Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Άτυπος πόλεμος στον Έβρο: Αγωνία για τη νέα αύξηση των ροών από την Τουρκία – «Χρειαζόμαστε άμεσα τουλάχιστον 500 συνοριοφύλακες»

Ένας άτυπος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη στον Έβρο, καθώς η βίαιη απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών από την Κωνσταντινούπολη,
οδηγεί στην προώθησή τους στα ελληνικά σύνορα και την εκ νέου αύξηση των ροών.

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται στο έπακρο το μεταναστευτικό ζήτημα, τόσο ως γεωπολιτικό όπλο, αλλά και ως εκβιαστικό μέσο σε Ελλάδα και Ευρώπη, προς ικανοποίηση των παράλογων και παράνομων απαιτήσεών του. Πρέπει επιτέλους η διεθνής κοινότητα να ξυπνήσει και η Άγκυρα να τιμωρηθεί για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει.

Εν αναμονή της εκπνοής, στις 30 Οκτωβρίου, της προθεσμίας που έχει δώσει η τουρκική κυβέρνηση στους Σύριους πρόσφυγες και μετανάστες για να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη (ή να απομακρυνθούν διά της βίας…), στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου εντείνεται η αγωνία για πιθανή νέα αύξηση των ροών.

Η πρώτη επιχείρηση «σκούπα»στην Κωνσταντινούπολη, πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την οποία απομακρύνθηκαν με προορισμό τις δομές στο εσωτερικό της Τουρκίας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, συνέπεσε με αύξηση των αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου, εξέλιξη που δεν θεωρήθηκε από ελληνικής πλευράς άσχετη. σύμφωνα με την Καθημερινή.

Τώρα που ο Ερντογάν απειλεί να «καθαρίσει»τη μεγαλούπολη, όπου εκτιμάται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τις 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία και αρκετές χιλιάδες μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, το ότι πολλοί εξ αυτών –μετανάστες κυρίως–μπορεί να επιλέξουν αντί για τα στρατόπεδα της νοτιοανατολικής Τουρκίας τη φυγή μέσω Εβρου και νησιών στην Ελλάδα προκαλεί επιπλέον ανησυχίες στα σύνορά μας.



«Ολα αυτά τα χρόνια εμείς εδώ στον Εβρο έχουμε έναν άτυπο πόλεμο, με την πίεση να αυξάνεται συνεχώς και να προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με ελάχιστα και παρωχημένα μέσα» λέει στην «Κ» αστυνομική πηγή στην περιοχή, τονίζοντας την επιτακτική, όπως τη χαρακτηρίζει, ανάγκη υλοποίησης, ενόψει ενδεχόμενης αύξησης των ροών, των αποφάσεων που έλαβε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση για ενίσχυση των συνοριακών δυνάμεων σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα (περιπολικά, θερμικές κάμερες κ.λπ).

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε πριν από ένα μήνα τον Εβρο και σε σύσκεψη στον αστυνομικό σταθμό του Χειμωνίου συζήτησε τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα των συνοριοφυλάκων.

«Χρειαζόμαστε άμεσα τουλάχιστον 500 συνοριοφύλακες ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στους ντόπιους κατοίκους και να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί» προσθέτει η ίδια πηγή και αποκαλύπτει ότι οι διακινητές έχουν χαράξει και νέους δρόμους για τη μεταφορά των «πελατών»τους στο εσωτερικό.

«Πλέον χρησιμοποιούν περάσματα στα ορεινά χωριά στον βόρειο Εβρο για να παρακάμπτουν τα μπλόκα μας στον αυτοκινητόδρομο και μέσω του κάμπου της Κομοτηνής να συνεχίζουν προς τη Θεσσαλονίκη. Εμείς για όλη την ορεινή περιοχή έχουμε δύο αυτοκίνητα (βαν) από τα οποία το ένα είναι συνήθως χαλασμένο. Επίσης, επιλέγουν και θαλάσσιες διαδρομές στο Βόρειο Αιγαίο, μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες με βάρκες από τις ακτές της ευρωπαϊκής Τουρκίας στην περιοχή του Αίμου, στα παράλια της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης»

Ο πρόεδρος Ερντογάν προειδοποίησε για νέο προσφυγικό κύμα από την επαρχία Ιντλίμπτης Συρίας προς την Τουρκία, όπου οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται, και απείλησε εκ νέου με άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Αγκυρα, αφού, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, έχει εκταμιεύσει λιγότερα από 3 δισ. δολάρια για τη φροντίδα των προσφύγων. Πέραν των γεωπολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων για τις οποίες ο Τούρκος ηγέτης κραδαίνει το «όπλο»προσφυγικού/μεταναστευτικού, έχει και τις αφόρητες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας που τον ωθούν στο να απειλεί ότι θα το ενεργοποιήσει στοχεύοντας την Ευρώπη με πρώτο «θύμα»βεβαίως την Ελλάδα.


Το αντιπροσφυγικό αίσθημα σαρώνει οριζοντίως την τουρκική κοινωνία αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ελέγχου της ελεύθερης μετακίνησης και εγκατάστασης εντός της επικράτειας, με εκκαθαρίσεις πόλεων, αρχής γενομένης από την Κωνσταντινούπολη, και τη μεταφορά τους σε οργανωμένους καταυλισμούς στη νότια Τουρκία. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε για την επιχείρηση «σκούπα»της Κωνσταντινούπολης ότι όσοι Σύροι πρόσφυγες δεχθούν να φύγουν θα μπορέσουν να εγκατασταθούν και να καταγραφούν σε οποιαδήποτε άλλη επαρχία της Τουρκίας, με εξαίρεση την Αττάλεια, στον Νότο, η οποία εμφανίζεται ήδη κορεσμένη.

Δεν συμμορφώνονται οι μετανάστες
Τι γίνεται όμως με τους αναρίθμητους παράνομους μετανάστες που περιμένουν στους τενεκεδομαχαλάδες της Κωνσταντινούπολης την ευκαιρία να προωθηθούν στον Εβρο για να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας;

Στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων έλεγαν στην «Κ»ότι κανένας εξ αυτών δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με το κάλεσμα των Αρχών, καθώς ο στόχος τους είναι να βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα περιμένοντας την ευκαιρία για να μπουν σε ευρωπαϊκή χώρα. «Θα κρυφτούν στην αχανή πόλη μέχρις ότου περάσει η μπόρα για να ελπίζουν ότι θα περάσουν τα σύνορα στον Εβρο ή σε κάποιο κοντινό νησί» είπε ένας εξ αυτών.

Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη έλευση προς την Ευρώπη και νέων προσφυγικών κυμάτων από τα παράλια της Μικράς Ασίας διατρέχουν ήδη τον «βαλκανικό διάδρομο»όπου παραμένουν ήδη εγκλωβισμένοι σε δομές αλλά και σε δάση χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Πλην της Ελλάδας, σε δομές στη Σερβία είναι καθηλωμένοι 3.000 πρόσφυγες και περισσότεροι από 5.000 μετανάστες από το Μπανγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν κυρίως, οι οποίοι ζουν σε άθλιους καταυλισμούς στα δάση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, περιμένοντας να περάσουν κρυφά τα σύνορα με την Κροατία και από εκεί να συνεχίσουν προς τη Γερμανία.

Έφτασαν εκεί με τη βοήθεια κυκλωμάτων που τους οδήγησαν μέσω Ελλάδας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου, και επιβιώνουν χάρη στη βοήθεια εθελοντών και την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε. μέσω προγραμμάτων, η οποία όμως προσκρούει συχνά στις εθνοτικές αντιπαλότητες Σέρβων, Κροατών, Βόσνιων μουσουλμάνων, οι οποίες ταλανίζουν ακόμα την περιοχή από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο.

2.720 αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου τις πρώτες 9 ημέρες του Σεπτεμβρίου
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα τις πρώτες 9 ημέρες του τρέχοντος μήνα στα νησιά – και κυρίως στη Λέσβο – έφτασαν 2.720 άτομα.

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στα νησιά ήταν 1.296.

Σύμφωνα με μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που επικαλούνται τα ΝΕΑ οι περισσότεροι από τους αφιχθέντες ήταν από το Αφγανιστάν, και μάλιστα πολλές γυναίκες και παιδιά.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου δείχνουν ότι στον καταυλισμό της Μόριας ο αριθμός των εγκλωβισμένων αγγίζει τις 10.000 ενώ στο Βαθύ της Σάμου έφτασε τις 4.944.

Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο έχει υπαχθεί το πρώην υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει να ολοκληρώσει, σύμφωνα με την Καθημερινή, μέσα στο επόμενο 10ημερο δύο νέες δομές στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας και στην Κόρινθο.

Στο πρώτο κέντρο σχεδιάζεται να μεταφερθούν 312 άτομα και στο δεύτερο, περίπου 600. Πηγές του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λένε ότι και τα δύο κέντρα θα έχουν χαρακτήρα transit καθώς σε αυτά θα φιλοξενούνται για σύντομο χρονικό διάστημα πρόσφυγες από το Ανατολικό Αιγαίο μέχρι να ελευθερωθούν θέσεις στις ήδη υφιστάμενες δομές της ηπειρωτικής χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις