Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Κύπρος: Ψυχρός κι αμετανόητος ο serial killer - Το ψυχολογικό προφίλ

Ψυχρός και αµετανόητος εµφανίζεται ο 35χρονος λοχαγός της Εθνικής Φρουράς στις καταθέσεις του για τις κατά συρροήν δολοφονίες που έχει διαπράξει


Με απόλυτη ψυχραιµία και αυτοκυριαρχία, χωρίς ούτε µία φορά να λυγίσει ή να σπάσει η φωνή του, ο λοχαγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου περιγράφει τις
τελευταίες ηµέρες στους αστυνοµικούς της κυπριακής Αστυνοµίας τα όσα φρικτά έχει διαπράξει. Τα εγκλήµατά του έχουν σοκάρει τη Μεγαλόνησο, µε τις αποκαλύψεις για τη δράση του κάθε ηµέρα να είναι ολοένα και πιο ανατριχιαστικές, όµως εκείνος εµφανίζεται στις Αρχές ως ένα τέρας ψυχραιµίας.

Νίκος Μεταξάς: Αυτός είναι ο serial killer της Κύπρου που δολοφόνησε τουλάχιστον τρεις γυναίκες! ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ! .-video - ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ (ΕΔΩ)


«Είναι εντελώς απαθής. ∆εν έχει δείξει ίχνος µεταµέλειας. ∆εν έχει βουρκώσει, ούτε έχει ρίξει ένα δάκρυ για τα θύµατά του. ∆εν έχει καν ζητήσει συγνώµη για τις πράξεις του και φέρεται σαν να λειτουργεί µε απόλυτη νηφαλιότητα» αποκαλύπτει στο «Εθνος» αστυνοµικός που συµµετέχει στις έρευνες για τον εντοπισµό της 6χρονης Σιέρα και των, όπως όλα δείχνουν, αγνώστου αριθµού θυµάτων του. «Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα µας υπέδειξε τα σηµεία που είχε ξεφορτωθεί τα τρία γνωστά θύµατά του. Ακόµη και όταν τον πήγαµε στη λίµνη Ξυλιάτου ήταν ανέκφραστος και αδιάφορος. ∆εν αποκαλύπτει τίποτα περισσότερο, ούτε έχει εξηγήσει τους λόγους πίσω από τις ειδεχθείς του πράξεις» προσθέτει.

Ο 35χρονος κατά συρροήν δολοφόνος, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές ενηµέρωσης, κρατά κλειστά τα «χαρτιά» και το στόµα του. Απαντά στους αστυνοµικούς µόνο σε συγκεκριµένες ερωτήσεις. Οταν ρωτήθηκε για τους φόνους της 28χρονης Αριάν Παλάνας Λοζάνο µε καταγωγή από τις Φιλιππίνες και της 38χρονης Μέρι Ρόουζ, της µητέρας της 6χρονης Σιέρα, φέρεται να παραδέχτηκε µε σταθερή φωνή ότι εκείνος τις σκότωσε. «Οταν τον ρωτήσαµε και για τις γυναίκες που βρίσκονται στη λίστα για τις οποίες έχει δηλωθεί εξαφάνιση, δεν είπε απολύτως τίποτα» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

untitled2.png
Και προσθέτουν: «∆εν θέλει να βοηθήσει. Με λακωνικό τρόπο και χωρίς καµία έκφραση µιλά µόνο για όσα τον ρωτάµε και όσα θέλει ο ίδιος να µας αποκαλύψει». Τα µεγάλα ερωτήµατα Γρίφος παραµένει για τους αστυνοµικούς του Τµήµατος Εγκληµάτων Λευκωσίας όχι µόνο ο ακριβής αριθµών των θυµάτων του, αλλά και το κίνητρό του. Και πάλι σχετικά µε το τελευταίο κρατά το στόµα του ερµητικό κλειστό. Σύµφωνα µε αξιόπιστες πληροφορίες, δεν έχει αποκαλύψει το παραµικρό για τους λόγους που τον οδήγησαν στο να στραγγαλίσει τις άτυχες γυναίκες, οι οποίες έπεσαν στα ερωτικά του δίχτυα µέσω διαδικτυακών πλατφορµών γνωριµιών στις οποίες συστηνόταν ως «Ορέστης».

Σε έρευνες που έγιναν στο σπίτι του 35χρονου, ο οποίος είναι διαζευγµένος και πατέρας δύο παιδιών, κατασχέθηκαν ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής, προσωπικά κινητά του τηλέφωνα, καθώς και άλλα αντικείµενα µε ψηφιακό περιεχόµενο, όπως στικάκια USB και σκληροί δίσκοι. Με βάση έγκυρες πληροφορίες, οι κυπριακές Αρχές έχουν στην κατοχή τους πολύτιµο υλικό το οποίο έχει µπει στο µικροσκόπιό τους, ούτως ώστε να διαπιστωθεί το πλήρες εύρος της δράσης του.

Σηµαντικά αποτελέσµατα, την ίδια ώρα, έχουν προκύψει και από τις έρευνες του προσωπικού της ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος στους λογαριασµούς που διατηρούσε ο λοχαγός της Εθνικής Φρουράς σε διάφορα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρµες γνωριµιών, αλλά και στα ηλεκτρονικά ίχνη που έχει αφήσει πίσω του. Στο σηµείο όπου αποκαλύφθηκε η τραγωδία βρέθηκε χθες και ο αρχηγός της κυπριακής Αστυνοµίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόµου, ο οποίος φέρεται να είπε προς τους δηµοσιογράφους ότι είναι περισσότερα από δύο τα πτώµατα που βρίσκονται ακόµα στο συγκεκριµένο φρεάτιο του Μιτσερού, την ώρα που καµία από τις δύο σορούς που έχουν ήδη ανασυρθεί δεν έχει ταυτοποιηθεί µέσω DNA.

untitled3.png
«∆εν είναι ένα µε δύο τα θύµατα. Είναι πολύ περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά. Οι αναζητήσεις στον «υγρό τάφο» των θυµάτων του 35χρονου αξιωµατικού αποτελούν µία δύσκολη, πρωτόγνωρη και επίπονη διαδικασία για τους ανθρώπους που συµµετέχουν σε αυτές. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, µέλη των ΟΥΚ, µαζί µε αξιωµατικούς της Λιµενικής και Ναυτικής Αστυνοµίας Κύπρου χρησιµοποιούν ειδικά τεχνικά µέσα για να προσεγγίσουν το φρεάτιο, το βάθος του οποίου ξεπερνά τα 130 µέτρα. Με υποβρύχιες κάµερες τελευταίας τεχνολογίας προσπαθούν να φωτίσουν πτυχές της τραγωδίας και να αποκαλύψουν τα µυστικά του βυθού του, όµως µέχρι χθες κατάφεραν να τις ρίξουν σε βάθος 50 µέτρων.

Σήµερα ευελπιστούν να καταφέρουν να φτάσουν ακόµη πιο βαθιά και οι έρευνές τους να φέρουν αποτελέσµατα. Η δράση του λοχαγού έχει προκαλέσει αναβρασµό στην Κύπρο, ενώ συνάδελφοί του και πρόσωπα από το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον δηλώνουν σοκαρισµένοι, αφού κανείς δεν είχε καταλάβει το παραµικρό. Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος του συνδέσµου οικιακών βοηθών Κύπρου, Λούης Κουτρουκίδης, αποκάλυψε πως «υπάρχουν 22 εξαφανισµένες κοπέλες», εξαπολύοντας πυρά στην κυπριακή Αστυνοµία για την έλλειψη ανάληψης άµεσης δράσης.

Το προφίλ και οι κατηγορίες των κατ’ εξακολούθηση δολοφόνων
Serial killer: Χαρακτηρίζεται όποιος τελεί τρεις ή περισσότερες ανθρωποκτονίες σε ξεχωριστούς τόπους τέλεσης.

Κίνητρο του δράστη: Εχει µια ιδιάζουσα ψυχολογικής υφής προέλευση. Η συµπεριφορά του, καθώς και τα ευρήµατα στους τόπους τέλεσης των ανθρωποκτονιών, φανερώνουν στοιχεία σαδιστικής συµπεριφοράς και σεξουαλικής απόχρωσης – είτε φονεύει κινούµενος από γεγονότα εξωγενή ως προς αυτόν είτε -τις περισσότερες φορές- η παρόρµηση για φόνο εκπηγάζει από τον εσωτερικό κόσµο του δράστη.

untitled5.png
Τέσσερις διαφορετικοί τύποι ως προς τα κίνητρα
Ο οραµατικός (visionary) serial killer οδηγείται να φονεύσει κατ’ εξακολούθησιν επειδή -ισχυρίζεται ότι- ακούει «φωνές» ή βλέπει «οράµατα» που τον διατάζουν να φονεύσει συγκεκριµένο πρόσωπο ή οποιοδήποτε πρόσωπο µε ορισµένα χαρακτηριστικά (λ.χ. φύλου, εξωτερικής εµφάνισης, φυλής, επαγγελµατικής ιδιότητας).

Ο ιεραπόστολος (missionary/ mission oriented) serial killer αναπτύσσει και υιοθετεί συνειδητά ως «σκοπό ζωής» να εξαφανίσει κάποια συγκεκριµένη, αναγνωρίσιµη από κάποια κοινά κοινωνικά χαρακτηριστικά, οµάδα ανθρώπων (λ.χ. πόρνες, οµοφυλόφιλους, γυναίκες µε συγκλίνοντα εξωτερικά χαρακτηριστικά, πρόσωπα ορισµένης φυλετικής προέλευσης). Επιβάλλει στον εαυτό του την «αποστολή» να απαλλάξει τον κόσµο από συγκεκριµένη κατηγορία ανθρώπων. Με την εξολόθρευση των θυµάτων πιστεύει ότι «κάνει χάρη» στην κοινωνία.


Ο ηδονιστής (hedonistic) serial killer φονεύει για τη συγκίνηση που του προκαλεί η ανθρωποκτονία. Βασική υποκατηγορία αυτού του τύπου αποτελεί ο «εκ λαγνείας» (lust) serial killer, ο οποίος δρέπει σεξουαλική ικανοποίηση από την ανθρωποκτόνο πράξη, την οποία συνδυάζει µε βιασµό και άλλες σεξουαλικές διαστροφές. Απαραίτητη γι’ αυτόν η σαρκική επαφή.

Ο επικυρίαρχος (power/control) serial killer αντλεί αυτοεπιβεβαίωση από την άσκηση απολύτου ελέγχου επί της φυσικής και ψυχικής υπόστασης του θύµατός του. ∆εν εισπράττει ικανοποίηση τόσο υλοποιώντας τις σεξουαλικές του διαστροφές επί του θύµατος όσο κυρίως από το ότι, κατά τα διάφορα στάδια του ανθρωποκτόνου σχεδίου του (από την «αλίευση» του θύµατος έως και τις ενέργειές του µετά τη θανάτωση του θύµατος), κατορθώνει να αποκτά, να διατηρεί και να επιβάλλει τον πλήρη έλεγχο επί της «τύχης» του θύµατός του. Τα παιδικά ψυχικά τραύµατα Ανθρωποκτόνοι µε τάσεις επικυριαρχίας επί των θυµάτων τους συνήθως έχουν υποστεί διαφόρων ειδών και βαθµίδων κακοποίηση κατά την παιδική τους ηλικία και από τα βιώµατα αυτά έχουν υποστεί βαθιά ψυχικά τραύµατα. Είναι, µάλιστα, τέτοια η κρίση ταυτότητας που τους προκαλούν, ώστε µεγαλώνοντας αισθάνονται ιδιαίτερα ανίσχυροι και κοινωνικά ανεπαρκείς. Αυτή η αίσθηση ανεπάρκειας υποστηρίζεται ότι τους οδηγεί ακόµη και στο να και επιδίδονται σε τελετουργική αναπαράσταση του είδους της κακοποίησης που είχαν οι ίδιοι υποστεί. Μεταχειριζόµενοι τα θύµατά τους ως ανδρείκελα, επιδιώκουν να κάνουν το θύµα να αισθανθεί την ταπείνωση, τον πόνο και τον τρόµο που είχαν οι ίδιοι υποστεί.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις