Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

O Σίσι «στριμώχνει» τον Ερντογάν: Στέλνει εσπευσμένα στρατιωτική βοήθεια στον Χαφτάρ – «Μπλόκο» στα σχέδια της Άγκυρας

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΙΣΙ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΟΖ ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ

Απάντηση στα ίσια έχουμε στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Ν.Ερντογάν από τους προέδρους της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, οι οποίοι απέστειλαν επείγουσα
στρατιωτική στήριξη στις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος αγωνίζεται ενάντια στους τζιχαντιστές της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Τρίπολη και των Τούρκων, που την σπονσονάρουν για τα δικά τους συμφέροντα ασφαλώς, τα οποία φτάνουν με την προετοιμασία οριοθέτησης ΑΟΖ με την χώρα αυτή.
Νίκη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Τρίπολη σημαίνει ήττα των σχεδιασμών της Τουρκίας για υπονόμευση της ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος επίσης απέστειλε μονάδα «στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων»  στο πεδίο της μάχης στη Λιβύη για να πολεμήσουν δίπλα με τις δυνάμεις του Haftar, ανέφερε χθες το κανάλι Arabi 21.
Το ίδιο κανάλι επικαλούμενο ρωσική εφημερίδα ανέφερε ότι τα ΗΑΕ έχουν αποστείλει και σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir  S1 στις δυνάμεις του Χαφτάρ, γεγονός που θα τους επιτρέψει να αναχαιτίσουν τα μαχητικά αεροσκάφη της κυβέρνησης της Λιβύης, τα οποία απώθησαν τις δυνάμεις του Χαφτάρ από το αεροδρόμιο την Τρίτη.

Εκτός από το σύστημα άμυνας Pantsir, η στρατιωτική βοήθεια περιλάμβανε και πυραύλους, πυρομαχικά πυροβολικού και συσκευές εντοπισμού νύχτας.
Πριν από δύο ημέρες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel-Fattah Al-Sisi μέσω του Aqila Saleh, προέδρου του κοινοβουλίου ανέφερε  την «πλήρη υποστήριξή του»  στον Λίβυο στρατηγό.
Στις 4 Απριλίου 2018, ο Χαφτάρ πραγματοποίησε στρατιωτική επίθεση για να καταλάβει την Τρίπολη και να εκδιώξει την κυβέρνηση της Λιβύης. Η επίθεση του στρατηγού συνέπεσε με τα σχέδια του ΟΗΕ για διεξαγωγή εθνικής διάσκεψης και διαλόγου στη Λιβύη.
Η Λιβύη εμπλέκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, όταν ο Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης.
Σύμφωνα με άρθρο μας, καλά ενημερωμένες αιγυπτιακές πηγές αποκάλυψαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος και ο πρόεδρος της, Αλ Σίσι, στην υποστήριξη της προέλασης των δυνάμεων του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Πηγές στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών του ομίλου Al-Ahram (κυβερνητικό) ανέφεραν ότι η στρατιωτική βάση του Mohammed Najib, δυτικά της χώρας, η οποία περιλαμβάνει εκτός όλων των άλλων και ένα χειρουργείο, υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χαφτάρ με όπλα και πυρομαχικά κά.
Σε μια αποκλειστική δήλωση προς την ιστοσελίδα NewKhaleej, πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel Fattah Al-Sisi με το Haftar στο Παλάτι στο Κάΐρο, πριν από λίγες ημέρες, αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων και στις ανάγκες των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, με σκοπό να ελέγξουν την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη.
Η Αίγυπτος δικαιολογεί την υποστήριξή της στην όλη επιχείρηση με πρόσχημα τους φόβους μετακίνησης Τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη, μετατρέποντας τα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου σε ένα καυτό σημείο.
Οι αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη των ΗΑΕ που προσγειώνονται στην αεροπορική βάση Mohammed Najib αναμένεται να αποδυναμώσει την άμυνα της πρωτεύουσας μετά την μεγάλη επίθεση των ανταρτών της Misrata.
Η αιγυπτιακή βάση περιλαμβάνει κέντρα υποστήριξης για τους στρατιωτικούς σχηματισμούς, οπλικά συστήματα, ανταλλακτικά, πυρομαχικά διαφόρων τύπων, ενώ προσφέρει και άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, ενισχύοντας τις δυνατότητες του λιβυκού στρατού που σταθμεύει στην ανατολική Λιβύη.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις