Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ - Κρίση κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ: Δύο απόψεις «παίζουν», του Τσίπρα και… η λάθος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του γραμματέα πριν από το επικείμενο συνέδριο.

Κρίση κορυφής μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να φέρεται να έχει αποφασίσει την απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από τη θέση του
γραμματέα του κόμματος πριν από το επικείμενο συνέδριο, είτε γίνει στο τέλος του χρόνου είτε γίνει την άνοιξη του 2020.

Το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Σκουρλέτη είναι βαρύ. Πηγές προσκείμενες στον κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν ότι οι σχέσεις προέδρου – γραμματέα είναι υπό του …μηδενός το τελευταίο διάστημα. Υποστηρίζουν δε ότι μετά την επίδοση των υποψηφίων που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έπρεπε να έχει αυτοβούλως παραιτηθεί, ώστε να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αντιμετωπίζει τον νυν γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ως «βαρίδι» και για την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει εξαγγείλει για τις αλλαγές στο κόμμα.

Εχει ήδη προηγηθεί επιθετική αρθρογραφία κατά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ γραφίδων που είναι γνωστό ότι στηρίζουν ανεπιφύλακτα τον κ. Τσίπρα, που δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί τον κ. Σκουρλέτη εμπόδιο στα σχέδιά του ειδικότερα για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την εγγραφή νέων χιλιάδων μελών και τις αλλαγές που θέλει να επιβάλει στο κόμμα, με πιο σημαντική την ψήφιση εκλογής προέδρου από τη βάση.

Φαίνεται επίσης ότι κάνοντας γνωστή τη ρήξη με τον κ. Σκουρλέτη, ο κ. Τσίπρας θέλει να στείλει μήνυμα προς τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματος ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ό,τι έχει σχεδιάσει χωρίς συμβιβασμούς, προκειμένου να επιβάλει τις αλλαγές που έχει ήδη προαναγγείλει, τις οποίες αντιμετωπίζει ως εφαρμογή της ανάγνωσης ότι το 31,5% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι ένα μεγάλο ποσοστό, ικανό σε συνδυασμό με κάποιες κινήσεις να παγιώσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως έναν από τους δύο ισχυρούς πόλους εναλλαγής στην εξουσία, στο πολιτικό σκηνικό.

Σε αυτό το κλίμα είναι κρίσιμη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, της πρώτης της νέας περιόδου, που αναμένεται να συγκληθεί στα τέλη της εβδομάδας, με την επιστροφή και του κ. Τσίπρα από τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ αναμένεται και μία πρώτη συζήτηση για το αν το συνέδριο θα γίνει την άνοιξη του 2020 ή στο τέλος του χρόνου.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δε συμφωνεί με τον όρο «πασοκοποίηση» που χρησιμοποιεί, ωστόσο, η εσωκομματική αντιπολίτευση, για να περιγράψει τις κινήσεις που έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας, όπως η στροφή προς το κέντρο, το άνοιγμα του κόμματος με την εγγραφή χιλιάδων νέων μελών και η -μετά το συνέδριο- εκλογή προέδρου από τη βάση που θα ισχυροποιήσει σε μεγάλο βαθμό το ρόλο και τις εξουσίες του ηγέτη, έναντι των κομματικών οργάνων και της αρχής της συλλογικότητας.

Και μπορεί να υπάρχουν σήμερα στελέχη που μεμονωμένα προσπαθούν να πουν «όχι» στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε «πελατειακό κόμμα» προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο του ως κόμμα εξουσίας, πηγές προσκείμενες στον κ. Τσίπρα ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτές οι απόψεις είναι μειοψηφικές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλειοψηφία στηρίζει τις επιλογές του κ. Τσίπρα και το σχέδιό του για άμεση επιστροφή στην εξουσία.

Σε αυτό το κλίμα, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε χθες να δείξει ότι τελείωσαν και οι διακοπές του καλοκαιριού, με την Κουμουνδούρου να προχωρά σε δύο ανακοινώσεις, προϊδεάζοντας και για τα επόμενα πεδία αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Στην πρώτη ανακοίνωση χαρακτηρίζει επιτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο του έτους, υποστηρίζοντας ότι «τόσο η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο κι αυτή για τα έσοδα καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά επιπλέον σταθεροποίησε την οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, τα στοιχεία επταμήνου του προϋπολογισμού δείχνουν ότι ο χαρακτηρισμός «ανίκανοι» που υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούσε η Ν.Δ. προεκλογικά, δεν ισχύει.

Στη δεύτερη ανακοίνωση, η Κουμουνδούρου χαιρετίζει την κίνηση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να προχωρήσει στην τοποθέτηση επιγραφών στο άγαλμα προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλα αγάλματα της πόλης των Σκοπίων, με κείμενα που – όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- «δικαιώνουν τις πάγιες ελληνικές θέσεις,
αναγνωρίζοντας την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας».


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις