Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Εφιάλτης για τον Ερντογάν τα αποτελέσματα: Χάνει Άγκυρα & Σμύρνη, έφαγε «χαστούκι» & στην γενέτειρά του – Παραδέχθηκε την ήττα του

Εκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία εμφανίζεται να έχει ένα μικρό προβάδισμα στην πρωτεύουσα Άγκυρα έναντι του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο όμως μοιάζει να διατηρεί την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα.
Παραδοχή Ερντογάν: Χάσαμε ορισμένες πόλεις
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε απόψε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές.
Δεσμεύτηκε δε, ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα «ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα», χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει τον δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια.
Μπροστά στην Κωνσταντινούπολη
Τη νίκη εξασφαλίζει έστω και δύσκολα ο Binali Yildirim, πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης με τη συμμαχία του Erdogan.
Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων ο Yildrim συγκεντρώνει το 48.9% έναντι 48,4% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ekrem Imamoglu.
Αμφισβητεί τα ποσοστά ο αντίπαλός του
Ωστόσο ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, αμφισβητεί τα ποσοστά αυτά, ισχυριζόμενος ότι προηγείται με 53% μετά την καταμέτρηση του 26% των ψήφων.
Αυτές οι εκλογές αποτελούν δοκιμασία για τον Ερντογάν ο οποίος ρίχθηκε στην προεκλογική μάχη με όλες του τις δυνάμεις για να αποφύγει μια εκλογική ήττα του κόμματός του, καθώς η χώρα περνά οικονομικές δυσκολίες, κυρίως με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.
Μια ήττα στην Άγκυρα, πολιτική πρωτεύουσα της Τουρκίας όπου έχει χτίσει ένα τεράστιο προεδρικό μέγαρο θα αποτελέσει μεγάλη απώλεια για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002 οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του, το AKP.
Εδώ και 25 χρόνια το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τα ισλάμιστικά κόμματα που προηγήθηκαν αυτού ελέγχουν τόσο την Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη.
Τα ποσοστά στις μεγάλες πόλεις
Στην Άγκυρα, με καταμετρημένο το 83,6% % προηγείται υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης ο Μανσούρ Γιαβάς με 50,2% έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ-ΜΗΡ Μεχμέτ Οχσάσεκι ο οποίος ακολουθεί με 47,51% % .
Στην Κωνσταντινούπολη, δίνεται μεγάλη μάχη αφού με καταμετρημένο 97%, ο υποψήφιος του ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται με 48,88% έναντι του Εκρέμ Ιμάμογλου του συνασπισμού της αντιπολίτευσης CHP-Καλό Κόμμα, ο οποίος ακολουθεί με 48,50%.
Στην Αττάλεια, με καταμετρημένο το 84,8% προηγείται ο υποψήφιος του CHP με ποσοστό 50,63% έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ που λαμβάνει 46,7%.
Στην Προύσα, με καταμετρημένο το 72% προηγείται το ΑΚΡ με 49,34% έναντι του CHP που λαμβάνει 47,13%.
Στα Άδανα, με καταμετρημένο το 57,8% προηγείται ο υποψήφιος του CHP με 52,39% έναντι του υποψηφίου του ΜΗΡ που λαμβάνει 43,56%.
Στη Σμύρνη, με καταμετρημένο το 77,4% προηγείται ο υποψήφιος του CHP με 58,16% έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ που λαμβάνει 38,24%
Χτύπημα κάτω από τη μέση για Ερντογάν
Στο μεταξύ το κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας κέρδισε την περιοχή Fındıklı στην επαρχία Rize, από την οποία κατάγεται η οικογένεια του Ερντογάν.
Βάφτηκαν με αίμα
Και αυτές οι εκλογές βάφτηκαν με αίμα: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.
Συνολικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.
Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σοβαρότερο επεισόδιο καταγράφηκε στην περιοχή της Μαλάτειας, όπου έχασαν τις ζωές τους από πυροβολισμοί δυο άνθρωποι.
Σύμφωνα με το BBC, οι νεκροί είναι πατέρας και γιος, εκλογικοί αντιπρόσωποι του συντηρητικού, μουσουλμανικού κόμματος Saadet (Κόμμα της Ευτυχίας).
Επεισόδιο με τουλάχιστον 9 τραυματίες σημειώθηκε και σε ένα εκλογικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.



Başkan Erdoğan: Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması için gece gündüz çalışacağız. Sayın Bahçeli ve mesai arkadaşlarına özellikle teşekkür ediyorum
15 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις