Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Επιλογές ήττας στην μάχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Τρύπα» στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος, αποτέλεσε η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να θέσει σε δεύτερη μοίρα τις αυτοδιοικητικές εκλογές.



• Πρώτον για να αποφύγει ή να υποβαθμίσει το πολιτικό μήνυμα τόσο από τον πρώτο γύρο των περιφερειών όσο και από τον πρώτο γύρο στους πέντε μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο).

• Δεύτερον, για να αποφύγει την εσωκομματική κριτική στις προσωπικές επιλογές του για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, οι επιλογές Τσίπρα τόσο για τον Δήμο Αθηναίων (Νάσος Ηλιόπουλος) όσο και για τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιά (Νοτοπούλου και Μπελαβίλας), καθώς και οι υποψηφιότητες για τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Δούρου και Γιαννούλης), όπου θα δοθεί η μάχη των εντυπώσεων, εξελίσσονται σε επιλογές ήττας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει το αυριανό βράδυ να υποστεί εκτός από τη διαφορά στις κάλπες για την ευρωβουλή και μία στρατηγική, πολιτικού χαρακτήρα, ήττα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, τόσο στις περιφερειακές όσο και στις δημοτικές εκλογές.

Ολες οι πληροφορίες λένε πως η προσπάθεια του πρωθυπουργού αλλά και του επιτελείου του να ενισχύσουν τον κομματικό πατριωτισμό των ψηφοφόρων και οπαδών του, έτσι ώστε ακόμα και αν δεν συγκινούνται ή διαφωνούν με την επιλογή ενός υποψηφίου περιφερειάρχη ή δημάρχου να τον στηρίξουν λόγω ΣΥΡΙΖΑ, δεν «περπάτησε».

Ενδεικτικά, η τελευταία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας (Opinion Poll) για τον Δήμο Θεσσαλονίκης έδειξε ότι η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου δεν καταφέρνει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Πρώτος στη μέτρηση της Opinion Poll έρχεται ο Νίκος Ταχιάος, δεύτερος ο «αντάρτης» της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός, τρίτος ο Κώστας Ζέρβας (πρώην δημοτικός σύμβουλος του Γιάννη Μπουτάρη και πρώην υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ.) και τέταρτη η κ. Νοτοπούλου.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για την άλλη προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα -καθώς απέρριψε πολλές εισηγήσεις να την αντικαταστήσει αλλά δεν το αποφάσισε-, την υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής και νυν περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Οι νεκροί στη Μάνδρα και η φωτιά στο Μάτι αναδεικνύονται σε καταλυτικά γεγονότα για την αναμέτρηση της Περιφέρειας Αττικής, που φέρει αυταπόδεικτα και μεγάλη πολιτική σημασία. Οι προσπάθειες της κ. Δούρου να εξηγήσει ότι δεν είχε καμία ευθύνη, φέρνει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και η ταύτισή της με την κυβέρνηση που έκρυβε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι αλλά έκανε συσκέψεις σε ζωντανή σύνδεση, έχει μετρήσει στις επιλογές των ψηφοφόρων.

Η τελευταία μέτρηση (Rass) δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στον Γιώργο Πατούλη και την απερχόμενη περιφερειάρχη κοντά στις 15 μονάδες, με την κυρία Δούρου να έρχεται δεύτερη, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής Γιάννης Σγουρός.

Βασικό ατού η διεισδυτικότητα του Γιώργου Πατούλη και σε άλλους χώρους πέραν της Ν.Δ. Στις μετρήσεις, τον Γιάννη Σγουρό ακολουθούν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος (4%), ο Θάνος Τζήμερος (3,8%) και ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης (3,7%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 10,4%. Υπήρξε βεβαίως και μία άλλη δημοσκόπηση, της εταιρίας VOX POP ANALYSIS που συνεργάζεται με την εφημερίδα «Documento», που έφερνε τη διαφορά ανάμεσα στον κ. Πατούλη και την κ. Δούρου στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Η εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά ανησυχητική και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε έναν δημοσιογράφο της ΕΡΤ 3, τον Χρήστο Γιαννούλη, για να αντιπαρατεθεί με τον σημερινό περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, αυτή της εταιρίας Metrisis Poll, ο κ. Τζιτζικώστας βρίσκεται στο 46,1%, έναντι μόλις 12,4% του κ. Γιαννούλη.

Αθήνα, Πειραιάς

Η μάχη της Αθήνας και η υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και η υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα στον Πειραιά, απέναντι στον Γιάννη Μώραλη, θεωρήθηκαν από την αρχή της εκλογικής μάχης επιλογές ήττας και εξελίσσονται ως τέτοιες.

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης προηγείται με ποσοστό της τάξης του 38% (Alco), ενώ και σε αυτήν την περίπτωση η προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, δεν φαίνεται να περνάει στον δεύτερο γύρο. Δεύτερος εμφανίζεται ο Παύλος Γερουλάνος από το ΚΙΝ.ΑΛ. και ακολουθεί ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ σύμφωνα με φήμες υπάρχουν κάποιες δημοσκοπήσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά φέρνουν τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής στη δεύτερη θέση.

Στον Πειραιά, δημοσκόπηση της Marc έδειξε ότι ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης συγκεντρώνει το 34% και προηγείται του υποψηφίου της Ν.Δ. Νίκου Βλαχάκου, ο οποίος φτάνει στο 22,8%. Πίσω και αρκετά μακριά ο Νίκος Μπελαβίλας του ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 13,4% και έπονται με χαμηλότερα ποσοστά η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου με 5,1%, ο Θανάσης Διαβολάκης με 2,2% και ο Κωνσταντίνος Νιζάμης με 0,9%.

Από την έντυπη έκδοση ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.