Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ο Trump θα σταματήσει τους μετανάστες με την βοήθεια των επιδημιολόγων;

Αλεξάντερ Καρπόφ, RT
Το Υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ ζήτησε βοήθεια από το κέντρο ελέγχου πρόληψης νόσων (ΚΕΠΝ) μετά από δύο παιδιά της Γουατεμάλας που πέθαναν σε εγκαταστάσεις ελέγχου  μεταναστών.
Οι  Εκπρόσωποι του οργανισμού σημειώνουν ότι στα σύνορα με το Μεξικό υπάρχει σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση- όπου πολλοί πρόσφυγες από την Κεντρική Αμερική έχουν μολυνθεί από επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες.
Νωρίτερα η κυβέρνηση του Trump  κατηγορήθηκε  για τη σκληρή  μεταχείριση των παράνομων μεταναστών. Αλλά τώρα, οι ειδικοί πιστεύουν, ο Λευκός Οίκος έχει ένα βαρύ επιχείρημα για την επίλυση του σύνθετου ζητήματος της μετανάστευσης-την προστασία της υγείας των Αμερικανών πολιτών
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (ΥΕΑ), το οποίο είναι υπεύθυνο για τα σύνορα και τα τελωνεία και τις υπηρεσίες μετανάστευσης της χώρας, ζήτησε βοήθεια από το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νόσων (ΚΕΠΝ), το οποίο συνήθως εμπλέκεται σε επιδημίες. Οι εκπρόσωποι του ΥΕΑ  ισχυρίζονται ότι η κατάσταση με τον αριθμό των παράνομων μολυσμένων με επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες είναι  πολύ δύσκολη στα σύνορα με το Μεξικό.
«Παραδίδουμε  πολλές δωδεκάδες παιδιά  σε νοσοκομεία κάθε μέρα, όλοι  έχουν πυρετό και άλλα συμπτώματα,» αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός  CBS τα λόγια του Επιτρόπου Τελωνειακού ελέγχου  Kevin Mc Alian.
Επιπλέον, η επικεφαλής της YEA, Κίρστεν Νίλσεν, απαίτησε από τις Μεξικανικές αρχές να ελέγξουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα των δύο χωρών για τις συνθήκες διαμονής και τις επιδημιολογικές εστίες διαφόρων ασθενειών.
Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες μετανάστες στο καραβάνι από την Κεντρική Αμερική ζουν σε προσωρινά στρατόπεδα στο Μεξικό, και μερικά από αυτά βρίσκονται στα ιδρύματα ελέγχου  των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια στιγμή, τα Αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι οι συνθήκες και στις δύο πλευρές των συνόρων είναι εξαιρετικά δύσκολες, ειδικά για τους μετανάστες με παιδιά.
Το Υπουργείο και οι πολυάριθμες υπηρεσίες και οι οργανισμοί του έχουν επικριθεί σοβαρά, από τον τύπο και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά από δύο παιδιά που πέθαναν στις Αμερικανικές εγκαταστάσεις ελέγχου   στα σύνορα το Δεκέμβριο (επτά χρονών το  κορίτσι και οκτώ ετών το  αγόρι), τα οποία μαζί με τους γονείς τους έφθασαν στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, ως μέρος ενός καραβανιού  των μεταναστών από τη Γουατεμάλα.
Απαντώντας σε κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις άθλιες συνθήκες, το  ΥΕΑ  δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες παράνομους που προσπάθησαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα κάθε μέρα.
Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της υπηρεσίας, Κίρστεν Νίλσεν, κυκλοφόρησε μια ανοικτή επιστολή, στην οποία διαβεβαίωσε το κοινό ότι μετά την τραγωδία όλα τα παράνομα παιδιά υπό τη διοίκηση του  ΥΕΑ επανεξετάστηκαν από τους γιατρούς για διάφορες ασθένειες. Η Nielsen υπενθυμίζει επίσης ότι αυτό το τραγικό περιστατικό δεν είχε συμβεί για περισσότερα από 10 χρόνια. Αυτό, ισχυρίζεται, είναι ένας μοναδικός δείκτης, δεδομένων των εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων που έχουν περάσει από τα κέντρα του ΥΕΑ.
Πυρετός  στην Τιχουάνα
Ο Donald Trump και τα  φιλικά μέσα ενημέρωσης  προς αυτόν, έφεραν το θέμα των μεταναστών του καραβανιού από την Κεντρική Αμερικής πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου που έλαβε χώρα  στις αρχές Νοεμβρίου. Ήταν τότε  που ο  45ος  Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να στείλει τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο καραβάνι των μεταναστών και ακόμη και τους επέτρεψε να χρησιμοποιούν τα όπλα σε περίπτωση ανάγκης, για το  οποίο   σκληρά επικρίθηκε από τους δημοκρατικούς.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Fox News, που υποστηρίζει την γενική  γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, τότε κυκλοφόρησε  μια ιστορία όπου ο πρώην πράκτορας της  μετανάστευσης των ΗΠΑ και της τελωνειακής αστυνομίας, David Ward, είπε ότι οι παράνομοι μετανάστες από το καραβάνι «θα μολύνουν τους Αμερικανούς με λέπρα και Φυματίωση».
Η δήλωση του εμπειρογνώμονα πυροδότησε κριτική από τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγόρησαν την  Fox News και την κυβέρνηση  του Trump για  υποκίνηση ξενοφοβικών αισθημάτων.
«Το κανάλι Fox News λέει ότι ένα καραβάνι με μετανάστες θα προκαλέσει επιδημικές ασθένειες. Αυτό είναι ξενοφοβικές ανοησίες, » δήλωσε ο τίτλος του VOX Νοεμβρίου, σχολιάζοντας την ιστορία  που μετέδωσε το κανάλι
Ωστόσο, στα τέλη Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας της Μεξικανικής πόλης της Τιχουάνα, όπου τα μέλη του καραβανιού   είχαν κατασκηνώσει περιμένοντας την είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των αφίξεων των παράνομων είχαν  προβλήματα υγείας.
Μεταξύ των ασθενειών που τεκμηριώνονται σε μετανάστες ήταν η φυματίωση και ο ιός  HIV. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της κακής υγιεινής στο στρατόπεδο, μπορεί να εμφανιστούν εστίες επικινδύνων  ασθενειών όπως η ηπατίτιδα, όπως προειδοποίησαν  οι γιατροί του Μεξικού. Συνολικά, στα στρατόπεδα των παράνομων μεταναστών στην Τιχουάνα υπήρχαν περίπου έξι χιλιάδες μετανάστες στα τέλη Νοεμβρίου, ανέφεραν οι Los Angeles Times.
Η Μυστηριώδης ασθένεια

Οι υπέρμαχοι της πολιτικής του  Trump για  αυστηρότερο έλεγχο των μεταναστών που επιδιώκουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την επιδημιολογική κατάσταση στα σύνορα για να κλιμακώσουν την ατμόσφαιρα γύρω από παράνομους. Έτσι, το 2014, για την  εξάπλωση μιας μυστηριώδους ασθένειας που ονομάζεται οξεία μυκητίαση μυελίτιδας, έσπευσαν να κατηγορήσουν τους πρόσφυγες από την Κεντρική Αμερική.
Όπως η   πολιομυελίτιδα, αυτή η σπάνια νόσος επηρεάζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί παράλυση των άκρων. Η νόσος δεν έχει ακόμη ένα εμβόλιο ή φάρμακα για τη θεραπεία. Στο τέλος του Νοεμβρίου 2018, 116 περιπτώσεις οξείας χαλαρής μυελίτιδας σε 31 Πολιτείες καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, ανέφερε το περιοδικό USA Today (αν και σε 2017 υπήρχαν 21 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αυτής της ασθένειας).
Οι δεξιές  εκδόσεις όπως η American Thinker και η Townhall  ανακοίνωσαν γρήγορα ότι οι παράνομοι μετανάστες και οι πρόσφυγες που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται για τη διάδοση της νόσου. Ωστόσο, αυτά τα μέσα αμφισβήτησαν επίσης, ότι οι γραφειοκράτες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΠΝ)  αναζητούν  την αληθινή πηγή της νόσου.
«Θα εξετάσει το ΚΕΠΝ την πηγή της εκδήλωσης της οξείας μυκητίασης μυελίτιδας, ή απλά θα κατηγορήσει τον καθένα για» ρατσισμό «; ζητά  η έκδοση της Townhall στον τίτλο  του άρθρου της σχετικά με το θέμα των μεταναστών στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πολιτικό αναλυτή Μιχαήλ Sinelnikov-Orihak, οι Αμερικανικές  αρχές μπορεί να αποφάσισαν να αλλάξουν την τακτική του αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης. Τα σκληρά μέτρα που υποστήριξε ο  Trump δεν οδήγησαν στην έγκριση του Φιλελεύθερου μέρους της κοινωνίας. Έτσι τώρα, το επιχείρημα μπορεί να είναι να ασχοληθούν με την υγεία των Αμερικανών που πρέπει να προστατεύονται από τους παράνομους μετανάστες με επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες.
«Οι Αμερικανοί βάζουν την προσωπική τους ασφάλεια και άνεση πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία. Για να βγάλουν  μη δημοφιλείς αποφάσεις είναι απαραίτητο να δηλώσουν  ότι ο μέσος Αμερικανός βρίσκεται σε κίνδυνο. Τότε θα είναι έτοιμοι να συγχωρήσουν πολύ την κυβέρνησή τους, καθώς, για παράδειγμα, ήταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν παραβίασαν μια σειρά προσωπικών ελευθεριών στη διατήρηση της ασφάλειας «, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι στην εποχή του Trump η κατάσταση με την παράνομη μετανάστευση είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες διοικήσεις, πρόσθεσε.
«Προηγουμένως, το πρόβλημα αυτό απλά δεν ακουγόταν , καθώς δεν ήταν πολιτικά ορθό. Η άνοδος αυτού του θέματος  θεωρήθηκε κακή μορφή, αλλά ο Trump αποφάσισε να το ανακοινώσει στην κορυφή της φωνής του. Για αυτόν, αυτή ήταν  μια πολύ σημαντική στιγμή, με τη βοήθεια της οποίας επηρέασε  τους ψηφοφόρους », εξήγησε ο ειδικός.
Το  πρόβλημα με πολιτικές επιπτώσεις
Το Υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας δεν θα περιλάμβανε  απλά το κέντρο για τον έλεγχο των ασθενειών, αν δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι για αυτό, εξήγησε ο Yury Rogulev διευθυντής του Ιδρύματος Roosovelt για την μελέτη των Ηνωμένων Πολιτιειών στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, σε μια συνέντευξη με το RT.
Στα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αναφερθεί κρούσματα της φυματίωσης σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες, το Σαν Ντιέγκο και το Ελ Πάσο, οι κύριοι τόποι διαμονής για τους μετανάστες που έχουν υποστεί τον έλεγχο  των συνόρων. Επιπλέον, οι περιπτώσεις της νόσου Chagas, από την οποία  μπορεί να μολυνθούν μόνο στη νότια και Κεντρική Αμερική, έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα έχει ένα προφανές πολιτικό υποκείμενο, αναφέρουν  οι σημειώσεις των εμπειρογνωμόνων. Οι κριτικοί του Trump υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ασθένειες των μεταναστών, μελών του καραβανιού  και ο ισχυρισμός  του αντιθέτου  είναι εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας από τη Κυβέρνηση.
«Φυσικά, μπορείτε να κατηγορήσετε  τον Trump για  ξενοφοβία και για σκληρότητα, αλλά κατά κύριο λόγο  θέλει να σταματήσει απλώς την `άναρχη μετανάστευση. Υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 10.000.000 παράνομοι μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως πολύ περισσότεροι. Τι να κάνει με αυτούς στην  Αμερική δεν ξέρει. Δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν , δεν μπορούν να συλληφθούν και να σταλούν πίσω «, εξήγησε ο Rogulyov.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, τα καραβάνια  από την Κεντρική Αμερική προστίθενται τώρα σε αυτήν την μάζα των λαθρομεταναστών,  των οποίων οι συμμετέχοντες απαιτούν να τους αναγνωρίσουν ως πρόσφυγες.
«Σημαίνει ότι πρέπει να  τους παρέχουν τη στέγαση, να τους παρέχουν  συνθήκες διαβίωσης,  έγγραφα,-ένα τεράστιο έργο, το οποίο  δεν έχει αρχή και τέλος. Η  Αμερική δεν θα είναι εύκολο να λύσει αυτό το πρόβλημα, «-κατέληξε ο Rogulev.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις