Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Εξαιρετικό: Μια τρομερή κοινωνική θύελλα που η Γαλλία δεν έχει δει από το 1968

Στρατηγικό ίδρυμα Πολιτισμού
VLADIMIR PROKHVATILOV

Τα «κίτρινα γιλέκα» εναντίον του Προέδρου Macron
Οι Μαζικές διαμαρτυρίες στη Γαλλία, που οργανώθηκαν από το κίνημα των 
«κίτρινων  γιλέκων», ανάγκασε την κυβέρνηση του Εντουάρ Philippe να επιβάλει εξάμηνο μορατόριουμ για την αύξηση των
τιμών των καυσίμων των αυτοκινήτων στις 4 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όταν ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Macron επισκέφθηκε  την Νομαρχία   Puy-en-Vele, στην πρωτεύουσα του ανώτατου τμήματος του Λίγηρα, για να εκφράσει το σεβασμό του, όπως γράφει[1] η εφημερίδα  Le Point, στους πυροσβέστες που έσβηναν  φωτιά στο κτίριο του νομού, ο αρχηγός του κράτους αποδοκιμάστηκε και προσβλήθηκε. Η αξιολόγηση  του Macron  , σύμφωνα με την IFOP-fiducial, μειώθηκε στο 23 τοις εκατό τις τελευταίες ημέρες.
Η πλειονότητα των Γάλλων εκφράζει τη δυσπιστία της  προς τις αρχές. Η  ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, Marin Le Pen, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να ακούσει τη φωνή του λαού και να λάβει αποφάσεις για την αποκατάσταση της ηρεμίας. Ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Laurent Vaulier, συμμετείχε  προσωπικά στις δράσεις με τα «κίτρινα γιλέκα» στο Puy-en-Vellet, το ίδιο το μέρος όπου τα «κίτρινα γιλέκα»  έβαλαν φωτιά στην νομαρχία , και κλήθηκε ο  Macron  να «διορθώσει το λάθος» και να ακυρώσει την αύξηση του φόρου. Ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας εργασίας (GCT), ανέφερε ότι η ένωσή του συμμερίζεται τη δυσαρέσκεια των Γάλλων, αλλά δεν θα συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες «με τους εργοδότες και την άκρα Δεξιά».
Ο Ζαν-λουκ Melanchon, ηγέτης της «Γαλλικής ανεξαρτησίας», προσχώρησε στην διαδήλωση  των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, λέγοντας ότι ήταν «ένα σημαντικό γεγονός στη δημόσια και πολιτική ζωή, το οποίο επιβεβαιώνει τη θεωρία της πολιτικής επανάστασης». Επιπλέον, ο   Melanchon κάλεσε τους Γάλλους να «οργανωθούν και να αναλάβουν την εξουσία όπου είναι δυνατόν: στα μέρη όπου ζουν, στους δρόμους όπου περπατούν». Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας, το οποίο βιώνει μια σοβαρή κρίση, προσπαθεί να μετατρέψει τη λαϊκή διαμαρτυρία σε εποικοδομητική κατεύθυνση. Ένα από τα μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT) πρότεινε να ξεκινήσει ένας διάλογος με το «κίτρινα γιλέκα», προκειμένου να «λάβουν  τα χρήματα αρμοδίως και να τα  κατευθύνουν  εκεί που τα  χρειάζονται».
Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος ήταν μόνοι τους μέχρι την τελευταία στιγμή, που δεν θέλησαν να υποχωρήσουν από τη στρατηγική της εισαγωγής νέων φόρων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τη Γαλλική καταναλωτική Ένωση CLCV, το 2018, οι μέσες δαπάνες της Γαλλικής οικογένειας για τα καύσιμα αυτοκινήτων θα αυξηθούν από 100 σε 225 ευρώ. Οι επικριτές  της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η τρέχουσα αύξηση των φόρων δεν προκαλείται τόσο πολύ από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις όσο  από το κοινότυπο δημοσιονομικό έλλειμμα. Και αυτό είναι γνωστό σε εκατοντάδες χιλιάδες κίτρινα γιλέκα.
«Η συνιστώσα » άνθρακας » στην  φορολογία  έχει τεθεί[2] σε ισχύ από 2014. Η εισαγωγή της έχει ήδη εγείρει τις τιμές στα Γαλλικά βενζινάδικα.
Ο φόρος επί του πετρελαίου ντίζελ θα συνεχίσει να αυξάνεται, οι πληρωμές για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν (από 44,6 ευρώ ανά τόνο το 2018 σε 86,2 ευρώ το 2022).
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της  VCT, το 2022 κάθε οικογένεια θα δαπανήσει κατά μέσο όρο 313 ευρώ ετησίως περισσότερο από ό, τι το  2017. Ο φόρος άνθρακα  για το  αέριο, το μαζούτ, το πετρέλαιο και τον άνθρακα θα πλήξει  τις φτωχές οικογένειες ιδιαίτερα σκληρά.
Το συστηματικό σημάδι της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημιουργία ενός «οικολογικού παραδείσου» στη Γαλλία είναι το Ινστιτούτο Φορολογίας, ένας εσωτερικός φόρος κατανάλωσης ενέργειας, που προηγουμένως ονομαζόταν  ειδικός φόρος κατανάλωσης(TICPE) για την κατανάλωση πετρελαϊκών προϊόντων. Κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μετά τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων, ενώ η είσπραξή του ανατίθεται στις αρχές των υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, τα «κίτρινα γιλέκα» επιτέθηκαν στα διοικητικά κτίρια των   περιοχών. Η δυσαρέσκεια των ανθρώπων έχει ήδη εξαπλωθεί από τις πόλεις στα χωριά.
Κατά την έναρξη της διαμαρτυρίας, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Philippe δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να «δημιουργήσει ένα σύστημα μέσω του οποίου θα μετατοπίσει  σταδιακά τη φορολογική επιβάρυνση για το πετρέλαιο, και ως εκ τούτου για τον άνθρακα και τη ρύπανση, σε ένα μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης που διατίθενται τώρα για την εργασία και Παραγωγή.
Βασικά, δεν είναι έτσι . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, από τα 37.000.000.000 ευρώ που θα λάβει το 2019 από το «φόρο άνθρακα», μόνο 7.200.000.000 θα δαπανηθούν  για την πλήρη περιβαλλοντική μεταμόρφωση. Η κυβέρνηση απλώς κλείνει εις βάρος του λαού  τις τρύπες του προϋπολογισμού που προκαλούνται από τη λανθασμένη οικονομική πολιτική. Δεν είναι χωρίς λόγο ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες υποστηρίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης με ενθουσιασμό. Η Total είχε κέρδος 8.600.000.000 ευρώ το προηγούμενο έτος, και φέτος τα κέρδη της  θα μεταπηδήσουν σε 14-15 δις ευρώ. Όχι μόνο αυτό, η κυβέρνηση δίνει μπόνους σε μεγάλες επιχειρήσεις. Η ίδια η Total θα λάβει περίπου 70-80 εκατομμύρια ευρώ ως φορολογική έκπτωση για την έρευνα και την ανάπτυξη και άλλα  40.000.000 φορολογική πίστωση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. . Οι μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης της Γαλλίας σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης, καθώς είναι συνιδιοκτήτες σχεδόν των μισών πρατηρίων , μέσω των οποίων ξεπερνούν  το  61% των πωληθέντων  καυσίμων.
Η κυβέρνηση βεβαιώνει ότι «μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας, το ποσοστό ανεργίας θα είναι 7%, η επίτευξη αυτού του αγαπημένου στόχου φαίνεται  στο πολύ μακρινό μέλλον,» γράφει η Ουμανιτέ το σώμα του PCF. Σήμερα, ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία έχει φθάσει σε ρεκόρ σχεδόν 6.000.000. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει  συρρικνώσει  τον  Σύλλογο  εκπαίδευσης ενηλίκων και σχεδιάζει να μειώσει περίπου 800 θέσεις εργασίας στην υπηρεσία απασχόλησης το επόμενο έτος.
Η Le Figaro ειρωνικά υπενθυμίζει[3] ότι πριν από ένα χρόνο, ο Macron διακήρυττε, «δεν μπορώ να κυβερνήσω σε ήρεμο καιρό… Είμαι φτιαγμένος για καταιγίδες. Και τώρα υπήρξε μια καταιγίδα, μια κοινωνική θύελλα που η Γαλλία δεν έχει δει από το 1968. Πώς ο Πρόεδρος, που  «δημιουργήθηκε για καταιγίδες», βαθμολογεί τον εαυτό του;
Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση, ο διάσημος Γάλλος ψυχαναλυτής Ρόλαντ Gaurie χαρακτήρισε [4]τον «Macron» ως τον γυμνό βασιλιά [5]του παραμυθιού του ‘ Αντερσεν. Σύμφωνα με τον Ρόλαντ Gaurie, το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» άνοιξε τα μάτια της Γαλλικής κοινωνίας στην πολιτική του «νεοφιλελεύθερου τεχνοφασισμού» που ακολούθησε η κυβέρνηση.
Το “θαύμα” του Macron διαλύθηκε και μαζί με αυτό οι συλλογικές προσδοκίες που συνδέονταν με αυτόν.   Ο Macron είναι αδύναμος όταν  αρχίζει η καθημερινή εργασία ρουτίνας, λέει ο Gaurie.
ο Πρόεδρος βλέπει τον εαυτό του ως Ναπολέοντα και ντε Γκωλ, αλλά απέναντι στο δημόσιο θυμό βρίσκεται μόνος του . Σήμερα, στα αυτοσχέδια αστικά οδοφράγματα, επιβεβαιώνονται οι παραδοσιακές Γαλλικές αξίες-ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη-, λέει ο ψυχαναλυτής. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία, αλλά τώρα οι διαμαρτυρίες ενισχύονται επανειλημμένα από «τα κοινωνικά δίκτυα και τη σε πραγματικό χρόνο μετάδοση των πληροφοριών.
Σήμερα, ο Macron, ο οποίος κέρδισε τις 2017 προεδρικές εκλογές, έχει χάσει σχεδόν την υποστήριξη του λαού. Εν ευθέτω χρόνω, μαζικές διαμαρτυρίες ανάγκασαν τον στρατηγό Charles de Gaulle να παραιτηθεί από τη θέση του, και ο Macron  είναι  μακριά από το να είναι de Gaulle. Και μπορείτε να ακούσετε τη φωνή της  Marin Le Pen όλο και περισσότερο. Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει την εισαγωγή νέων φόρων επί των καυσίμων για έξι μήνες στις 5 Δεκεμβρίου ,  η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου  δήλωσε[6]: «Εάν είναι ικανοποιημένοι με το μορατόριουμ, θα είναι απόδειξη ότι δεν ενεργούν ως εθνικοί ηγέτες οι οποίοι υποτίθεται ότι  προστατεύουν τον λαό , αλλά ως μπράβοι των  τραπεζιτών που παρέχουν στους ιδιοκτήτες  προνόμια και φανταστικές παραχωρήσεις που ζαλίζουν
Στη Γαλλία, ένας αγώνας έχει αρχίσει να αλλάζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Οι κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας είναι σχεδόν ενωμένες σε αυτό. Και μια καμμένη  Νομαρχία  στο Puy-a -vellet θα μπορούσε να είναι το πρώτο χελιδόνι μιας φλεγόμενης κοινωνικής φωτιάς.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Βιβλιογραφικές αναφορές
  1. https://www.lepoint.fr/economie/gilets-jaunes-l-executif-vers-un-geste-pour-initier-une-sortie-de-crise-04-12-2018-2276373_28.php
  2. http://humanite-russie.ru/ekonomika/1064-tseny-na-toplivo.html?fbclid=IwAR0kNLzdrOh-q-KzEsplUbeur_aXt0NyzDUvr2qKHnqsdjhQ7Fu5qNAjgak
  3. http://www.lefigaro.fr/politique/2018/12/04/01002-20181204ARTFIG00356-dans-les-coulisses-d-un-revirement-comment-l-executif-a-recule-face-aux-gilets-jaunes.php
  4. http://www.lefigaro.fr/vox/politique/2018/09/28/31001-20180928ARTFIG00330-roland-gori-macron-c-est-l-empereur-nu-du-conte-d-andersen.php
  5. https://www.humanite.fr/avec-sa-pratique-bonapartiste-du-pouvoir-emmanuel-macron-se-retrouve-seul-face-la-colere-populaire
  6. https://twitter.com/MLP_officiel/status/1069883578467713025

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις