Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Ο φορο-λογαριασμός μετά τις κάλπες

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ύστερα από ένα προεκλογικό τρίμηνο όπου η κυβέρνηση άνοιξε τα κρατικά ταμεία σε μια
παλαιοκομματικού τύπου στρατηγική ψηφοθηρίας, την Κυριακή αλλά και με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών τη μεθεπόμενη Κυριακή, ολοκληρώνονται οι εκλογικές διαδικασίες. Μόνο που στη συνέχεια οι φορολογούμενοι επιστρέφουν στη γνώριμη ρουτίνα της υπερφορολόγησης και της πληρωμής φόρων. Από τα μέσα του καλοκαιριού ξεκινά ένας φορολογικός ανήφορος που είναι απότομος αλλά και πολύ ολισθηρός. Οι φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει κάθε μήνα να βάζουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώνουν φόρους και άλλες επιβαρύνσεις, τακτικές και έκτακτες. Μετά τις έκτακτες προεκλογικές παροχές των 1,1 δισ. ευρώ που μοίρασε η κυβέρνηση μέσω της λεγόμενης "13ης σύνταξης" και της μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, έρχεται μια καταιγίδα φόρων συνολικού ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο φορολογικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα έως και τον Ιανουάριο του επόμενου έτους περιλαμβάνει:

- Δόσεις για τη ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση. Η εφαρμογή για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες σε έως και 120 δόσεις έχει ανοίξει από την περασμένη Τρίτη και παρουσιάζει ηλεκτρονικό "συνωστισμό". Περισσότεροι από 20.000 φορολογούμενοι έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους και υπολογίζεται ότι έως τις 28 Ιουνίου που θα κλείσει η εφαρμογή (αν είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση) να ρυθμίσουν τις οφειλές τους περισσότεροι από 400.000 φορολογούμενοι, νομικά και φυσικά πρόσωπα. Το ποσό που αναμένεται να πληρώσουν έως το τέλος του έτους σε δόσεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

- Έως το τέλος Ιουνίου (με μεγάλη πιθανότητα να δοθεί παράταση έως τα μέσα Ιουλίου) θα πρέπει περισσότερα από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι να υποβάλουν την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αρκετοί και κυρίως όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου σπεύδουν να την υποβάλουν νωρίτερα, αλλά ο μεγάλος όγκος των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να υποβληθεί εντός του Ιουνίου. O συνολικός αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν αναμένεται να φτάσουν στα 6, 2 εκατομμύρια. Από το τέλος Ιουλίου θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους φορολογούμενους που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, δηλαδή θα προκύπτει οφειλή φόρου. Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα προσεγγίσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι φέτος κάθε σύζυγος θα λάβει ξεχωριστό εκκαθαριστικό ανεξάρτητα αν έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση ή όχι.

Από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να ξεκινήσει η πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα πληρωθεί και φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις, έως και τον Ιανουάριο 2020. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ανέρχεται σε περίπου 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ύψος του για τη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως περίπου 200.000 ευρώ θα έχουν μια μείωση στον φόρο της τάξης των μερικών δεκάδων ευρώ, με μέγιστη έκπτωση τα 100 ευρώ. Τις τελευταίες προεκλογικού χαρακτήρα ημέρες, η κυβέρνηση προχώρησε και σε "μερεμέτια" στον ΕΝΦΙΑ δίνοντας επιπλέον μερικά ευρώ έκπτωσης. Με την τροπολογία απλώς ήρθε μια μικρή αύξηση της ούτως ή άλλως περιορισμένης έκπτωσης φόρου που έχει ψηφιστεί από τα τέλη του περασμένου έτους για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 60.000 ευρώ και η έκπτωση που δικαιούνται με τις παρεμβάσεις που έγιναν στις αρχές του έτους είναι έως 100 ευρώ τότε θα την λαμβάνουν ολόκληρη. Επί της ουσίας αυτό που "χαρίστηκε" στους ιδιοκτήτες είναι μερικά ευρώ έκπτωσης. Με την ίδια τροπολογία εξαιρέθηκαν και από τον προσδιορισμό της αξίας της ακίνητης περιουσίας βάσει της οποίας υπολογίζεται η έκπτωση στην αξία των εκτός σχεδίου εκτάσεων (χωράφια, αγροτεμάχια, κ.λπ.). Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2018 είχε ψηφιστεί διάταξη με την οποία ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως περίπου 200.000 ευρώ αλλά με μέγιστο όριο της έκπτωσης τα 100 ευρώ.
Έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Ο συνολικός λογαριασμός των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια και εξοφλούνται εφάπαξ. Δεν σχεδιάζονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος.
Η ρύθμιση των 12 δόσεων
Οι φορολογούμενοι που θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις έχουν τη δυνατότητα να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Για τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις, δηλαδή αυτές που προκύπτουν εντός του 2019, οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση των 120 δόσεων καθώς σε αυτήν εντάσσονται μόνο φόροι που έπρεπε να πληρωθούν έως το τέλος του 2018. Το να εξοφληθούν ή να ενταχθούν οι φετινές φορολογικές οφειλές στη ρύθμιση των 12 δόσεων είναι κρίσιμο προκειμένου να μη χάσουν και τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Προϋπόθεση για να μη χάσει ένας οφειλέτης τη ρύθμιση είναι να εξοφλεί ή να ρυθμίζει τις νέες φορολογικές οφειλές καθώς και να υποβάλλει όλες τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις