Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

«Η Ουκρανία μπορεί ακόμα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα»

Τη θέση ότι η Ουκρανία διαθέτει την πνευματική, την οργανωτική και την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξει και να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα,
εξέφρασε ο πρώην απεσταλμένος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, Πέτερ Γκαρασκούκ, όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε συνέντευξή του στο ουκρανικό δίκτυο Obozrevatel TV, ο Γκαρασκούκ υποστήριξε ότι εκτός από το να κατασκευάσει ατομικές βόμβες (σ.σ. εννοεί ελεύθερης πτώσης), το Κίεβο
είναι σε θέση να αναπτύξει πλήρως λειτουργικές πυρηνικές κεφαλές για πυραύλους.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ουκρανία διαθέτει στο έδαφός της εγκαταστάσεις κατασκευής διηπειρωτικών πυραύλων τύπου Satan (R-36 / SS-18) προκειμένου να εγκαταστήσει τις κεφαλές αυτές, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει δυνατότητα κατασκευής πυραύλων τέτοιων επιδόσεων και ανέφερε ονομαστικά τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.
Τέλος, υποστήριξε ότι όταν έρθει η ώρα κατασκευής πυρηνικών όπλων, το Κίεβο δε θα πρέπει να φοβηθεί τις διεθνείς κυρώσεις.
Η Ουκρανία ήταν μία από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ «κληρονόμησε» πυρηνικά όπλα και τους φορείς τους (βαλλιστικούς πύραυλους, αεροσκάφη) που βρέθηκαν στο έδαφός της από την προκάτοχο κρατική οντότητα.
Στην ίδια κατάσταση βρέθηκαν το Καζακστάν κι Λευκορωσία, όμως τον Δεκέμβριο του 1994 συμφώνησαν να υπογράψουν την συνθήκη για την μη διάδοση πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ) και να παραδώσουν στην Ρωσία το σύνολο του πυρηνικού οπλοστασίου που βρέθηκε στην κατοχή τους.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις