Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα – Η Λευκωσία ενεργοποιεί τα εντάλματα σύλληψης

Συνεχίζεται η ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ.


Το τελευταίο επεισόδιο είναι η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Φατίχ κάνει γεωτρήσεις δυτικά
της Πάφου. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο «Πορθητής» όντως κάνει γεωτρήσεις και τι είδους είναι αυτές. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες αποτελούν περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί υψηλή τεχνολογία. Τεχνολογία που μάλλον δεν έχει η Τουρκία. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει την ακρίβεια των δηλώσεων Τσαβούσογλου.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν γίνονται γεωτρήσεις και τι είδους είναι αυτές, η δήλωση Τσαβούσογλου έχει μεγάλη πολίτική σημασία και συνιστά ένα ακόμη βήμα της Άγκυρας στην κατεύθυνση της δημιουργίας τετελεσμένων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Γρκιζάρισμα» της κυπριακής ΑΟΖ

Το CNN Greece ζήτησε από τον Σωτήρη Ρούσσο, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, να εξηγήσει την πολιτική και διπλωματική σημασία της τουρκικής κίνησης. Ο κ. Ρούσσος μάς είπε: «Παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ της και παρά το ότι κάθε τουρκική ενέργεια αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή πρακτική, τυχόν γεωτρήσεις δημιουργούν σημαντικό προηγούμενο στη διεκδίκηση της ζώνης αυτής. Ουσιαστικά, η Τουρκία με αυτά τα τετελεσμένα γεγονότα επιχειρεί να «γκριζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ κα να στείλει μήνυμα στις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρίες ότι οποιαδήποτε κίνηση κάνουν πρέπει να έχει την έγκρισή της.»

Ενεργοποίηση των ενταλμάτων

Κυπριακή κυβερνητική πηγή ανέφερε στο CNN Greece ότι είτε γίνεται η γεώτρηση είτε όχι, η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου συντελείται. Υπενθυμίζεται ότι το Φατίχ βρίσκεται εδώ κι ένα μήνα στη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Η ίδια πηγή μάς είπε ότι έχει ήδη εκδοθεί το πρώτο μέρος των ενταλμάτων σύλληψης για όσους εμπλέκονται στις έρευνες του Φατίχ.
Παράλληλα, μετά τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ (Med7), Κύπρος κι Ελλάδα θα φέρουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με σκοπό την επιβολή κυρώσεων στη  Τουρκία. «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που δίνουμε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητά της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας μετά την Σύνοδο του Med7 στη Μάλτα.

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η Λευκωσία κρίνει πολύ θετική την απόφαση των Med7 που εξέφρασαν «την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». Μάλιστα ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι: «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Είναι ενδεικτική άλλωστε η οξεία απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:  «Η απόφαση του Med 7 αντανακλά τις εθνικές θέσεις του ελληνικού διδύμου (Αθήνας και Λευκωσίας) που είναι ασύμβατες με τις αρχές του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχε καμία αξία ή επίπτωση σε μας. Η διακήρυξη είναι ένα νέο παράδειγμα του πώς Ελλάδα και Κύπρος εκμεταλλεύονται τη συμμετοχή τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίζουν το ρόλο τους σ’ αυτό. Δείχνει γι’ άλλη μια φορά γιατί η ΕΕ και τα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να είναι αμερόληπτος, αξιόπιστος παράγων στη διευθέτηση του Κυπριακού.»
Η στάση των συμμάχων
Πάντως πέρα από τις διπλωματικές διακηρύξεις, καμία σύμμαχος δύναμη της Λευκωσίας δεν κάνει κινήσεις στο πεδίο για να αποτρέψει τις έρευνες του Φατίχ. ΗΠΑ και Ισραήλ θα μπορούσαν να στείλουν πολεμικά πλοία ή (το πιο απλό) να κάνουν ηλεκτρονικό «shutdown» στα επικοινωνίες του τουρκικού Ναυτικοί.  Φαίνεται όμως ότι έχουν επιλέξει να μην το κάνουν...

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.