Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Το Ισλαμικό Κράτος «έπεσε» – Ο «χαλίφης» Μπαγκντάντι διαφεύγει

Το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να έχει χάσει σχεδόν όλα τα εδάφη που ήλεγχε στο Ιράκ και τη Συρία, αλλά ο ηγέτης του, ο «χαλίφης» Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, συνεχίζει να διαφεύγει.

Με μια επικήρυξη 25 εκ. δολαρίων πάνω στο κεφάλι του, ο Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είναι ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο.
Τα προηγούμενα χρόνια μεταδόθηκε αρκετές φορές θάνατος ή τραυματισμός του.
Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν ζει, εάν πέθανε κι εάν είναι ζωντανός που βρίσκεται.
Εμφανίστηκε δημόσια μόνο μια φορά, στη Μοσούλη του Ιράκ το 2014, στη γνωστή ομιλία του στο τζαμί που ανακήρυξε το «χαλιφάτο» του.
Από τότε κι ενώ οι περισσότεροι σύμβουλοι και βοηθοί του σκοτώθηκαν, ή φονεύτηκαν σε ειδικές αποστολές, εκείνος παραμένει ένα φάντασμα.
Η Μπαγούζ, το τελευταίο οχυρό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανατολικά του Ευφράτη, έπεσε την Πέμπτη και επισήμως ανακοινώθηκε το Σάββατο.
Τις προηγούμενες ημέρες και ενώ οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από τον θύλακα της Μπαγούζ, σχεδόν 30.000 άνθρωποι παραδόθηκαν στους Κούρδους.
Μεταξύ αυτών πολλοί τζιχαντιστές και οι περισσότεροι μέλη των οικογενειών τους.
Κανείς όμως δεν αναγνωρίστηκε ως ο Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνασπισμού, Σον Ράιαν, δήλωσε στο Associated Press:
«Ο Συνασπισμός δεν τον κρατά, ούτε γνωρίζουμε που βρίσκεται».
Ο Μοχάμεντ Χεντέρ, συνιδρυτής μιας ομάδας που καταγράφει το Ισλαμικό Κράτος, είπε στο Associated Press ότι η τελευταία φορά που είδαν τον Μπαγκντάντι στην περιοχή της Μπαγούζ ήταν πριν 15 μήνες.
Οι ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι ο Μπαγκντάντι κρύβεται κάπου στην έρημο, μεταξύ των συνόρων Συρίας και Ιράκ και μετακινείται χρησιμοποιώντας υπόγειες σήραγγες και καταφύγια.
«Δεν χρησιμοποιεί κάποιον εξοπλισμό επικοινωνίας ή διαδίκτυο για να αποφύγει τον εντοπισμό από τα αεροπλάνα του Συνασπισμού», λέει υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.
«Όταν επιθυμεί να συναντήσει κάποιον από την οργάνωση, τον φέρνουν προσωπικά με αυτοκίνητα που σταματούν σε απόσταση δύο ωρών από εκεί που βρίσκεται ο Μπαγκντάντι και στη συνέχεια τον μεταφέρουν με μοτοσικλέτες σε εκείνον».
Άλλος αξιωματούχος, ένας Αμερικανός συνταγματάρχης, είπε στο Associated Press ότι πρόσφατα οι Αμερικανοί στόχευσαν στους πιο κοντινούς του συνεργάτες.
Ένας από αυτούς ήταν ο προσωπικός του σωματοφύλακας, ο Χαλέντ Αλ Σαούντι, γνωστός και ως Χαλάντ, ο οποίος σκοτώθηκε πριν μια εβδομάδα στην περιοχή της Αλ Μπαάτζ κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.
Η σύζυγος του Χαλάντ συνελήφθη.
Ακόμα ένας βοηθός του Μπαγκντάντι φονεύτηκε και συνελήφθη η σύζυγός του, πρόσθεσε ο ίδιος Αμερικανός συνταγματάρχης.
Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι τέτοιοι στόχοι σύντομα θα τους οδηγήσουν στον Αλ Μπαγκντάντι.
Ο Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι γεννήθηκε στη Σαμάρα του Ιράκ το 1971 ως Ιμπραήμ Αουάντ Ιμπραήμ Αλί Αλ Μπαντρί Αλ Σαμαράι.
Συνελήφθη το 2004 από τους Αμερικανούς και τον Φεβρουάριο του 2004 φυλακίστηκε στη φυλακή της Μπούκα για την αντιαμερικανική δράση του.
Αφέθηκε ελεύθερος 10 μήνες μετά και τότε εντάχθηκε στην Αλ Κάιντα του Ιράκ υπό την ηγεσία του Ζαρκάουι.
Μετά τον φόνο του Ζαρκάουι, ο Μπαγκντάντι έγινε ηγέτης της ιρακινής Αλ Κάιντα.
Το 2011 πήρε συντρόφους του και πήγαν στη Συρία για να δημιουργήσουν μια νέα εξτρεμιστική οργάνωση εκεί.
Η οργάνωση αυτή ονομάστηκε Μέτωπο Αλ Νούσρα, γνωστή ως Αλ Κάιντα της Συρίας, σήμερα ονομάζεται Ταχρίρ Αλ Σαμ και κατέχει την επαρχία της Ιντλίμπ.
Το 2013 ο Μπαγκντάντι -και αφού είχε αποφασίσει με τους συντρόφους του να κινηθούν αυτόνομα- «έσπασαν» με την Αλ Κάιντα και κήρυξαν ανεξάρτητη οργάνωση το Ισλαμικό Κράτος.
Το Ισλαμικό Κράτος είχε πρωτοφανή ορμή και εξαιρετικά εκπαιδευμένους άνδρες.
Εξάλλου πολλά από τα στελέχη του ήταν πρώην αξιωματικοί του ιρακινού στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν.
Δεν ήταν δηλαδή μια ορδή ατάκτων, αλλά ένας καλά εκπαιδευμένος στρατός στις τακτικές του πολέμου της ερήμου.
Με την ορμή του κόντεψε να καταλάβει τόσο τη Βαγδάτη όσο και τη Δαμασκό.
Εάν το καλοκαίρι του 2014 ο Μπαγκντάντι δεν είχε επιτεθεί στους Γιαζίντι του βορειοδυτικού Ιράκ, κάνοντας τις γυναίκες τους ερωτικές σκλάβες και προκαλώντας παγκόσμια απαίτηση να καταπολεμηθεί -έτσι μπήκαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του- ίσως σήμερα να είχε ανακηρυχτεί «βασιλιάς» της Βαγδάτης και της Δαμασκού, αναβιώνοντας το μεσαιωνικό χαλιφάτο.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις