Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Στα χέρια του Μ.Ασαντ η Χαν Σεϊχούν: Εγκλωβισμένοι δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες με νεκρούς & τραυματίες (βίντεο, χάρτες)

Θα διασώσει η Μόσχα τους Τούρκους στρατιώτες; Η Αγκυρα έχασε την Βόρεια Χάμα & ανοιξαν οι "πύλες" για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ από τις συριακές δυνάμεις


Γράφει: Βασίλης Καπούλας
Εγκλωβισμένοι βρίσκονται δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες στο παρατηρητήριο Νο 9 στο Morek με τις δυνάμεις "Τίγρη" του Μ.Ασαντ να έχουν σχηματίσει "τανάλια" θανάτου περιμετρικά τους έχοντας καταλάβει την Χαν Σεϊχούν το σημαντικότερο αστικό κέντρο στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Διαβουλεύεις γίνονται αυτή τη στιγμή τόσο στη Δαμασκό όσο και στην Αγκυρα για αν και πώς θα απελευθερωθούν οι Τούρκοι στρατιώτες, αν δηλαδή θα μεταφερθούν με τα γνωστά "πράσινα" λεωφορεία εκτός περιοχής ή αν ο Ασαντ θα προχωρήσει σε κλιμάκωση με ενδεχόμενη αιχμαλώτιση τους.

Ο πρόεδρος της Συρίας επέλεξε χτες μετά το ρωσικό "πράσινο φως" να πάρει την κατάσταση στα χέρια του λίγες ώρες μετά την αμερικανοτουρκική συμφωνία για ζώνη ασφαλείας στα βόρεια της χώρας.


Χτες η συριακή Αεροπορία βομβάρδιζε 500 μέτρα από την τουρκική στρατιωτική φάλαγγα ώστε να την εμποδίσει να μεταφέρει ενισχύσεις σε όπλα και πυρομαχικά στο παρατηρητήριο Νο9 στο Μοrek. Και το κατάφερε. Οι Τούρκοι είχαν απώλειες με νερκούς και τραυματίες όπως μπορείτε να δείτε και στα βίντεο παρακάτω. Λίγο αργότερα συριακά μαχητικά προχώρησαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές .

Το κομβόι του τουρκικού στρατού αποτελούμενο από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα κτλ αναγάστηκε να ακινητοποιηθεί πλησίον της Ma’arat al-Numan.

Λίγο αργότερα ο Συριακός Στρατός "έκοψε" τον αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει Δαμασκό-Χαλέπι-Χομς και την Ιντλίμπ με το Μοrek. Οι συριακές δυνάμεις διέσχισαν τον Μ5 από δυτικά προς ανατολικά βόρεια της Khan Shaykhun ώστε να ελέγξουν περισσότερα υψώματα και έδαφος στα ανατολικά του δρόμου.

Η Τουρκία έχασε πλέον την Βόρεια Χάμα και οι "πύλες" για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ από τις συριακές δυνάμεις έχουν πλέον ανοίξει. 

Είναι φανερό πως ο Μ.Ασαντ δεν ήθελε να αφήσει τον Ρ.Τ.Ερντογάν μετά την συμφωνία του με τους Αμερικανούς για "safe zone 30 χλμ" να ελέγξει περισσότερο συριακό έδαφος. Επιπλέον η Δαμασκός βαρέθηκε τις τουρκικές υποσχέσεις και ψέματα. Η Αγκυρα ποτέ δεν υλοποίησε τους όρους της συμφωνίας της Αστάνα και του Σότσι για την Ιντλίμπ.

Δεν απομάκρυνε τους τρομοκράτες από την ζώνη αποστρατικοποίησης (DMZ) όπως είχε συμφωνηθεί. Ούτε οι αυτοκινητόδρομοι Μ4 και Μ5 άνοιξαν μέχρι τα τέλη του 2018 όπως και αυτό προβλέπονταν ρητά στην συμφωνία. Αρα τι έκανε ο Ερντογάν; Απλά κέρδιζε χρόνο και εδάφη...

Μόνο η ρωσική διαμεσολάβηση μπορεί να απελευθερώσει τους Τούρκους στρατιώτες από το Morek. Πάντως η Μόσχα χτες πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον Μ.Ασαντ λέγοντας πως "πρόκειται για προσπάθειες εξουδετέρωσης τρομοκρατικών απειλών από τον συριακό Στρατό".

Η Δαμασκός είναι ξεκάθαρη προς την Μόσχα: Όχι άλλες καθυστερήσεις, να μην χαθούν κι άλλες ζωές Σύρων στρατιωτών. Θάνατος στους Τούρκους στρατιώτες και εκδίκηση για τις ζωές που χάθηκαν στην βάση Khazanat από τις τρομοκρατικές ομάδες που στήριζε και στηρίζει ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Η πολιτική πίεση στον Ρ.Τ.Ερντογάν αυξάνεται που πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να χάσει αυτό που τρέμει, την Ιντλίμπ η οποία στα σχέδια κάποιων είναι η έξοδος του μελλοντικού κουρδικού κράτους προς την Μεσόγειο...

Ηδη ο Ασαντ από την κίνηση αυτή κέρδισε πολλά καθώς ήρθε ως "απάντηση" στην αμερικανοτουρκική συμφωνία: Οι Κούρδοι SDF σπεύδουν για συμφωνία μαζί του καθώς φαίνεται ο μόνος που θέλει και μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν ο οποίος στην περιοχή δεν διαθέτει αεροπορική υπεροχή.

Τι ανέφεραν οι επίσημες πηγές

Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε χθες το πρωί ότι «τουρκικά οχήματα φορτωμένα πυρομαχικά (…) κινήθηκαν προς την κατεύθυνση» της πόλης για να «διασώσουν τους τρομοκράτες», σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Αυτή η εχθρική συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος δεν θα μειώσει σε καμία περίπτωση τη συριακή αποφασιστικότητα», κατά την ίδια πηγή.

Η Τουρκία καταδίκασε «σθεναρά» τα πλήγματα αυτά. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκρινε ότι οι επιδρομές που έγιναν έρχονται «αντίκεινται σε υπάρχουσες συμφωνίες, στη συνεργασία και τον διάλογο με τη Ρωσία».

Δείτε εικόνες και βίντεο


















ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις