Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Στολίδια που τρώγονται

Αλεύρι, ζάχαρη, χρώματα ζαχαροπλαστικής, δυο τρία υλικά ακόμη και όλα είναι έτοιμα για το σχέδιο «φαγώσιμα στολίδια»: Θα κρεμαστούν στα κλαδιά του δέντρου, θα μπουν σε μια πιατέλα στο κέντρο
του τραπεζιού ή απλώς θα φαγωθούν. Στο μεταξύ θα έχετε περάσει ενα όμορφο απόγευμα με τα παιδιά στην κουζίνα ζωγραφίζοντας τα μπισκότα με  χρωματιστό γλάσο!

Εγώ γι’ αυτό το παιχνίδι διαλέγω τη συνταγή για τα sugar cookies που παραδοσιακά τα αμερικανάκια τα αφήνουν δίπλα στο τζάκι, την παραμονή των Χριστουγέννων, για την περίπτωση που ο Άγιος Βασίλης κατέβει πεινασμένος!

Αν πιάνει το χέρι σας, μπορείτε να ζωγραφίσετε δέντρα, σπιτάκια, αγγέλους και αστέρια. Αν πάλι είστε σαν εμένα (ταλέντο μηδέν) μην πτοείστε! Φτιάξτε μπισκότα σαν τα δικά μου, μοναδικά δείγματα αφηρημένης τέχνης!

Sugar cookies με πορτοκάλι

340 γρ. ανάλατο βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
2 πορτοκάλια το ξύσμα
1 βανίλια, τα σποράκια της
1 μεγάλο αυγό
320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου δυόμισι φλιτζάνια)
λίγο αλάτι
Εκτέλεση

Στο μπολ του μίξερ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Συνεχίζετε να χτυπάτε προσθέτοντας το ξύσμα του πορτοκαλιού, την βανίλια και το αυγό.

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το αλάτι και το ρίχνετε σταδιακά στο βούτυρο χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα ίσα-ίσα να ανακατευτούν.

Θα έχετε μια ζύμη πολύ μαλακή που θα κολλάει. Θα την μοιράσετε στα δυο και θα την βάλετε στο ψυγείο για  να κρυώσει και να μπορείτε να της δώσετε σχήμα –τουλάχιστον δυο ώρες.

Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί δυο λαμαρίνες και προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο. Βγάζετε το ένα κομμάτι της ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο. Κόβετε με κουπ-πατ στα σχήματα που θέλετε (για να μην κολλάει η ζύμη στο κουπ πατ  βουτάτε το κάθε φορά σε αλεύρι). Μεταφέρετε με σπάτουλα τα κομμένα μπισκότα στις λαμαρίνες. Με ενα καλαμάκι ανοίγετε τρύπα σε κάποιο σημείο κάθε μπισκότου για να μπορέσετε να τα κρεμάσετε αργότερα στο δέντρο. Μαζεύετε τα υπολείμματα της ζύμης και ξανανοίγετε ένα φύλλο. Αν έχει μαλακώσει πολύ την ξαναβάζετε στην κατάψυξη και συνεχίζετε με το άλλο κομμάτι ζύμης.



Ψήνετε τα μπισκότα μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, γύρω στα 15 λεπτά, αλλάζοντας τη θέση των λαμαρινών στη μέση του χρόνου.

Όταν θα βγουν από τον φούρνο θα είναι μαλακά. Θα τα μεταφέρετε με το αντικολλητικό χαρτί σε σχάρες και θα τα αφήσετε να κρυώσουν πριν αρχίσετε να τα ζωγραφίζετε.

Για το γλάσο

210 γρ. ζάχαρη άχνη
1 ασπράδι από μεγάλο αυγό
χρώματα ζαχαροπλαστικής
(αυτή  η ποσότητα θα φτάσει για να στολίσετε τα μισά περίπου από τα μπισκότα)

Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη και το ασπράδι μέχρι να σφίξει και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Προσθέτετε κουταλιά-κουταλιά νερό συνεχίζοντας να χτυπάτε μέχρι να γίνει μια λευκή κρέμα και να μην αφήνει κορφές όταν σηκώνετε τα χτυπητήρια. Οσο περισσότερο νερό βάλετε τόσο πιο ρευστό θα είναι το γλάσο, γι’ αυτό δοκιμάστε την υφή πριν από κάθε νέα προσθήκη.

Μοιράστε το γλάσο σε μικρά μπολάκια και χρωματίστε το κάθε ένα με διαφορετικά χρώματα. Με πινέλα, οδοντογλυφίδες και ότι άλλο σας βρίσκεται  αρχίστε να ζωγραφίζετε. Πιστέψτε με, έχει πλάκα!



Να θυμόσαστε μόνο οτι το γλάσο είναι πολύ γλυκό και γι αυτο μη βάζετε πολύ στα μπισκότα που προορίζονται για φάγωμα.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις