μέχρι και σήμερα δικαστική του δίωξη και τις συνεχείς απόπειρες τρομοκράτησης και συκοφάντησής του με τη χρήση ψευδομαρτύρων, υπαλλήλων της Ανδρομέδα. Μετά την απόλυση του, η εταιρία κατέθεσε αγωγή εναντίον του ύψους 1.000.055 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη. Η πιο πρόσφατη καταδικαστική σε βάρος του απόφαση όριζε επταετή φυλάκιση χωρίς δικαίωμα έφεσης και χωρίς αναστολή για δύο πλημμελήματα, πράγμα που οδήγησε σε δικαστική κακοδικία αφενός και αφετέρου δείχνει ολοφάνερα ότι η “ανεξάρτητη” αστική δικαιοσύνη υποκινείται από τα στελέχη της εταιρίας στην Ηγουμενίτσα που έστησαν το κατηγορητήριο.
Σαν ομάδα έχουμε πει σε δεκάδες κείμενά μας ότι όλοι έχουν ονόματα, ιδιότητες και διευθύνσεις. Όποιος θέλει να βρει, βρίσκει και τα πρόσωπα, και το που βρίσκονται, για ποιον δουλεύουν, και ποιος είναι ο ρόλος τους στην υπόθεση. Ο Λοβέρδος για εμάς δεν είναι ούτε ήρωας, ούτε θύμα, ούτε αθώος, ούτε ένοχος: Είναι ένας άνθρωπος ενοχοποιημένος. Τα στοιχεία που συνέλεξε είναι προς αξιοποίηση από κάθε αγωνιζόμενο άτομο· θεωρούμε ότι η ανάθεση των αγώνων οδηγεί στη συντριβή ενώ η μαζικότητα και η ριζοσπαστικοποίησή τους είναι επιτακτική ανάγκη. Ο όμιλος Ανδρομέδα, με την υποστήριξη κράτους, πολυεθνικών κολοσσών και funds, συνεχίζει απροβλημάτιστα το περιβαλλοντικό έγκλημα που ξεκίνησε το 1997, με στόχο να διπλασιάσει την παραγωγή, την εξαγωγική δύναμη και τα κέρδη του τα επόμενα χρόνια, αδιαφορώντας για τις καταγγελίες κατοίκων σε κάθε περιοχή όπου υπάρχουν μονάδες.
Δε χρειάζεται να επαναλάβουμε τι επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο για όλους και όλες μας ανεξαιρέτως. Αυτό που χρειάζεται είναι αυτό το έγκλημα να σταματήσει. Η αλήθεια για την διαδικασία παραγωγής της τροφής, η παιδεία γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα και η σύνδεσή τους με την ίδια την ύπαρξη μας είναι στην κυριολεξία ζητήματα ζωής και θανάτου. Η γνώση και η ατομική έρευνα, η μαζικότητα των αντιστάσεων στο δρόμο είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΕΛΑΚΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις