Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Bούλγαρος πρώην ΥΠΕΞ κατά Άγκυρας: «To NATO δεν πρέπει να υπολογίζει την Τουρκία» – «Πιθανή μια σύγκρουση με τη Ρωσία στη Μ.Θάλασσα»

Το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προσβλέπει στη στήριξη της Τουρκίας, σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, εκτιμά ο Βούλγαρος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σόλομον Πάσι.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Σόλομον Πάσι, δήλωσε ότι σε περίπτωση ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, οι Σύμμαχοι δεν θα πρέπει να προσβλέπουν σε στήριξη της Τουρκίας.
«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταλάβει πολύ καλά ότι στην περίπτωση μιας πιθανής σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, σήμερα (σ.σ. η Συμμαχία) μπορεί να αναμένει πολύ λιγότερο απ’ ό,τι μια δεκαετία νωρίτερα ότι η Τουρκία θα είναι στο πλευρό τους», δήλωσε ο πολιτικός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NOVA TV.
Η δήλωση του Βούλγαρου πρώην υπουργού Εξωτερικών έρχεται εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ.
Η επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει τους ρωσικούς S-400, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον η οποία φέρεται να κάνει πράξη την απειλή να «παγώσει» τις παραδόσεις εξοπλισμού σχετικών με τα αεροσκάφη F-35, σύμφωνα και με δημοσίευμα του Reuters.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 100 από τα μαχητικά-βομβαρδιστικά τα οποία κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin. Ωστόσο, το αμερικανικό Κογκρέσο είχε επιχειρήσει να εμποδίσει την παράδοση των αεροσκαφών. «Δεν θα πάρουν τα F-35 εάν παραλάβουν τους S-400», δήλωνε τον Μάρτιο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τσάρλι Σάμερς.
Ανάλογες προειδοποιήσεις είχε στείλει και η Κέιτι Γουίλμπαρτζερ, η οποία ασκεί χρέη αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας. «Υπάρχουν πολλά πράγματα σε εξέλιξη που μπορούν να διακοπούν για να στείλουμε το μήνυμα», είχε δηλώσει στο Reuters. «Το S-400 είναι ένας υπολογιστής. Το F-35 είναι ένας υπολογιστής. Δεν συνδέεις τον υπολογιστή σου με τον υπολογιστή του αντιπάλου σου», συμπλήρωνε η ίδια.
Το Κογκρέσο έχει εκφράσει ανησυχία ότι οι S-400 που παρήγγειλε η Τουρκία από τη Ρωσία το 2017, μπορεί να αποκαλύψουν τις αδυναμίες των F-35 και να μεταφέρουν τα δεδομένα στη Μόσχα. Αντ’ αυτού, η Ουάσινγκτον έχει επιχειρήσει να πείσει την Τουρκία αντί των S-400, να προμηθευτεί το πιο ακριβό αμερικανικό σύστημα πυραύλων Patriot.
Παρόλα αυτά, Τούρκοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν επαναλάβει ουκ ολίγες φορές την πρόθεσή τους να προχωρήσουν κανονικά στην απόκτηση των S-400, όπως έχει συμφωνηθεί από το 2017.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις