Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Nύχτα-«θρίλερ» στο Καστελόριζο: Χαμηλές πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το νησί – ΨΕΠ από την Άγκυρα

Προκαλούν ανοιχτά πλέον οι Τούρκοι σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ. Οι τελευταίες κινήσεις δείχνουν πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για όλα πλέον και οι Ελληνικές ΕΔ από εδώ και στο εξής θα αντιμετωπίσουν ακόμη
περισσότερες προκλήσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Βέβαια χρεάζεται ψυχραιμία, διότι διαθέτουμε επίλεκτες μονάδες, τους καλύτερους αεροπόρους στη περιοχή και ένα ΠΝ, που είναι έτοιμο να απαντήσει στους Τούρκους εάν κάνουν το λάθος!
Ψυχολογικές επιχειρήσεις με χαμηλές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών έκαναν οι Τούρκοι στο Καστελόριζο. Περίπου στις 10.30 δύο μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν χαμηλά κοντά από το νησί . 
Το ύψος δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τους κατοίκους του νησιού οι οποίοι τα “άκουσαν”. Οι κάτοικοι του Καστελόριζου είναι εξοικειωμένοι με τις τουρκικές προκλήσεις, ωστόσο δεν είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να πετάνε τόσο χαμηλά μαχητικά αεροσκάφη βράδυ πάνω από το νησί, αναφέρει το militaire.
Πάντως με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε και σήμερα η προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο με αριθμό υπερπτήσεων μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, παραβιάσεις και εμπλοκές, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη άσκηση του Ελληνικού Στόλου με την επωνυμία «Καταιγίς 2019», και στο εσωτερικό της γείτονος έχουμε τις τελευταίες…καταιγιστικές εξελίξεις με τις αποφάσεις του Προέδρου Ερντογάν
Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, σήμερα 3 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και άλλα 3 μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 και ένα ελικόπτερο, συνολικώς 10 αεροσκάφη, από τα οποία τα 4 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 8 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών, και 52 (!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), που σημειώθηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτές τις 52 (!) παραβιάσεις των Τούρκων, οι 20 σημειώθηκαν από τα μαχητικά F-16, ενώ όλες οι άλλες – 32 συνολικώς – πραγματοποιήθηκαν από τα 3 μεμονωμένα CN-235!
Επιπλέον σημειώθηκεε 4 «εικονικές αερομαχίες» («εμπλοκές») με τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής αεραμύνης, που πάντα απογειώνονται σε αυτές τις περιπτώσεις για αναγνώριση και αναχαίτισή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων του ΕΕΧ ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 ως ακολούθως:
Στις 10:08 πάνω από το Φαρμοκονήσι στα 27.000 πόδια.
Στις 10:09 πάνω από το Αγαθονήσι στα 25.000 πόδια.
Στις 10:12 πάνω από τη νησίδα Κουνέλι στα 25.000 πόδια.
Συμφώνως πάντα με το ΓΕΕΘΑ «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» από τα αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις