Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Θρίαμβος Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη - Πανηγυρισμοί από τους οπαδούς του - Τα συγχαρητήρια από τον Ερντογάν - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Θρίαμβος του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κατάφερε μάλιστα να διευρύνει τη νίκη του σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση της 31ης Μαρτίου.


Υπενθυμίζεται, ότι στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, η οποία ακυρώθηκε, ο Ιμάμογλου είχε επικρατήσει του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 13.729 ψήφων.

Στη σημερινή εκλογική διαδικασία, με καταμετρημένο το 99,37% των ψήφων -όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu- ο Εκρέμ Ιμάμογλου συγκεντρώνει ποσοστό 54,03% έναντι 45,09% του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

H παραδοχή ήττας Γιλντιρίμ, οι δηλώσεις Ιμάμογλου και τα συγχαρητήρια από Ερντογάν

Σε δήλωσή του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ παραδέχεται την ήττα του και συγχαίρει τον αντίπαλό του, στον οποίο εύχεται "επιτυχία”, σύμφωνα με το cnn turk.

Ο υποψήφιος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει την ευχή ο Ιμάμογλου να υπηρετήσει την πόλη και δηλώνει ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η "τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια".

Από την πλευρά του, ο μεγάλος νικητής, Εκρέμ Ιμάμογλου ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ότι “η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή”.

Παράλληλα, καλεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν την Κωνσταντινούπολη". "Κ. πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας" συμπλήρωσε.

Αρκετή ώρα αργότερα, συγχαρητήρια στον Ιμάμογλου έδωσε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού πίεσε για την ακύρωσή του στην πρώτη ψηφοφορία στις 31 Μαρτίου.


"Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα", έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Πανηγυρισμοί από τους οπαδούς του ΑΚΡ

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την ξεκάθαρη νίκη Ιμάμογλου, δεκάδες οπαδοί του AKP βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για πανηγυρισμούς. Οι περισσότεροι κατέληξαν μπροστά στην έδρα του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν δάκρυα στα μάτια.


Η νίκη του Ιμάμογλου θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που είχε ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στη δημαρχία.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως "πραξικόπημα κατά της κάλπης" και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως "μάχη για την δημοκρατία".

Ο Εκρέμ Ιμάμολγου προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP.


"Κολοσσιαία ήττα Γιλντιρίμ και Ερντογάν”

“Πρόκειται για μία κολοσσιαία ήττα για τον Γιλντιρίμ, αλλά επίσης για τον Ερντογάν”, δήλωσε ο Μπερκ Εσένα, καθηγητής του πανεπιστημίου Bilkent της Αγκυρας για να προσθέσει: “Το στοίχημά του στράφηκε εναντίον του”.

Διότι πέραν της ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών, οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν ένα τεστ για την δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του με δεδομένη την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία.

“Οποιος κερδίζει στην Κωνσταντινούπολη, κερδίζει στην Τουρκία” συνήθιζε να λέει ο Ερντογάν, ο οποίος, μαζί με το κόμμα του, είχε κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από την ανάληψη της εξουσίας από το AKP το 2002.

Το στοίχημα του Τούρκου προέδρου ήταν να διατηρήσει τον έλεγχο της μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, την οποία ελέγχει εδώ και 25 χρόνια.

Στις 31 Μαρτίου, το κυβερνών κόμμα έχασε τις εκλογές στην Άγκυρα, επίσης μετά από ηγεμονία 25 ετών των ισλαμοσυντηρητικών, πληρώνοντας την δυσχερή οικονομική κατάσταση, με έναν πληθωρισμό στο 20%, την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την αύξηση της ανεργίας.

Πανηγυρισμοί και από το ΗDP - Συνασπίστηκαν οι εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις

Ως νίκη των Κούρδων και του ΗDP χαρακτήρισε η εκ των προέδρων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Περβίν Μπουλντάν, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως και τον Μάρτιο, το HDP κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου, αγνοώντας την έκκληση για ουδετερότητα που απηύθυνε από την φυλακή ο ιστορικός ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Εκτός του HDP, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έλαβε την υποστήριξη και των εθνικιστών του Iyi, συνασπίζοντας γύρω του όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Πηγές: Anadolu, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις