Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

EKTAKTO – Τελεσίγραφο Πενς σε Ερντογάν: «Το NATO κινδυνεύει με τους S-400 – «Ξέχνα τα F-35, θα σας πετάξουμε από το πρόγραμμα»

Ηχηρή παρέμβαση είχαμε από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Pence. Πριν λίγο, έστειλε τελεσίγραφο στη Τουρκία και δήλωσε ως η αγορά των S-400, θέτει σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ και τους Συμμάχους. Και συνέχισε λέγοντας πως
η αγορά του συστήματος είναι τεράστιο ρίσκο, καθώς θα πετάξουν αναγκαστικά την Τουρκία από το πρόγαμμα των F-35.
Πρόκειται για μία ακόμη προειδοποίηση των ΗΠΑ, που όμως έρχεται από υψηλόβαθμη πηγή. Μην ξεχνάμε, πως το πρώτο χτύπημα ήρθε πριν λίγο, καθώς η ανακοίνωση του State Department κατά του Ερντογάν δείχνει για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Ουάσινγκτον.
's purchase [of Russian anti-air S-400] poses great danger to and to the strength of this alliance.” U.S. VP Pence says.

"If completes its purchase of the S-4400 missile system, risks expulsion of the F-35 program,” he adds.
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EHA News

«Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι απαραίτητες, αυτό σημαίνει αποδοχή των αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Palladino.
Δηλαδή Ουάσιγνκτον πέταξε τεράστιο καρφί κατά της Άγκυρας και όλα πλέον αλλάζουν.
Όμως οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν από τελεσίγραφα, καθώς  ο Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η παραγγελία των S-400 από την Ρωσία είναι οριστική και τελεσίδικη κατηγορώντας παράλληλα τις διοικήσεις Ομπάμα και Τραμπ ότι ευθύνονται για την όλη κατάσταση καθώς εμπόδιζαν την πώληση του συστήματος Patriot στην Τουρκία για μια δεκαετία.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΟΙ ΗΠΑ
Η απόφαση της διοίκησης Τραμπ να μπλοκάρει την αποστολή των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία θα μπορούσε να προκαθορίσει την αποδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών και ακόμη να βάλει την Άγκυρα στη μαύρη λίστα πώλησης όπλων των ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα του Washington Examiner.
Οι υπάλληλοι του Πενταγώνου ενημέρωσαν την Τουρκία χθες ότι έχουν σταματήσει να προετοιμάζονται για τη μεταφορά των δύο F-35 που αγόρασε η Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον για την 70ή επέτειο της Διατλαντικής Συμμαχίας.
«Έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι η απόκτηση των S-400 θα οδηγήσει σε επανεξέταση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 και θα διακινδυνεύσει άλλες πιθανές μελλοντικές μεταφορές όπλων – καθώς και ενδεχομένως θα προκαλέσει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε χθες, Τρίτη, στους δημοσιογράφους ένας ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Αυτό ήταν το σταθερό μήνυμά μας προς την Τουρκία από το Πεντάγωνο, τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εξωτερικών».
Ο διοικητής των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ Τοντ Γουόλτερς έστειλε το ίδιο μήνυμα την Τρίτη στην ακρόαση της Γερουσίας. «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στην περιοχή, αλλά είναι απολύτως αδύνατο να υποστηρίξουμε συνύπαρξη ενός F-35 και ενός συστήματος S-400», δήλωσε, προσθέτοντας: «Το S-400 και το F-35 δεν είναι συμβατά και, αν η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση και λειτουργία του S-400, δεν θα πρέπει να πάρει τα F-35», δήλωσε ο Wolters.
«Τα F-35 είναι ένας υπολογιστής. Οι S-400 είναι ένας υπολογιστής. Δεν συνδέετε τον υπολογιστή σας με τον υπολογιστή του αντιπάλου σας, και αυτό είναι βασικά αυτό που θα κάναμε», δήλωσε η Katie Wheelbarger, βοηθός γραμματέας της Άμυνας για τις διεθνείς υποθέσεις ασφαλείας.
Το δημοσίευμα της Washington Examiner αναφέρει, επίσης, πως στην Τουρκία θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις βάσει ενός ομοσπονδιακού νόμου, που επιτρέπει να μπουν στη μαύρη λίστα οποιεσδήποτε οντότητες που συνάπτουν σημαντικές συμφωνίες όπλων με τη Μόσχα. Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να πάρει μια σκληρή γραμμή στο σύστημα S-400 χωρίς να οδηγήσει την Τουρκία περαιτέρω στα όπλα του Κρεμλίνου.
«Έχει γίνει σαφές στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα υψηλότερα επίπεδα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα δηλωμένα σχέδιά της να προχωρήσουν στην απόκτηση του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ότι θα υπάρξουν πιθανές συνέπειες στον νόμο περί κυρώσεων και στο πρόγραμμα F-35 εάν συνεχιστούν», ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη.

«Η σχέση μας δεν ορίζεται μόνο από το ζήτημα των S-400. Όμως, τα S-400 είναι ένα βαθιά προβληματικό ζήτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις