Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση: Στο περιθώριο όσες χώρες δεν συμφωνούν εντελώς…δημοκρατικά

Τελειωμό δεν έχουν τις τελευταίες μέρες οι δηλώσεις πολιτικών από χώρες που στηρίζουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Μετανάστες με επικριτικά σχόλια προς εκείνες τις χώρες που αρνούνται να βάλουν την υπογραφή τους.

Σειρά πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας , ο οποίος επέκρινε σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο τις κυβερνήσεις που εναντιώνονται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.
Εν ολίγοις επέρριψε την ευθύνη για την γιγάντωση «εθνικιστικών φωνών» στις ηγεσίες των χωρών που αρνούνται να υπογράψουν το (κατά τα άλλα κατάπτυστο) Σύμφωνο για τη Μετανάστευση.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, ένα κείμενο έκτασης 25 σελίδων, καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας είναι ανάμεσα σε εκείνες που αντιτίθενται στο νομικά μη δεσμευτικό Σύμφωνο, καθώς ανησυχούν ότι εν καιρώ θα μετατραπεί de facto σε νομικό κανόνα.
Οι διαφωνίες για το αμφιλεγόμενο κείμενο έχουν προκαλέσει αναταράξεις σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ παραιτήθηκε διότι η κυβέρνησή του απέρριψε το Σύμφωνο, ενώ η επικύρωσή του έχει πυροδοτήσει πολιτική κρίση στο Βέλγιο.
Οι κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας αλλά και της Ελβετίας έχουν απορρίψει το Σύμφωνο.
Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, ο Μάας επισήμανε ότι κάθε κυβέρνηση που αποφασίζει να εναντιωθεί σε αυτό το κείμενο «ρίχνει νερό στον μύλο όσων επιδίδονται με κακόβουλο τρόπο σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά (του Συμφώνου)».
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι το κείμενο αυτό «προσφέρει — για πρώτη φορά — ένα διεθνές πλαίσιο γα τον έλεγχο, την οργάνωση και τη ρύθμιση της μετανάστευσης».
Αλλά και η προσπάθεια του Βερολίνου να προωθήσει το Σύμφωνο σε εγχώριο επίπεδο αντιμετώπισε ισχυρούς μετωπικούς ανέμους. Ο Μάας προσωπικά έγινε στόχος κατηγοριών διότι η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ, σύμφωνα με τους επικριτές της, να ενημερώσει το κοινοβούλιο για το περιεχόμενο του Συμφώνου, επιτρέποντας να αποκτήσει ορμή η εκστρατεία εναντίον του.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις