Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

«Απόβαση» μεταναστών στον Έβρο: Μαζική είσοδος από τα σύνορα με την Τουρκία – Σε εφαρμογή σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας

Αυξημένα μέτρα επιτήρησης λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία στον Εβρο, μετά και τις εντεινόμενες το τελευταίο διάστημα πληροφορίες για επικείμενο «καραβάνι» προσφύγων και μεταναστών που φέρεται να προετοιμάζεται για
μαζική μετακίνηση από την Κωνσταντινούπολη προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη ερευνώνται πληροφορίες που διακινούνται μέσω Διαδικτύου για προετοιμασία μαζικής κίνησης αιτούντων άσυλο από τη Βόρεια Ελλάδα προς την Ειδομένη, ενώ και οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας ετοιμάζονται να θωρακίσουν τα δικά τους σύνορα, με βοήθεια μάλιστα από την Ουγγαρία και τον Βίκτορ Ορμπαν.

Με δύο αστυνομικές επιχειρήσεις την Τρίτη στον Βόρειο Εβρο αποτράπηκε η είσοδος συνολικά 130 προσφύγων και μεταναστών, καθώς συνελήφθησαν στην ελληνική πλευρά οι τρεις διακινητές που θα τους μετέφεραν στη χώρα μας.

Συνοριοφύλακες της Ορεστιάδας εντόπισαν αρχικά τον πρώτο από τους διακινητές, έναν 23χρονο Σύρο, την ώρα που μετέφερε με μικρή φουσκωτή βάρκα 8 πρόσφυγες στην περιοχή των Μαρασίων. Νοτιότερα, στην περιοχή των Λαβάρων του Δήμου Σουφλίου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους διακινητές, 23 και 19 ετών, που μετέφεραν τρία άτομα με βάρκα μέσω του ποταμού.

Και στις δύο περιπτώσεις οι αστυνομικοί είδαν ομάδες μεταναστών που περίμεναν στην απέναντι όχθη -συνολικά 130 άτομα-, προκειμένου να επιστρέψουν οι βάρκες και να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα επόμενα παράνομα δρομολόγια. Οι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας ενημέρωσαν τις τουρκικές Αρχές μέσω του Κέντρου Επαφής Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας στο Καπετάν Αντρέεβο, δίνοντας τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες βρίσκονταν οι μετανάστες, προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες δικές τους ενέργειες.

Όπως είπαν στο «Εθνος» αστυνομικές πηγές, οι δύο επιχειρήσεις σύλληψης έγιναν στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων που λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με περισσότερες περιπολίες στις όχθες και στα αναχώματα αλλά και πλωτές περιπολίες μέσα στην κοίτη των ποταμών. «Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για το αν, πότε και σε ποιο μέγεθος θα γίνει επιχείρηση μαζικής εισόδου, αλλά εμείς οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας» αναφέρθηκε σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που οι πιέσεις δεν έχουν ενταθεί ακόμη, η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει υποχωρήσει και η διέλευση μέσω του ποταμού είναι ευκολότερη.

Οι προβλέψεις

Πριν από έναν μήνα ήρθαν σε γνώση των τουρκικών διωκτικών Αρχών πληροφορίες και στοιχεία για προετοιμασία ενός «καραβανιού» δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που στα μέσα Απριλίου θα ξεκινούσε από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης με κατεύθυνση τα τουρκοελληνικά σύνορα, με σκοπό το πέρασμα προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης μέσω Ελλάδας. Η σχετική πρωτοβουλία υποκινείται από μέλη ξένων ΜΚΟ και οι συνεννοήσεις γίνονται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας.

Οι τουρκικές Αρχές, που διαπίστωσαν πως είχαν σταλεί σχετικά μηνύματα σε πάνω από 40.000 χρήστες, χρησιμοποίησαν τις ίδιες πλατφόρμες επικοινωνίας προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά: έστειλαν στους πρόσφυγες-μετανάστες ένα μήνυμα με το οποίο τους ενημέρωσαν πως οι συγκεκριμένες κινήσεις είναι παράνομες και τους προειδοποίησαν πως αν συμμετάσχουν, θα αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες, ενώ θα απολέσουν δικαιώματα που τους έχουν δοθεί έως σήμερα, όπως π.χ. το άσυλο.

Οπως ανέφεραν στο «Εθνος» ανώτερες πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η τουρκική αστυνομία έχει στενή συνεργασία για το θέμα με την ΕΕ, τη Europol και τη Frontex, αλλά και τις ελληνικές Αρχές σε διμερές επίπεδο. «Εχουν γίνει συλλήψεις υποκινητών, έχει επιβεβαιωθεί ότι από πίσω βρίσκονται ΜΚΟ, και έχουν σταλεί μηνύματα στους πρόσφυγες. Υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτά θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Σε κάθε περίπτωση εμείς κάνουμε τις δικές μας κινήσεις», είπαν.

Στο μικροσκόπιο η Ειδομένη: Συνοριοφύλακες από Όρμπαν

Με παρόμοιο τρόπο γίνονται σχετικές διαδικτυακές συζητήσεις μεταξύ αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, που στοχεύουν στην ομαδική «απόδραση» από τη χώρα προς τα βόρεια σύνορα. Οι αστυνομικές Αρχές παρακολουθούν σχετικές πληροφορίες που διακινούνται σε διαδικτυακές πλατφόρμες, χωρίς να είναι σε θέση να αξιολογήσουν προς το παρόν αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο ή για εκδήλωση προθέσεων κάποιων ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί επί μήνες στην Ελλάδα και αναζητούν τρόπους διαφυγής. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η Ειδομένη και ο πάλαι ποτέ βαλκανικός διάδρομος, που έκλεισε τον Μάρτιο του 2016.

Εξάλλου, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της Ουγγαρίας, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν στέλνει 30 συνοριοφύλακες στα σύνορα Βόρειας Μακεδονίας – Ελλάδας, εξοπλισμένους με θερμικές κάμερες και οχήματα 4×4, προκειμένου να συνδράμουν στην καλύτερη θωράκιση των συνόρων και στον περιορισμό των «διαρροών» προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη. Αλλους 15 συνοριοφύλακες θα στείλει η Ουγγαρία στα σύνορα Βόρειας Μακεδονίας – Σερβίας.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις