Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Ξεκινά η «μάχη» στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Τρόπους για να μην περάσει η δική της πρόταση για αποσύνδεση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών με 180 ψήφους ψάχνει η κυβέρνηση

Ξεκινάει στις 10 το πρωί της Τρίτης η κοινοβουλευτική μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος που εν πολλοίς θα αναδείξει και την
δυνατότητα άρσης, για πρώτη φορά από το 1975, της συνέπειας διάλυσης της Βουλής από την μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Τρόπους για να μην περάσει η δική της πρόταση για αποσύνδεση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών με 180 ψήφους ψάχνει η κυβέρνηση, αιφνιδιασμένη από την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει – επί της αρχής – την πρότασή της για αναθεώρηση του άρθρου 32.
Η κυβέρνηση πέφτει στην παγίδα που έστηνε στην αξιωματική αντιπολίτευση εν όψει της σημερινής έναρξης της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το σενάριο των πρόωρων εκλογών το 2020 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας που θα έκοβε τον δρόμο της επόμενης κυβέρνησης καθίσταται αδύνατο, αν όχι απίθανο.
Η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 32, διατηρώντας το δικαίωμα να αλλάξει το περιεχόμενό της στην επόμενη Βουλή με 151 ψήφους, οδηγεί την κυβερνητική πλειοψηφία να υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Πληροφορίες λένε ότι σήμερα στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσουν πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεκριμενοποιήσει την πρότασή της, καθώς δεν δέχονται ότι μπορεί να ψηφίσει επί της αρχής αλλά όχι ολόκληρη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει έξι διαδικασίες ψηφοφορίας στη Βουλή και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αν δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Ωστόσο η Ν.Δ. έχει πρόταση και αυτή είναι ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο της πρότασης για έξι διαδοχικές ψηφοφορίες ανά μήνα και αντιπροτείνει εκλογή ΠτΔ μετά από τρεις ψηφοφορίες (η πρώτη με 200, η δεύτερη με 180 και η τρίτη με 151) αποκλειστικά από τη Βουλή, χωρίς προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Οπως βεβαιώνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ – οι οποίοι δεν μετείχαν στους χειρισμούς που έγιναν από την πλευρά της πλειοψηφίας – μετά την υπερψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 32 από την αξιωματική αντιπολίτευση, η μόνη περίπτωση να μην αποσυνδεθεί η εκλογή ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι είτε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είτε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει την πρότασή του.
Στην ερώτηση ποιες θα είναι οι κινήσεις τους σήμερα ώστε το άρθρο 32 να μην πάει στην επόμενη Βουλή με περισσότερες από 180 ψήφους, όπως όλα δείχνουν, που σημαίνει ότι η επόμενη πλειοψηφία δεν θα δεσμεύεται από το περιεχόμενο και θα μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο του άρθρου 32 με 15 ψήφους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν απάντηση και παραπέμπουν στη σημερινή διαδικασία στη Βουλή.
Το παρασκήνιο
Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά συμπεριέλαβε στις προτάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, πρόβλεψη του ισχύοντος Συντάγματος που ανάγκασε την προηγούμενη κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες τον Ιανουάριο του 2015 επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει ότι όποιον και να πρότεινε η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει τον Κάρολο Παπούλια στην Ηρώδου του Αττικού, δεν θα τον στήριζε. Οπως και έγινε, με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη να κρίνει άγονες τις τρεις ψηφοφορίες για τον Σταύρο Δήμα.
Ηταν μία κίνηση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να δείξει πρόθεση πολιτικού εκσυγχρονισμού, την οποία ωστόσο υπονόμευσε με την ουσία της πρότασής του για έξι διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή ανά μήνα και πρόβλεψη για προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία αν κριθεί άγονη. Ηταν σαφές ότι η πλειοψηφία, παρά τη «βιτρίνα» της πρότασής της, πρότεινε σκοπίμως μία δαιδαλώδη διαδικασία, ώστε η αντιπολίτευση να την απορρίψει, η πρόταση να περάσει με 151 ψήφους και να χρειάζεται τουλάχιστον 180 στην επόμενη Βουλή για να αναθεωρηθεί το άρθρο 32.
Οι σχεδιασμοί για τη «δεξιά παρένθεση», άλλωστε, είχαν ήδη ακουστεί πολλές φορές στους διαδρόμους της Βουλής από τους ίδιους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συζητώντας με συναδέλφους τους από άλλα κόμματα το ενδεχόμενο ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις