Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Αντι-drones για την Ελλάδα! Μελέτη και προτάσεις υπάρχουν αλλά είχαμε να παραλάβουμε τα Kiowa

Στην Ελλάδα συζητάμε αυτές τις ημέρες πόσο χρήσιμα θα μας φανούν τα μεταχειρισμένα ελικόπτερα Kiowa και κάπου διαβάσαμε ότι οι Αμερικανοί
σκέφτονται να μας δώσουν και μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα Brandley!!! Είναι τα ίδια που πριν περίπου δέκα χρόνια τα είχαμε ορθώς απορρίψει ως “αρχαία”!


Ευτυχώς κάποιοι εντός Ενόπλων Δυνάμεων δεν συζητούν γι΄ αυτά, ζουν στο σήμερα και κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν: μελετούν ,εισηγούνται και συνήθως…απογοητεύονται από το πόσα χρόνια πίσω έχουν μείνει ηγεσίες στρατιωτικές και πολιτικές.

Το σήμερα λοιπόν έχει νέες απειλές. Πολύ σοβαρές. Μία απ΄ αυτές είναι η απειλή των drones τα οποία η “φίλη και σύμμαχος” Τουρκία έχει αναπτύξει σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Σύντομα θα ΄χει και οπλισμένα. Έχει προβληματιστεί κάποιος γι΄ αυτή την απειλή όπως έχει γίνει σ΄ όλο τον υπόλοιπο πλανήτη;

Τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν τρομάζουν:
Σύμφωνα με την Αμερικανική Federal Aviation Administration (FAA) αλλά και την Ευρωπαϊκή European Aviation Safety Agency (EASA), μέχρι το 2020 θα πετούν πάνω από 3 εκατομμύρια drones! Λογικό ,αφού παγκοσμίως αγοράζονται περί τα 1.000 drones ημερησίως. Η τεχνολογία των drones δεν αφορά μόνο τη στρατιωτική τους χρήση. Είναι μια τεχνολογία που μπορεί πολύ άνετα δυστυχώς να χρησιμοποιηθεί από εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το τελευταίο περιστατικό στο Gatwick κοντά στο αεροδρόμιο του Heathrow είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως μπορούν τα drones να κάνουν άνω κάτω τη ζωή μας και να μας απειλήσουν. Ειδικά όσα απ΄ αυτά είναι και οπλισμένα. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πετρελαιοπηγή χτυπήθηκε από drones, από απόσταση ενός χιλιομέτρου.
Τα πλεονεκτήματά τους
Η απειλή των drones είναι πολύ σοβαρή, γιατί η αντιμετώπισή τους δεν είναι καθόλου εύκολη. Πετούν πολύ χαμηλά και δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα από ραντάρ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αυτή τη στιγμή τα αντίμετρα στην απειλή των drones αναζητούνται. Σύμφωνα με όσα λένε αξιωματικοί οι οποίοι έχουν μελετήσει το θέμα απαιτείται η χρήση νέων τεχνολογιών. Η συνδυαστική χρήση συστημάτων πολλαπλών τομέων (ηλεκτρομαγνητική, ακουστική, ηλεκτροοπτική), πολλαπλών αισθητήρων (ενεργό ραντάρ, παθητικοί ηλεκτρομαγνητικοί παρεμποδιστές, ακουστικοί αισθητήρες, υπέρυθρες κάμερες), ενσωματωμένα σε μια κεντρική μονάδα, η οποία θα παρακολουθεί την απειλή, είναι ένας πιθανός τροπής αντιμετώπισης.
Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων στον κυβερνοχώρο είναι κάτι που επίσης πρέπει να εξεταστεί.
Το σημαντικότερο στην αντιμετώπιση της απειλής των drones είναι πρώτα απ΄ όλα η έγκαιρη ανίχνευση και ταυτοποίηση τους και στη συνέχεια η εξουδετέρωση τους. Για να γίνει αυτό απαιτείται μια προσέγγιση πολλαπλών αισθητήρων για τη βελτίωση της ικανότητας ανίχνευσης.

Υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη που κυκλοφορεί στα Γενικά Επιτελεία με την οποία προτείνονται τέσσερις διαφορετικές λύσεις. Δεν θα τις αναφέρουμε αναλυτικά.

Η μία έχει να κάνει με jamming, η δεύτερη έχει να κάνει με εντοπισμό μέσω ραντάρ ,η τρίτη έχει να κάνει με “ακουστική υπογραφή” και η τελευταία με το “θερμικό ίχνος”. Όλες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και ουδείς ασφαλώς μπορεί ακόμη να πει ποια είναι η πιο αποτελεσματική. Το σημαντικό είναι ότι κάποιοι έχουν ασχοληθεί, έχουν μελετήσει το θέμα και έχουν προτείνει λύσεις. Όπως έχουν κάνει και για τη δεύτερη φάση που αφορά στην εξουδετέρωση των drones. Είτε με κατάρριψη ,είτε με “αρπαγή” του.Και οι τέσσερις λύσεις μπορούν να υλοποιηθούν από ελληνικά χέρια.

Όλα αυτά τα γράφουμε,γιατί θέλουμε να επισημάνουμε για ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα, έχει ανθρώπους με γνώσεις που μπορούν να δώσουν λύσεις στις νέες απειλές .Οι οποίες είναι τρομακτικές αλλά είναι και φθηνές! Αυτό ισχύει και για τα αντίμετρα τους.
Βέβαια για να φθάσουμε σ΄ αυτό το επίπεδο ,θα πρέπει μάλλον να κατανοήσουν όσοι έχουν την ευθύνη των αποφάσεων ότι βρισκόμαστε στο 2019, όπου τις πτήσεις επιτήρησης για παράδειγμα δεν τις κάνουν πια ελικόπτερα αλλά μη επανδρωμένα οχήματα. Στο 2019 όπου όλες οι χώρες και μεταξύ αυτών η Τουρκία έχουν μπει σε νέους τεχνολογικούς δρόμους . Αποτελεσματικότερους και φθηνότερους.
Ίσως κάποια στιγμή να το καταλάβουμε κι εδώ στην Ελλάδα.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις