Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Η κυβέρνηση του Καναδά αποσύρει τους μισούς διπλωμάτες της χώρας στην Κούβα εξαιτίας «μυστηριώδους ασθένειας»

Μετά από 2 χρόνια συνεχών κρουσμάτων ασθενειών σε δυτικές διπλωματικές αποστολές όπως στην αμερικανική και στην καναδική, η κυβέρνηση του Καναδά
αποσύρει τους μισούς διπλωμάτες της χώρας από την πρεσβεία της στην Κούβα,
Πρόσφατα άλλο ένα στέλεχος του προσωπικού της εμφάνισε συμπτώματα μιας μυστηριώδους ασθένειας που έχει πλήξει Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες στην Αβάνα και τα αίτια της δεν έχουν εξηγηθεί αλλά θεωρείται ότι είναι προϊόν βιολογικής επίθεσης
Το νέο κρούσμα αύξησε στους 14 τον αριθμό των Καναδών διπλωματών και μελών των οικογενειών τους που έχουν εμφανίσει τα περίεργα συμπτώματα του ούτως καλούμενου «Συνδρόμου της Αβάνας».
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ναυτία, οι πονοκέφαλοι, οι ρινορραγίες, οι απώλειες της ισορροπίας, η μερική απώλεια της ακοής και της όρασης, η κόπωση και η δυσκολία συγκέντρωσης.
Το στέλεχος του καναδικού διπλωματικού προσωπικού, που δεν μπορεί να κατονομαστεί για λόγους προστασίας της ιδιωτικής του ζωής, τοποθετήθηκε στην Αβάνα περί τα μέσα του 2018 και ανέφερε ότι είχε εμφανίσει τα συμπτώματα την 29η Δεκεμβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης από την Οτάβα.
Το γεγονός ότι ένα στέλεχος του διπλωματικού προσωπικού που είχε φθάσει πρόσφατα στη χώρα εκδήλωσε τα συμπτώματα δείχνει πως αυτή η μυστηριώδης ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει σαφής διάγνωση, παραμένει απειλή, τόνισαν οι καναδοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
«Πέραν των αναθεωρημένων μέτρων ασφαλείας που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται από την καναδική κυβέρνηση, αποφασίσαμε να μειώσουμε στο μισό τον αριθμό του καναδικού προσωπικού που είναι τοποθετημένο στην Αβάνα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά σε ανακοίνωσή του.
Αυτό σημαίνει πως οι καναδοί διπλωμάτες στην Κούβα θα μειωθούν στους 8 από τους 16 σήμερα, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.
Πάντως η λειτουργία της πρεσβείας στην Αβάνα θα συνεχιστεί κανονικά, ο πρεσβευτής θα παραμείνει στη θέση του και θα είναι διαθέσιμες πλήρεις προξενικές υπηρεσίες στους Καναδούς στην Κούβα, ξεκαθάρισαν οι ίδιες πηγές.
Δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι Καναδοί που επισκέπτονται την Κούβα διατρέχουν κίνδυνο, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Η κυβέρνηση της Κούβας προσέφερε την πλήρη συνεργασία της στις έρευνες για αυτή τη μυστηριώδη ασθένεια αφότου αναφέρθηκαν τα πρώτα της κρούσματα την άνοιξη του 2017, διαβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι. «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι κουβανοί αξιωματούχοι είναι εξίσου απογοητευμένοι με εμάς που δεν μπορούν να πλησιάσουν περισσότερο στον προσδιορισμό των αιτίων» αυτής της ασθένειας, είπε ο ένας καναδός αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ μείωσαν τον αριθμό των διπλωματών τους στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα σε 18 από 50.
Ο Καναδάς είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Κούβας. Πάνω από ένα εκατομμύριο Καναδοί επισκέφθηκαν τη νήσο της Καραϊβικής Θάλασσας πέρυσι. Η χώρα παραμένει δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Καναδούς εδώ και δεκαετίες.
Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν συνολικά σε 790 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Ο Καναδάς είναι η μόνη χώρα στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης των εμπορικών εταίρων της Κούβας το ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την οποία διαμορφώνεται υπέρ της Αβάνας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το εμπόριο που έχουν δημοσιοποιήσει οι αρχές της νήσου.
Αυτό οφείλεται στην κοινοπραξία της καναδικής εταιρείας Sherritt International και της δημόσιας επιχείρησης Cubaniquel, η οποία εξορύσσει περίπου 60% του συνόλου της παραγωγής νικελίου αλλά και κοβάλτιο από το κουβανικό υπέδαφος, που κατόπιν μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις στον Καναδά για επεξεργασία.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.