Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Κοντά στην αποφυλάκιση μετά από 6 χρόνια ο Νίκος Ρωμανός – Η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου

Tον περασμένο Σεπτέµβριο ο Νίκος Ρωµανός προσέφυγε στο Στ’ τµήµα του Αρείου Πάγου ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του
Πενταµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων, µε την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών για εκρήξεις, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.
Πριν από λίγες ηµέρες, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του, κρίνοντας ότι η απόφαση του Εφετείου δεν είχε ειδική και εµπεριστατωµένη αιτιολογία όσον αφορά την απόρριψη της αναγνώρισης των ελαφρυντικών που ζήτησε ο κατηγορούµενος, φέρνοντάς τον έτσι πιο κοντά στην πύλη εξόδου των φυλακών.
Επόµενο βήµα η επιστροφή της υπόθεσης στο Εφετείο, όπου θεωρείται πολύ πιθανή η χορήγηση του ελαφρυντικού -µετά την κρίση του Αρείου Πάγου- της καλής συµπεριφοράς µετά την πράξη, γεγονός που θα «ρίξει» την ποινή των 18 ετών που του είχε επιβληθεί.
Τότε οι συνήγοροι του Νίκου Ρωµανού είχαν ζητήσει να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά των µη ταπεινών αιτίων, της καλής συµπεριφοράς µετά την πράξη και της µετεφηβικής ηλικίας, αφού δεν είχε συµπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του ούτε κατά την πρώτη αποδιδόµενη σε αυτόν πράξη, ούτε κατά την τελευταία. Το δικαστήριο, όµως, τα απέρριψε όλα.

undefined
H προσφυγή
Ο 25χρονος σήµερα Νίκος Ρωµανός είναι κρατούµενος στον Κορυδαλλό. Από το 2013, που συνελήφθη, κατάφερε να τελειώσει το λύκειο -στο σχολείο των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα-, ενώ στη συνέχεια έδωσε Πανελλαδικές Εξετάσεις, αποσπώντας µία νίκη.
«Πέρασε» στη σχολή ∆ιοίκησης και Οικονοµίας του Τµήµατος ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας και µέχρι σήµερα έχει πετύχει σε 20 µαθήµατα. Παρακολουθεί τη σχολή του φορώντας «βραχιολάκι» και δεν έχει παραβιάσει καµία εκπαιδευτική άδεια. Στην προσφυγή που κατέθεσε µέσω του συνηγόρου του Θεόδωρου Μαντά αναφέρει, ωστόσο, ότι το Πενταµελές Εφετείο δεν δέχτηκε τους ισχυρισµούς του «µε µοναδικό σκεπτικό ότι η θετική του συµπεριφορά δεν εκτείνεται υπό καθεστώς ελευθερίας, αλλά εντός του καταστήµατος κράτησής του».
Ο Νίκος Ρωµανός επικαλείται ακόµη στην αίτηση αναίρεσης τις θέσεις που ανέπτυξαν στις προτάσεις τους οι εισαγγελείς των δικαστηρίων που δικαζόταν, οι οποίοι ζήτησαν την αναγνώριση του επίµαχου ελαφρυντικού αλλά και της ελαφρυντικής περίστασης που προέκυψε από το γεγονός ότι υπέδειξε κατά τη διάρκεια των εγκληµάτων του «υπεύθυνη συµπεριφορά και επιµέλεια µη προσβολής της ανθρώπινης ζωής και της σωµατικής ακεραιότητας επί εγκληµάτων εµπεριεχόντων ως αυτονόητη και σύµφυτη προς τη φύση τους τη διακινδύνευση των εννόµων αυτών αγαθών».
Ο Νίκος Ρωµανός είχε κριθεί αθώος για το αδίκηµα της ένταξης σε τροµοκρατική οργάνωση (Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς), ωστόσο στο σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου για τις εκρήξεις, το δικαστήριο είχε κάνει λόγο για «ατοµική τροµοκρατία». Τότε, σύµφωνα µε τους συνηγόρους του, υπήρχε µία κραυγαλέα αντίθεση, καθώς η αθώωση για συµµετοχή και ένταξη σε τροµοκρατική οργάνωση δεν µπορεί ταυτόχρονα να οδηγεί στην καταδίκη για ατοµική τροµοκρατία κατά το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα.
αποφυλάκιση του Ρωμανού
«Κολλητός» του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Το όνοµά του συνδέθηκε απόλυτα µε το όνοµα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Εξάλλου ήταν «κολλητοί» φίλοι. Στα χέρια του ΝίκουΡωµανού άφησε άλλωστε ο 15χρονος Αλέξανδρος την τελευταία του πνοή, στα Εξάρχεια, στις 6 ∆εκεµβρίου 2008. Τότε που η σφαίρα από το όπλο του Επαµεινώνδα Κορκονέα βρήκε στο στήθος τον 15χρονο, ανοίγοντας έναν µεγάλο κύκλο ταραχών στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Νίκος Ρωµανός φαίνεται ότι είχε αρχίσει από τότε να συνοµιλεί µε τον αναρχικό χώρο. Μετά τη δολοφονία του φίλου του, ωστόσο, ο θυµός του θέριεψε. Προσχώρησε στο αντάρτικο πόλης και λίγα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2013, συνελήφθη στο ΒελβεντόΚοζάνης για ληστεία. Οι φωτογραφίες του µε τα πρησµένα µάτια σοκάρουν. Oσοι γνώριζαν πριν και µετά τον θάνατο του Γρηγορόπουλου τον Νίκο Ρωµανό, µιλούν για ένα διαφορετικό παιδί.
«∆εν είχε καµία σχέση το παιδί που ξέραµε µε αυτό που είδαµε στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδου» λένε όσοι είδαν τον Νίκο Ρωµανό να καταθέτει στην πρώτη δίκη που έγινε στην Αµφισσα. Η φυλακή, µετά τη σύλληψη για το Βελβεντό αλλά και για άλλες ενέργειες, δεν εµπόδισε τον νεαρό Νίκο Ρωµανό να δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις και να περάσει στο ΤΕΙ ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων.
∆εν µπορούσε να φοιτά όµως, αφού ο φόβος για τη διάπραξη νέωναδικηµάτων ή για µια ενδεχόµενη απόδραση, δεν άναψε το «πράσινο φως» για φοιτητικές άδειες. Ο νεαρός κρατούµενος έπρεπε να σπουδάζει από τη φυλακή. Επόµενο βήµα του Νίκου Ρωµανού η απεργία πείνας, ως ύστατο µέτρο διεκδίκησης του δικαιώµατος στην πανεπιστηµιακή φοίτηση. Τότε ο πατέρας του, Γιώργος Ρωµανός, είχε φθάσει µέχρι τα σκαλοπάτια του Μαξίµου, ζητώντας συνάντηση µε τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά, κρούοντας το καµπανάκι του κινδύνου.
Το παιδί του ήταν σε πολύ κρίσιµη κατάσταση έπειτα από 31 ηµέρες απεργίας πείνας. ∆ύο ηµέρες µετά, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης κατέθεσε βελτιωτική τροπολογία, σύµφωνα µε την οποία επιτρέπεται το «βραχιολάκι» για παρακολούθηση µαθηµάτων, µε την προϋπόθεση ο κρατούµενος να έχει παρακολουθήσει µε επιτυχία το 1/3 των µαθηµάτων του. Ο συνήγορός του έλεγε τότε ότι ο Νίκος Ρωµανός δεν θα προδώσει την εµπιστοσύνη που του έδειξαν, ενώ παρέµβαση είχε κάνει και ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, λέγοντας στον Α. Σαµαρά: «Πρέπει να βρεθεί λύση µε τρόπο ικανοποιητικό για τον Νίκο Ρωµανό».
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις