Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Τραπεζικό «τσουνάμι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση - Καταρρέει η Deutsche Bank - Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Μια «καταιγίδα» ανάλογη του 2008 ετοιμάζεται να πλήξει τις ευρωπαϊκές αγορές το ερχόμενο φθινόπωρο καθώς τα αρνητικά επιτόκια, οι καταρρέουσες
αποδόσεις των ομολόγων, οι αυστηρότερες νομοθεσίες της ΕΕ και οι ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ύφεσης, έχουν εξατμίσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι τιμές των μετοχών τους υποχωρούν σε επίπεδα που πλησιάζουν εκείνα της εποχής της δεκαετίας του '80!

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου που στέλνει ηλεκτρικές εκκενώσεις σε όλη την Ευρώπη και πλέον η Γηραία Αλβιώνα μοιάζει... με τον επιβάτη του Τιτανικού που καταφέρνει και πηδά στην βάρκα, ενώ το πλοίο βυθίζεται!

Μια παράμετρος, δε, που ελάχιστοι είχαν λάβει υπ'όψιν τους σε ότι αφορά το Brexit, είναι οι τιμές των φαρμάκων που θα πάρουν την ανιούσα στην ΕΕ λόγω Brexit: Το 70% των φαρμάκων κατασκευάζεται στην Βρετανία.


Από την 1η Νοεμβρίου, πλέον θα υπάρξουν φόροι και επιβαρύνσεις σε όλα αυτά τα φάρμακα. Ο τομέας της υγείας είναι ήδη υπερδανεισμένος στην ΕΕ και έρχονται τα χειρότερα!

 Ο δείκτης των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών κατέρρευσε την Πέμπτη στο σημείο που βρισκόταν το 2012, όταν η κρίση κορυφωνόταν στην ευρωζώνη.

Η Deutsche Bank το δεύτερο τρίμηνο του 2019 κατέγραψε ζημιές 2,8 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Deutsche Bank πριν από την κρίση ήταν στα 90 ευρώ, αλλά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο ανοίγει σαμπάνιες εάν η τιμή της κλείσει στη Φρανκφούρτη πάνω από τα 7 ευρώ, αλλά αυτή την στιγμή υποχωρεί κάπου 15% από τα 7 ευρώ και βρίσκεται στα 6,16 ευρώ. Μια τιμή που κάνει την τράπεζα ευάλωτη σε κάθε απόπειρα εχθρικής εξαγοράς.

Ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να μην έχει φτάσει στον πάτο του 2008, αλλά έχει χάσει συνολικά το 84% της αξίας του από το υψηλότερο σημείο του 2007. Σήμερα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 1980, όταν το ευρώ ήταν ακόμα όνειρο και μερικές από τις χώρες που το χρησιμοποιούν σήμερα, τότε χρησιμοποιούσαν σοβιετικά ρούβλια.

Οπως σημειώνει το Reuters ευρύτερος τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης αξίζει σήμερα λιγότερο από μισό τρισ. δολάρια - όσο αξίζει περίπου η μισή Microsoft.

Την Τετάρτη, με την γερμανική οικονομία λίγο πριν την ύφεση και την αμερικανική αγορά ομολόγων να δείχνει ότι κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, η αξία του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα είχε πτώση 3%.

Το 2007, την εποχή των παχέων αγελάδων, οι τράπεζες της ευρωζώνης άξιζαν 1,7 τρις δολάρια. Η σημερινή αξία τους φτάνει μόλις το 1/3 των αμερικανικών.

Τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα και οι αγορές αναμένουν περαιτέρω μείωσή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός το οποίο θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των τραπεζών.

Νευρικότητα στους επενδυτές προκαλεί και η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα τραπεζική κρίση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή του Axiom Alternative Investments, αυτή τη φορά οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο θέμα της κερδοφορίας των τραπεζών και όχι στην φερεγγυότητά τους.

«Είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών αυστηρής νομοθεσίας, αντισυμβατικής οικονομικής πολιτικής και deleveraging... Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεφύγει μία τράπεζα από μία τέτοια κατάσταση...»

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις ευρωπαϊκές, με υψηλότερα επιτόκια, καλύτερες επενδυτικές επιδόσεις και μεγαλύτερα κεφάλαια. Παραμένουν δε ανεπηρέαστες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα πληγεί η ελληνική οικονομία από τη επαπειλούμενη κρίση. Η αυθόρμητη απάντηση είναι «Πόσο ακόμα να πληγεί; Ενας "κουτσοτουρισμός" και μια ναυτιλία έχει απομείνει». Η εννεαετής κρίση απέδειξε ότι σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει πάτος...


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις