Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή που η αστυνομία βρίσκει το αυτοκίνητο του Δημήτρη Γραικού - Νέες αποκαλύψεις για το ραντεβού με τον δολοφόνο του

Βίντεο από τις έρευνες για την εύρεση του αυτοκινήτου του Δημήτρη Γραικού έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.


Με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας που είχε εφαρμοστεί και σε έρευνα στο λόφο «Καστά» της Αμφίπολης, εντόπισε η ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ το θαμμένο αυτοκίνητο και την σορό του 59χρονου επιχειρηματία Δημήτρη Γραικού στην αγροτική περιοχή του Ανατολικού Θεσσαλονίκης.
Επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, λόγω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας που διαθέτει στην γεωφυσική επισκόπηση του εδάφους, κλήθηκε να συνδράμει στην αστυνομική έρευνα για τον εντοπισμό του θαμμένου αυτοκινήτου και η «σάρωση» που πραγματοποίησε στην περιοχή με ειδικές συσκευές υπήρξε καθοριστική στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
«Δυο φορές από τον περασμένο Σεπτέμβριο» όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας , καθηγητής Γεωλογίας Γρηγόρης Τσόκας, «βρεθήκαμε στο χώρο που μας υπέδειξε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης αλλά δεν καταφέραμε να κάνουμε την κάνουμε την έρευνα επειδή η περιοχή λόγω των βροχών είχε μετατραπεί σε βάλτο και δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το σημείο».
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν υποδείξει στους επιστήμονες του ΑΠΘ πέντε συνολικά στρέμματα για τα οποία είχαν υπόνοιες ότι μπορεί να είναι θαμμένο το αυτοκίνητο του θύματος. Στην ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, η περιγραφή της Αστυνομίας για το ζητούμενο αντικείμενο ήταν απλή: «Ψάχνουμε ένα θαμμένο μεγάλο μεταλλικό αντικείμενο, πιθανώς αυτοκίνητο, στο υπέδαφος της αγροτικής περιοχής».
«Τελικά εφαρμόσαμε έναν συνδυασμό μεθόδων για την γεωφυσική διασκόπηση του υπεδάφους:Μαγνητική χαρτογράφηση και ηλεκτρική τομογραφία. Μέσα σε πέντε ώρες, εντοπίσαμε έτσι δύο σημεία στο υπέδαφος των οποίων θα μπορούσαν να βρίσκονται μεταλλικά αντικείμενα, αποτυπώσαμε τις συντεταγμένες των δύο αυτών σημείων και ενημερώσαμε τις Αρχές. Περισσότερο συνέβαλε η μαγνητική».  ανέφερε ο κ Τσόκας.
Ωστόσο η λύση του μυστηρίου πήρε... παράταση καθώς οι συντεταγμένες του πρώτου σημείου που ερεύνησαν τα σκαπτικά μηχανήματα της Αστυνομίας οδήγησαν στα θαμμένα...μπάζα μιας ολόκληρης οικοδομής. Ήταν, μάλιστα, τόσο πολύ το σίδερο που βρισκόταν μέσα στα μπάζα και κάτω αππό το χώμα, που οι ερευνητές δεν το περίμεναν. Στο δεύτερο σημείο όμως οι υποψίες βγήκαν αληθινές και το ζητούμενο όχημα εντοπίστηκε, γεγονός που οδήγησε και στην επίλυση της υπόθεσης.
Η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τους δρ. Αλ. Σταμπολίδη, δρ. Νεκταρία Διαμαντή, δρ Ηλία Φίκο, τον καθηγητή του Εργαστηρίου Τοπογραφίας του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Σπ. Σπαταλά «μπορούσε με τον εξοπλισμό της» όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσόκας, «να ερευνήσει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από τα πέντε ή δέκα μέτρα της συγκεκριμένης έρευνας», για την οποία οι ανιχνευτές μετάλλου δεν μπορούσαν, όπως διαπιστώθηκε, να βοηθήσουν.
Άλλωστε στο παρελθόν έχει κληθεί να το κάνει κι όπως είπε ο επικεφαλής τη, σε αρκετές περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας η συμβολή της ήταν εξίσου καθοριστική. Είναι όμως η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα συμβάλλει στην εξιχνίαση τέτοιας υπόθεσης.
«Θέσαμε την υψηλή τεχνολογία που διαθέτουμε στην διάθεση της Αστυνομίας», τόνισε ο κ. Τσόκας . «Η ΕΛΑΣ» πρόσθεσε, «και η συγκεκριμένη διεύθυνση που ερευνούσε την υπόθεση διαθέτει υψηλό επίπεδο, επαγγελματισμό κι άτομα που εργάζονται επιστημονικά σε τέτοιο βαθμό που εντυπωσιάζει».
Δείτε το βίντεο από τις έρευνες:

Νέες αποκαλύψεις για το ραντεβού με τον δολοφόνο του

Παράλληλα, η αστυνομία έδωσε νέα στοιχεία σχετικά με τη μοιραία συνάντηση του 59χρονου Δημήτρη Γραικού και του 46χρονου φερόμενου ως δολοφόνο του. 
Το ραντεβού είχε δοθεί στον στάβλο, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν οι Αρχές σε ανακοίνωσή τους.
«Πρώτα έφτασε στον στάβλο το θύμα και μετά πήγε ο δράστης. Εκεί τον βρήκε, εκεί συναντήθηκαν», διευκρίνισε ο επικεφαλής της αστυνομικής έρευνας.
Σύμφωνα δε με την αστυνομία, για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού, «δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο αντικείμενο ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος εμπλεκόμενος».
«Η υπόθεση δεν έκλεισε ποτέ. Είχε υποβληθεί το υλικό στην εισαγγελία και την υπόθεση τη χειρίστηκε η εισαγγελία», σημείωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Σχετικά με το πώς ο δράστης έθαψε το θύμα, είπε: «Άνοιξε στο σημείο μια τρύπα με το σκαπτικό μηχάνημα, έριξε το αμάξι με τον ουρανό προς τα κάτω, έριξε χώμα και πολύ μεγάλο όγκο από ακαθαρσίες».
Η αστυνομία ξεκαθάρισε και τα κίνητρα του δράστη: «Φαίνεται ότι υπήρχαν οικονομικές διαφορές. Δεν έχει απολογηθεί ακόμα ο δράστης ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας, οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα στοιχεία ακόμα».
Το συμβάν έλαβε χώρα κατόπιν ραντεβού.
«Είχαν συναντηθεί στον στάβλο. Πήγε πρώτα το θύμα κι όταν ο δράστης πήγε τον βρήκε εκεί. Το θύμα είχε πουλήσει στον δράστη κάποια από τα ζώα που είχε στον στάβλο του. Φέρεται ότι είχε εξοφληθεί. Όλα έγιναν για οικονομικές διαφορές».
Έχοντας επικεντρώσει την έρευνα στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης, οι Αρχές ζήτησαν τη συνδρομή ομάδας επιστημόνων του ΑΠΘ.
Πραγματοποιήθηκε έρευνα του υπεδάφους με τη μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης. Με αυτό τον τρόπο, βρέθηκε το αυτοκίνητο. Στην προσπάθεια αυτή, συμμετείχε και ο καθηγητής Γεωλογίας, Γρηγόρης Τσόκας, ο οποίος με τα ίδια μηχανήματα είχε συμβάλλει στην ανασκαφή του Τύμβου Καστά.
Ο δράστης κατά την ανάκρισή του υπέδειξε το σημείο που είχε θάψει τη σορό του 59χρονου. Στον κύκλο των υπόπτων βρισκόταν κι ο δράστης, όπως είπε ο υποστράτηγος Νικόλαος Ζησιμόπουλος μιλώντας για την υπόθεση.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις