Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα θρίλερ με τα εξοπλιστικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδιαίτερα με το ζήτημα των γαλλικών φρεγατών τύπου
Belharra. To οικονομικό ζήτημα αποτελεί το κύριο εμπόδιο για να φτάσουμε σε συμφωνία με το Παρίσι, ωστόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, προμηνύουν εξελίξεις.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Macron, συμφώνησε να αγοράσει δύο γαλλικές φρεγάτες.
Γαλλικά ΜΜΕ πριν λίγες ώρες δημοσίευσαν ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τις εξελίξεις με το ζήτημα.
To Παρίσι θα προτείνει επίσημα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την πώληση 2 φρεγατών στην Ελλάδα μέσω διακρατικού συμβολαίου όπως υποστηρίζει η «La Tribune».
Όπως αναφέρουν οι Γάλλοι, η επίσημη προσφορά θα μπορούσε να υποβληθεί στη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του, κατά την επίσκεψή του Υπουργού τον επόμενο μήνα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τους Γάλλους πάντα, οι 2 φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία, με την πρώτη ελληνική FDI να μπορούσε να παραδοθεί το 2024 και η δεύτερη στο τέλος του 2025 ή τις αρχές του 2026.


TA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ
Η Γαλλική φρεγάτα ανταποκρίνεται σε όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας, της προστασίας της ΑΟΖ και την συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Οι κύριες επιχειρησιακές της δυνατότητες είναι:
1: η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
2: η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
3: η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
4:η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας
Κύρια Χαρακτηριστικά:
Μήκος: 121 μ
Πλάτος: 18 μ
Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
Αυτονομία: 45 ημέρες
Πλήρωμα: 125 άτομα
Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV
Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά., τα οποία είναι πιστοποιημένα από το NATO και έχουν δοκιμασθεί σε συνθήκες μάχης σε όλα τα μεγάλα πολεμικά θέατρα επιχειρήσεων των τελευταίων ετών, προσφέροντας έτσι κορυφαίες δυνατότητες σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ανθυποβρυχιακό, αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ασύμμετρο, αλλά και στο πεδίο του κυβερνοπολέμου.
Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 120 χιλιόμετρα.
Επίσης θα διαθέτει ένα ραντάρ AESA, το σύγχρονο SEA FIRE 500 της εταιρείας Thales, το οποίο υπόσχεται εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων με χαμηλό RCS και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευκινησία.
Για τον ανθυποβρύχιο πόλεμο, θα φέρει 2 σόναρ μιας εξελιγμένης έκδοσης του CAPTAS-4 της Thales, καθώς επίσης και τορπίλες MU90 της Naval Group, με βεληνεκές πάνω από 12χλμ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρηχά και βαθιά νερά.
Για τον αντι-πολοϊκο πόλεμο, η φρεγάτα Belharra θα φέρει πυραύλους Exocet, ενώ επίσης θα είναι εξοπλισμένη με έναν πυργίσκο 76χιλ και όπλα 20χιλ κατασκευασμένα από την Nexter.
Η φρεγάτα θα μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου NH90, καθώς και UAV βάρους 700 κιλών.
Χάρη στην αρχιτεκτονική και την ευελιξία του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS της Naval Group, η φρεγάτα BELHARRA θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των τομέων του σύγχρονου ναυτικού πολέμου.
Τέλος, η φρεγάτα BELHARRA επωφελείται από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά της προσδίδουν μεγαλύτερη απόδοση στην επεξεργασία δεδομένων και ανίχνευση απειλών, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο πλήρωμα να επικεντρωθεί σε εργασίες με μεγαλύτερη αξία. Η ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών εγγυάται την δυνατότητα αναβάθμισης του σκάφους καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Για σχεδόν σαράντα χρόνια, ο εξοπλισμός και τα συστήματα θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν προοδευτικά για να προσαρμοστούν στις εξελίξεις στο επιχειρησιακό πλαίσιο, τις μελλοντικές απειλές και την άφιξη νέων τεχνολογιών.