Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

“Γιατί η Τουρκία θέλει να εγκαταλείψει τη Δύση”;

Θέλει πράγματι η Τουρκία να εγκαταλείψει τη Δύση; Η επιμονή με την οποία χειρίζεται την υπόθεση των ρωσικών S-400 ο Ερντογάν, προκαλεί το εύλογο
ερώτημα. Το Ahval σε άρθρο του επισημαίνει τρεις πιθανούς λόγους για τους ο οποίους ο Τούρκος πρόεδρος πιθανόν να σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει το “δυτικό στρατόπεδο”.

• Η “δυτική πορεία” μπορεί να είναι επιβλαβής για την Τουρκία με δεδομένη τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και τις εξελίξεις στη Συρία, το κουρδικό ζήτημα και το Ιράν.

• Η Τουρκία πρέπει να μειώσει την οικονομική της εξάρτηση από τη Δύση ,αν θέλει τη δική της οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο υπάρχει αντίλογος που λέει ότι η Κίνα και η Ινδία είναι οι βασικοί ανταγωνιστές της Τουρκίας σε νέες αγορές στην Ασία και την Αφρική. Η Τουρκία επωφελείται από τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες όπως η Ιαπωνία και αρκετά κράτη της Νότιας Αμερικής μέσω της τελωνειακής ένωσης . Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η θέση της Τουρκίας θα ήταν πιο συμφέρουσα αν εγκατέλειπε τη Δύση.

• Η Τουρκία πρέπει να αναζητήσει νέες συμμαχίες με  χώρες όπως η Ρωσία. Συγκεκριμένα, οι υπερεθνικιστές  υποστήριξαν την επαναπροσέγγιση του Ερντογάν με τη Ρωσία και το Ιράν. Αλλά η Τουρκία είναι μέρος του ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει “υποκατάστατο” για αυτό. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας με χώρες όπως η Ρωσία, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ

Ίσως ο σοβαρότερος λόγος να είναι στην πραγματικότητα τα “θέλω” του Ερντογάν. Το πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι ότι, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει το νέο του προεδρικό καθεστώς, τα δυτικά κράτη του προκαλούν προβλήματα από τα οποία όπως φαίνεται θέλει πάση θυσία να απαλλαγεί.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις