Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Καλαμάρια με Κους Κους Ούζο και Μάραθο

Σε δυσκολεύουν τα φρέσκα καλαμάρια και τα ευχαριστιέσαι μόνο σε ουζερί ή ψαροταβέρνες γιατί τα μαγειρεύουν έστι ώστε να λιώνουν στο στόμα;
Εντάξει ήρθε η ώρα να το κάνεις κι εσύ μ΄αυτή τη φανταστικά νόστιμη συνταγή για καλαμάρια με κους κους, ούζο και μάραθο!

Προχθές στη λαϊκή ο ψαράς μου έφερε καλαμάρια και ένα φαγκρί για το παιδί, ο κύριος Θεμιστοκλής είναι κιμπάρης και πάντα αυτός επιλέγει το ψάρι ή τα θαλασσινά που θα βάλω στο τραπέζι μου.

Όταν μου τα έδωσε μου λέει: Eσύ φτιάχ’ τα με σάλτσα πικάντικη, θα κάμεις τη σάλτσα και μόλις δέσει θα την τραβήξεις από τη φωτιά, θα βάλεις τα καλαμάρια σε φέτες και σε 10 λεπτά θα σερβίρεις.

Μέχρι να φτάσω σπίτι είχα πάρει και ένα μάτσο μάραθο και ήδη είχα σκεφτεί πως ήθελα να τα μαγειρέψω.

Επανέρχομαι όμως για λίγο στο θέμα διαχείρισης για τα φρέσκα καλαμάρια γιατί όπως είπα είναι ευχής έργο να καταφέρουμε να φτιάξουμε το καλαμάρι να λιώνει στο στόμα.

Κατά καιρούς έχω δοκιμάσει διάφορα «τρικ» όπως τη σόδα η οποία δεν μ΄αρέσει καθόλου, επίσης έχω δοκιμάσεις το γάλα και άλλες φορές το ξύδι. Συχνά τ΄αφήνω στην κατάψυξη κανά δύο μέρες, πάντως αυτό που έχω καταλάβει είναι οτι ποτέ δεν θα καταφέρω να πετύχω τα φρέσκα καλαμάρια τηγανητά, χρυσαφένια και μαλακά, πολύ απλά γιατί δεν μου «φτάνει» η θερμοκρασία ετσι προτιμώ να τ΄απολαμβάνω έξω.

Τα φρέσκα καλαμάρια στο σπίτι τα μαγειρεύω συνήθως γιουβέτσι ή με σάλτσα, μια αγαπημένη μου συνταγή είναι αυτή με τις ελιές.  Αυτή τη φορά ακολούθησα  τη συμβουλή του, λίγο μαγείρεμα σε καυτή σάλτσα και όχι να βράσουν τα καλαμάρια απλά να «ψηθούν».

Έφτιαξα μια πολύ νόστιμη σάλτσα εμπλουτισμένη με ούζο και μάραθο, σκέφτηκα πως το κους κους της TIPIAK θα του ταιριάζει τέλεια και θα μαγειρευτεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο με τα καλαμάρια.

Το αποτέλεσμα απίθανο! Μαλακά καλαμάρια, σπυρωτό κους κους και ένα λαδάκι με μάραθο που πραγματικά έκανε το αποτέλεσμα απίστευτο, απλά αυτό το φαγητό σερβίρεται-τρώγεται ζεστό και ολόφρεσκο.

Αν θες εμπλούτισέ το και με άλλα θαλασσινά, θα το απολαύσουν όλοι είτε νηστεύουν είτε όχι!


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)

Καλαμάρια με Κους Κους Ούζο και Μάραθο
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά
– 1000 γρ. φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα
– 250 γρ. κους κους TIPIAK
– 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
– 4 σκελίδες από φρέσκο σκόρδο
– 2 μεγάλες ντομάτες
– 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
– 250 ml. ντοματοχυμό
– ½ από ένα ματσάκι μάραθο
– ¼ από ένα ματσάκι μαϊντανό
– 50 ml. ούζο
– Ελαιόλαδο
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– Αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής

1
Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το μαϊντανό, τις ντομάτες και κόβουμε το καλαμάρι σε ροδέλες.

2
Σε βαθύ, ευρύχωρο τηγάνι σωτάρουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ και πιπέρι, ανακατεύμε για λίγο και προσθέτουμε το ντοματοχυμό, τις ντομάτες, το ούζο, το μαϊντανό και 1-2 κλωναράκια ψιλοκομμένο μάραθο.

3
Προσθέτουμε 150 ml. νερό και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει αλλά όχι να πήξει.
Αποσύρουμε την καυτή σάλτσα, προσθέτουμε τα καλαμάρια, 200 γρ. κους κους, λίγο ελαιόλαδο, τον μάραθο ψιλοκομμένο και αλάτι. Κλείνουμε το καπάκι, αφήνουμε 10-15 λεπτά και σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μάραθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις