Τρίτη 2 Απριλίου 2019

ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ - Τώρα το Μαξίμου κάνει ότι δεν γνωρίζει τον Πετσίτη

Η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να πάρει αποστάσεις από τον Μανώλη Πετσίτη ήταν τουλάχιστον ανεπαρκής
Στριμωγμένη και αμήχανη εμφανίζεται η κυβέρνηση αναφορικά με τις συνεχείς αποκαλύψεις στην
υπόθεση Λαυρεντιάδη – ELFE και την εμπλοκή του πρώην συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη.


Η αποκάλυψη του Τύπου της Κυριακής σχετικά με την παραίτηση-μυστήριο του διευθυντή που ερευνούσε το σκάνδαλο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων, αλλά και οι αποκαλύψεις για τα λεφτά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη, είναι πλέον στη Βουλή, μαζί με τα προηγούμενα ερωτήματα της υπόθεσης που ποτέ δεν απαντήθηκαν.

Η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να πάρει αποστάσεις από τον Μανώλη Πετσίτη ήταν τουλάχιστον ανεπαρκής. «Ο κ. Πετσίτης έκανε τις δικές του επιλογές και τράβηξε το δικό του δρόμο. Από ένα σημείο και μετά υπάρχει ατομική ευθύνη και όλα θα ελεγχθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Σχετίστηκε με επιχειρήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση συγκρούστηκε ανοιχτά υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον», ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο News 24/7, ενώ επιχείρησε να εμφανίσει τη «χιονοστιβάδα» των αποκαλύψεων ως προσπάθεια αντιπερισπασμού της αντιπολίτευσης.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κλοιός για το Μαξίμου σφίγγει, καθώς μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση έκανε τα αδύνατα δυνατά να εξαφανίσει τον κ. Πετσίτη ώστε η υπόθεση που τη βαραίνει να μην έχει συνέχεια, τώρα το πουλόβερ έχει ξεκινήσει να ξηλώνεται. Προβληματισμός υπάρχει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στελέχη που γνώριζαν τον κ. Πετσίτη και τη δράση του δίπλα στον Νίκο Παππά αντιλαμβάνονται πως δεν μπορεί να γίνει πειστική η επιχειρηματολογία ότι ο Μανώλης Πετσίτης «αυτονομήθηκε» μετά από ένα διάστημα, όπως προσπαθεί να υποστηρίξει η κυβέρνηση, κάνοντας ακόμα πιο καχύποπτη την κοινή γνώμη.

Η πρωτοβουλία της Ν.Δ. να ζητήσει ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, της επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αννας Ζαΐρη, προκάλεσε την επίσημη αντίδραση της Αρχής. Πέραν της προσπάθειας να υποστηριχθεί ότι «οι αποκαλύψεις εμποδίζουν την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη», η ανακοίνωση επιβεβαιώνει εμμέσως τις πληροφορίες πως η έρευνα έχει οδηγήσει σε ποσά που βρίσκονται σε λογαριασμούς του κ. Πετσίτη, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, ενώ δεν δίνει απαντήσεις για την παραίτηση με αιχμές του προϊσταμένου του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής που ερευνούσε την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE και την εμπλοκή του Μανώλη Πετσίτη.

Επιπροσθέτως, οι ερωτήσεις των βουλευτών της Ν.Δ. Χάρη Θεοχάρη και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης φέρνουν την υπόθεση στο επίκεντρο της κυβερνητικής αυλής, αλλά και επαναφέρουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί εδώ και μήνες δεν έχουν απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που έχουν τεθεί:

1. Σχετικά με τη ροή μεγάλου ύψους χρηματικών εμβασμάτων από κυπριακές offshore εταιρίες προς τους λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη.

2. Σχετικά με την αποκάλυψη του Τύπου της Κυριακής ότι η επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση Βρόμικου Χρήματος αντικατέστησε -«αδικαιολόγητα και προκλητικά», όπως σημειώνει ο κ. Μανιάτης- τον διευθυντή του Τμήματος Ερευνών της Αρχής, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε πόρισμα για την υπόθεση ELFE – ΔΕΠΑ και είχε αξιολογηθεί ως άριστος πριν από δύο μήνες (όπως σημειώνει ο κ. Θεοχάρης στην ερώτησή του), ενώ ταυτόχρονα «διερευνά σύνθετες υποθέσεις υψηλού οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος».

3. Σχετικά με τα αδικαιολόγητα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του κ. Πετσίτη, με αποστολέα τον επίσης φίλο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά, δικηγόρο κ. Αρτέμη Αρτεμίου.

4. Σχετικά με τη μισθοδοσία του κ. Πετσίτη από τη Λαυρεντιάδης – ELFE, που χρωστά άνω των 120 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ, όπως έχει καταγγείλει ο εκ της κυβέρνησης διοριζόμενος επικεφαλής της κ. Κιτσάκος.

5. Σχετικά με την εγγραφή του κ. Πετσίτη ως «Μαξίμου» στο βιβλίο επισκέψεων του τέως διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, κ. Κιτσάκου.

6. Σχετικά με τη μη αποστολή του υπηρεσιακού πορίσματος της Αρχής για την εταιρία λιπασμάτων Λαυρεντιάδη – ELFE από την επικεφαλής της Αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής «προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις