Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα: Ελεύθεροι οι επτά συλληφθέντες για τον θάνατο του εικονολήπτη

Την Παρασκεύη θα δικαστούν - Στο αυτόφωρο δήλωσαν ότι η απόφαση του δήμου για τη διεξαγωγή του εθίμου ήταν ομόφωνη
και μάλιστα το επιχορηγούσε με 12.000 ευρώ- Συγκλονίζει η σύζυγος του εικονολήπτη - Νέο βίντεο-σοκ
Ελεύθεροι μέχρι την Παρασκευή, οπότε ορίστηκε η διεξαγωγή της δίκης τους μετά τον θάνατο του εικονολήπτη κατά τη διάρκεια του Σαϊτοπόλεμου την Κυριακή του Πάσχα, στην Καλαμάτα αφέθηκαν οι επτά συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος είναι αρμόδιος για την αναβίωση του εθίμου.

Οι επτά συλληφθέντες παρουσιάστηκαν στο αυτόφωρο, στον οποίο κατέθεσαν όσα γνωρίζουν για τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου και τις συνθήκες που αυτό λαμβάνει χώρα, καθώς και για το δυστύχημα που συνέβη την Κυριακή του Πάσχα, όταν έχασε τη ζωή του ο Κώστας Θεοδωρακάκης.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, οι επτά συλληφθέντες αναφέρθηκαν στην τακτική του δήμου, λέγοντας πως η απόφαση για τη διεξαγωγή του εθίμου ήταν ομόφωνη, ενώ ο δήμος, πάντα σύμφωνα με πληροφοριες από τις καταθέσεις των επτά συλληφθέντων, πρόσφερε και το ποσό των 12.000 ευρώ, προκειμένου να αγοράζονται οι σαΐτες.

Το κατηγορητήριο των «επτά»

Ο 62χρονος καπετάνιος του μπουλουκιού και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ο μεν πρώτος γιατί από το ταγάρι με τις σαΐτες που είχε φαίνεται στα βίντεο ότι έφυγε αυτή που σκότωσε τον εικονολήπτη, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος γιατί θεωρείται από τη δικογραφία υπεύθυνος για τα μέτρα ασφαλείας στον σαϊτοπόλεμο.

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος ο δημοτικός σύμβουλος σε δήλωσή του έξω από τα δικαστήρια όσο και ο συνήγορός του εντός αιθούσης Κώστας Μαργέλης δήλωσαν ότι ο ίδιος είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και δεν είχε καμία απολύτως ευθύνη ούτε για την διοργάνωση, ούτε και για τη λήψη μέτρων ασφαλείας.

Επίσης, ο κ. Μπασακίδης στην δήλωσή του τόνισε ακόμη ότι ο σαϊτοπόλεμος διοργανώνεται με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις εγκρίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η εν λόγω διοργάνωση γίνεται με την συναίνεση και ανοχή της Αστυνομίας.

Να σημειωθεί τέλος ότι αρχικά η δικογραφία η οποία παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία από την Ασφάλεια Καλαμάτας περιελάμβανε την κακουργηματική κατηγορία της θανατηφόρας βλάβης ενώ η ανθρωποκτονία εξ αμελείας είναι από το νόμο πλημμέλημα.

Οι υπόλοιποι 5 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν και αυτοί πλημμεληματικές κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.

Συγκλονίζει η σύζυγος του άτυχου εικονολήπτη

Τραγικό πρόσωπο η σύζυγος του άτυχου εικονολήπτη που έχασε τη ζωή του στην Καλαμάτα κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου.

Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα πήγε κι άφησε λουλούδια στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο σύζυγός της Κώστας Θεοδωρακάκης. Μάλιστα, τραγική ειρωνεία είδε τον θάνατο του άντρα της από το σπίτι σε ζωντανή μετάδοση, μία μετάδοση που έκανε ο ίδιος.

«Παρακολουθούσα τα πλάνα και ξαφνικά είδα την μπλε εικόνα. Κατάλαβα ότι κάτι έγινε. Τον πήρα τηλέφωνο δεν το σήκωσε. Άκουγα να καλούν για ασθενοφόρο. Κατάλαβα. Παρακαλούσα να είναι ζωντανός. Λίγα λεπτά πριν μου έλεγε ότι έδιωχνε τον κόσμο από δίπλα του για να μην πέσει σαΐτα πάνω τους», είπε μιλώντας στο STAR η σύζυγος του άτυχου εικονολήπτη. 

Ο άτυχος άνδρας σκοτώθηκε ακαριαία κατά τη διάρκεια του εθίμου του σαϊτοπόλεμου, στην Καλαμάτα, όταν μια σαΐτα τον πέτυχε στο κεφάλι.



Στο 19.07 του βίντεο η μπλε εικόνα που πέφτει την ώρα που ο άτυχος εικονολήπτης χτυπήθηκε από τη σαΐτα
 

Στο Αυτόφωρο οι επτά συλληφθέντες
Σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι οδηγούνται στο Αυτόφωρο οι επτά συλληφθέντες για τον θάνατο του άτυχου εικονολήπτη. 

Χθες, οι επτά οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Όπως έγινε γνωστό στον καπετάνιο του μπουλουκιού ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων. Στους υπόλοιπους συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.

Όσον αφορά τον εντεταλμένο για το σαϊτοπόλεμο δημοτικό σύμβουλο ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Οι παραπάνω κατηγορίες πάντως διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι επτά άντρες κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να περάσουν την Αυτόφορη διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας στη 1 το μεσημέρι.

Το νέο βίντεο σοκ που δείχνει τον άτυχο εικονολήπτη να πέφτει στο έδαφος



Στο 0:56'' του βίντεο φαίνεται το σημείο που φεύγει η σαΐτα και χτυπάει τον άτυχο εικονολήπτη:



Σάλος για την δήλωση και την «κωλοτούμπα» του δημάρχου

Εν τω μεταξύ, σάλος έχει προκληθεί από την κατηγορηματική και εσπευσμένη «βιάση» του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα να δηλώσει πως δεν πρόκειται να απαγορευτεί ο σαϊτοπόλεμος, καθώς βρίσκεται στο... dna των Μεσσήνιων...

Η σφοδρότερη αντίδραση, ήρθε από τον γιο του άτυχου εικονολήπτη, που δέχθηκε την σαΐτα στο κεφάλι και σκοτώθηκε ακαριαία. «Εύχομαι να μην σας συμβεί τίποτε ανάλογο, διότι δεν έχετε ιδέα τι πόνο και τι θλίψη προκαλούν» γράφει ο Νεκτάριος Θεοδωρακάκης, προς τον δήμαρχο Καλαμάτας και συνεχίζει: «Οι κορδελίτσες και τα δήθεν λυπάμαι δεν τα δέχομαι ούτε εγώ προσωπικά, αλλά ούτε και η οικογένειά μου», γράφει ο γιος, που κατηγορεί τον δήμαρχο ότι επέλεξε «τον εύκολο δρόμο και τον πολιτικό λόγο. Λίγη ανθρωπιά δε βλάπτει. Στο DNA των Μεσσηνιων είναι και η ανθρωπιά, όχι μόνο αυτά τα έθιμα. Δηλώνω δημοσίως πως θα κάνω ο,τι περνάει από το χέρι μου για να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης και αυτή θα αποφασίσει από εκεί και πέρα... Εύχομαι να μη σας συμβεί τίποτε ανάλογο διότι δεν έχετε ιδέα τι πόνο και τι θλίψη προκαλούν». 

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρακάκης ασκεί κριτική και κάνει λόγο για πλημμέλεια όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας. 

«Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά αν είχατε σχεδιασμό και πρόγραμμα, παρόλα αυτά επιλέξατε να περιοδεύετε και να μην ενδιαφερθείτε ούτε στο ελάχιστο για την ΥΓΕΙΑ και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του κόσμου που παρακολουθεί αυτά τα δρώμενα. Ο πατέρας μου φεύγει χαρούμενος, έχοντας αποτρέψει δύο γυναίκες να πλησιάσουν σε αυτόν και έχοντας αποτρέψει επί της ουσίας δύο ακόμη δυστυχήματα», τονίζει. 

Αναλυτικά, ο γιος του 53χρονου εικονολήπτη έγραψε στο facebook: 
«"κύριε" Νικά αυτή η δήλωση δε σας τιμά καθόλου. Οι κορδελιτσες και τα δήθεν λυπάμαι δεν τα δέχομαι ούτε εγώ προσωπικά αλλά ούτε και η οικογένειά μου. Την μητέρα μου την γνωρίζετε προσωπικά καθώς ήσασταν καθηγητής της στο Λύκειο αλλά και τον πατέρα μου λόγω της σπουδαίας δημοσιογραφικής κληρονομιάς που άφησε πίσω του. Παρόλα αυτά επιλέξατε τον εύκολο δρόμο και τον πολιτικό λόγο. Λίγη ανθρωπιά δε βλάπτει. Στο DNA των Μεσσηνιων είναι και η ανθρωπιά, όχι μόνο αυτά τα έθιμα. Δηλώνω δημοσίως πως θα κάνω ο,τι περνάει από το χέρι μου για να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης και αυτή θα αποφασίσει από εκεί και πέρα... Εύχομαι να μη σας συμβεί τίποτε ανάλογο διότι δεν έχετε ιδέα τι πόνο και τι θλίψη προκαλούν. Θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά αν είχατε σχεδιασμό και πρόγραμμα, παρόλα αυτά επιλέξατε να περιοδευετε και να μην ενδιαφερθειτε ούτε στο ελάχιστο για την ΥΓΕΙΑ και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του κόσμου που παρακολουθεί αυτά τα δρώμενα. Ο πατέρας μου φεύγει χαρούμενος, έχοντας αποτρέψει δύο γυναίκες να πλησιάσουν σε αυτόν και έχοντας αποτρέψει επί της ουσίας δύο ακόμη δυστυχήματα. 
Καλή επιτυχία "κύριε" δήμαρχε στις προσεχείς εκλογές. 
Με λύπη για τις δηλώσεις σας και την στάση σας, ο υιός του αδικοχαμένου αυτού ανθρώπου». 

 


Μετά τον σάλο πάντως, το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, μια επίσημη ανακοίνωση από τον δήμο Καλαμάτας σε ηπιότερους τόνους, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αναφέροντας πως «η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την πολιτεία και με εξέταση όλων των παραμέτρων, ιδιαιτέρως αυτών που συνδέονται με την ασφάλεια».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας αναφέρει:

"Εκφράζουμε τον πόνο και τη θλίψη μας για το θάνατο του συμπολίτη μας αειμνήστου Κώστα Θεοδωρακάκη, που προήλθε από ανεξέλεγκτη σαΐτα, το βράδυ του Πάσχα, στην ετήσια εκδήλωση της Σαϊτομαχίας.

Ο αείμνηστος Κώστας Θεοδωρακάκης υπήρξε ακάματος, προσεκτικός και αντικειμενικός παράγων των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με μεγάλη προσφορά στην ενημέρωση και την προβολή των τοπικών εκδηλώσεων και εθίμων μας.

Ο Δήμαρχος και ο Δήμος Καλαμάτας εκφράζουν τα ολόθερμα συλλυπητήρια και την ειλικρινή συμπαράστασή τους προς την οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα, η οποία και θα αποδειχθεί έμπρακτα.

Όσον αφορά στο Πασχαλινό έθιμο της Σαϊτομαχίας, το οποίο μετρά ζωή πολλών δεκαετιών, σχεδόν από την Απελευθέρωση, με κέντρο του την Καλαμάτα αλλά κι άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, η σημερινή Δημοτική Αρχή συνέχισε την παράδοση όλων των προηγουμένων, στηρίζοντας το έθιμο στο μέτρο των δυνατοτήτων του Δήμου και με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επομένως, είναι προφανές, πως ύστερα από το προχθεσινό συγκλονιστικό γεγονός της απώλειας ανθρώπινης ζωής, η συνέχιση ή μη του εθίμου πρέπει να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία με την πολιτεία και με εξέταση όλων των παραμέτρων, ιδιαιτέρως αυτών που συνδέονται με την ασφάλεια.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου Κώστα".


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις