Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Οι Αμερικανοί βάζουν φρένο στις ορέξεις του Ερντογάν με νέες στρατιωτικές βάσεις στα σύνορα με τη Συρία

Σε «μονομαχία στο Ελ Πάσο» εξελίσεται η κατάσταση στη Τουρκοσυριακή μεθόριο, με τους Αμερικανούς να δημιουργούν νέες στρατιωτικές βάσεις στην
περιοχή βόρεια της Ράκκα και με τους συμμάχους τους να στέλνουν ενισχύσεις και πολεμικό υλικό στην περιοχή, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση δια στόματος Ερντογάν, ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία κατασκεύασαν δύο νέες στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή βόρεια της Ράκκα, ενώ άλλες τρεις βάσεις έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή της τελευταίες 20 ημέρες.
Την ίδια ώρα δεκάδες φορτηγά μεταφέρουν δυνάμεις και οπλισμό στην περιοχή για λογαριασμό του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού, των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, εν αναμονή της Τουρκικής επιχείρησης στην περιοχή.
Αντίστοιχα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συγκεντρώνονται στην άλλη πλευρά των συνόρων, με την κατάσταση να παραμένει τεταμένη.
Οι ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή προειδοποίησαν την Τουρκία να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της επίθεσης, όμως η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει θέτοντας τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ σε κίνδυνο.
Εκτός από τις ΗΠΑ και η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να μην πραγματοποιήσει την στρατιωτική επιχείρηση της ανατολικά του Ευφράτη, ενώ ταυτόχρονα το Ιράκ έκανε διάβημα κατά της Τουρκίας κατηγορώντας την ότι παραβιάζει την εθνική του κυριαρχία με την επιθέσεις που διενεργεί κατά των Κούρδων εντός της επικράτειας της.
Η Τουρκία αψήφισε τις Ιρακινές διαμαρτυρίες και διατυμπάνησε ότι θα προχωρήσει κανονικά στους σχεδιασμούς της κατά των Κούρδων.
Αυτό που μένει να δούμε είναι κατά πόσο και σε τι βαθμό η Τουρκία θα περάσει από τα λόγια στην πράξη, αλλά και εφόσον αυτό συμβεί ποια θα είναι η έκταση της στρατιωτικής της επιχείρησης ανατολικά του Ευφράτη, καθώς σε περίπτωση αμερικανικών απωλειών τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για την Άγκυρα.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις