Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Κρυφές κάμερες σε ξενοδοχεία και Airbnb – Πώς να προστατευτείτε από τη νέα μάστιγα

Τα τελευταία χρόνια, η Airbnb έχει αλλάξει τη φιλοσοφία του ταξιδιού, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στη διαμονή. Οι συνθήκες οικειότητας της νέας κουλτούρας που εισήγαγε το Airbnb δεν είναι δίχως κινδύνους.
Προσφάτως, μία οικογένεια από τη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε πως η διαμονή τους σε διαμέρισμα στο Κορκ της Ιρλανδίας μεταδιδόταν σε livestreaming μέσω μίας κρυφής κάμερας. Η καταγγελία αυτή ήταν η τελευταία σε μια σειρά ανάλογων περιστατικών που έχουν θορυβήσει τόσο τους ταξιδιώτες όσο τους ιθύνοντες της πλατφόρμας.
Η Airbnb, παρότι διενέργησε έρευνα και απολογήθηκε όπου ήταν απαραίτητο, επιμένει πως πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.
Στους ψηφιακούς καιρούς δε γλιτώνουν από τους «εισβολείς» της ιδιωτικής ζωής ούτε όσοι διαμένουν σε μεγάλα ξενοδοχεία και ξενώνες. Ωστόσο, όπως εξηγεί η Πωλίν Φρόμερ, διευθύντρια σύνταξης του ομώνυμου ταξιδιωτικού εντύπου, «το βασικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως όσον αφορά το Airbnb η διαμονή γίνεται σε ιδιοκτησίες ιδιωτών που σημαίνει πως δεν υποβάλλονται στους ίδιους ελέγχους με εκείνους στα μεγάλα ξενοδοχεία.
Ο Άντριου Μπάρκερ από τη Νέα Ζηλανδία του οποίου η οικογένεια προσφάτως έπεσε θύμα παρακολούθησης σε κατάλυμα νοικιασμένο μέσω Airbnb, χρησιμοποίησε τις επαγγελματικές γνώσεις του στο IT security για να διαπιστώσει την ύπαρξη κρυμμένων καμερών και δίνει οδηγίες σε όσους θέλουν να προστατευτούν από το παράνομο κι αδιάκριτο «μάτι» επιτήδειων.

Υπάρχουν διάφορα στάδια ελέγχων, από τους πιο πρόχειρους έως τους περισσότερο σχολαστικούς, λέει ο Μπάρκερ που, ωστόσο, εφιστά την προσοχή ώστε να μην υπερβαίνει η ανησυχία τα όρια της εμμονής, καθώς έτσι χάνεται η ουσία του ταξιδιού.
Σύμφωνα με ιστοσελίδες τεχνολογίας (όπως οι lifehacker και Digital Trends), οι επίδοξοι ενοικιαστές πρέπει να ελέγξουν το/τα δωμάτιο-α για παράταιρες, περίεργες συσκευές, λάμψεις από φακούς κάμερας και μικροσκοπικές τρύπες.
Οι έλεγχοι πρέπει να επικεντρώνονται σε βιβλία, καθρέπτες, λαμπτήρες, φυτά και γλάστρες όπου θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί μικροκάμερα καθώς και σε σημεία που δίνουν καλύτερο πεδίο «θέας» του εκάστοτε χώρου.
Οι ειδικοί τεχνολογίας συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους να σβήνουν τα φώτα και να ανάβουν τους φακούς των κινητών, ώστε η αντανάκλαση που δημιουργείται όταν πέφτει φως στην κάμερα, να προδίδει την ύπαρξη κάποιου φακού παρακολούθησης.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οποιαδήποτε γκάτζετ που μοιάζουν παράταιρα με το χώρο, πρέπει να βάζουν σε σκέψεις τους προσωρινούς κατοίκους του καταλύματος. Επιπλέον, ξυπνητήρια, ρολόγια και ανιχνευτές καπνού αποτελούν συνήθεις «κρυψώνες» για κάμερα.
Οι πιο ανήσυχοι θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν εφαρμογές στο κινητό τους που σκανάρουν το χώρο για κρυμμένους φακούς ή να αγοράσουν ένα σαρωτή ραδιοσυχνοτήτων, συμβουλεύει ο καθηγητής Άλαν Γούντγουορντ από το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του πανεπιστημίου του Σάρεϊ.
Τέλος, όπως εξηγεί η εταιρεία τεχνολογίας Fing, οι διαδικτυακές κάμερες χρειάζονται σύνδεση για να αποθηκεύσουν ή να μεταδώσουν το υλικό τους. Οπότε, οι κάμερες πρέπει να είναι συνδεδεμένες με το ίδιο WiFi στο οποίο έχουν πρόσβαση και οι επισκέπτες, οπότε γίνεται ευκολότερος ο εντοπισμός τους.
Βεβαίως, αν δεν εμφανίζονται κάμερες σε σάρωση δικτύου, προφανώς αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και δεν κινηματογραφούν.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

https://www.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις