Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

«Βράζει» η θάλασσα στο Καστελόριζο: Αντιμέτωπα ελληνικά με τουρκικά πολεμικά πλοία – Προκλήσεις της Άγκυρας με νατοϊκό «καπέλο»

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Αυτό βέβαια πλέον δυστυχώς έχει γίνει συνήθεια.
Το άσχημο στην όλη εξέλιξη είναι ότι η Άγκυρα προβαίνει σε προκλήσεις υπό την ένοχη ανοχή του ΝΑΤΟ.

Η Συμμαχία κάνει τα στραβά μάτια και αυτό μας γεμίζει με προβληματισμούς. Αφήνουν μια χώρα να αλωνίζει σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο, την στιγμή που στρέφεται ταυτόχρονα προς την Ρωσία, πόση υποκρισία κύριοι του ΝΑΤΟ;

ΒΡΑΖΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ένταση στην περιοχή του Καστελορίζου όπου χθες σημειώθηκαν υπερπτήσεις πάνω από το ακριτικό νησί και την νησίδα Ρω.

Υπερπτήσεις που δεν έμειναν αναπάντητες καθώς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με μαχητικά που απογείωσε από την Κρήτη προχώρησε σε μια σκληρή αερομαχία δυτικά του Καστελόριζου.

Όλα αυτά, ενώ σε λίγες ώρες έχουμε την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν!

Κι ενώ η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για σήμερα με τον τούρκο πρόεδρο, η Άγκυρα μέσω του σταθμού της Αττάλειας που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, προχώρησε στην έκδοση της NAVTEX 1069/19 με την οποία δεσμεύει για τις 29 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη περιοχή νότια του Καστελόριζου, τόσο εντός ελληνικής όσο και κυπριακής δικαιοδοσίας για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, αμφισβητώντας έτσι την κυριαρχία των δύο χωρών, αναφέρει το news.gr


Να θυμίσουμε πως πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είχε εκ του πονηρού αναφέρει πως πολεμικά της πλοία περισυνέλεξαν μετανάστες ανοιχτά της Σάμου. Θέτοντας έτσι ένα ακόμα λιθαράκι στην διεκδίκηση της Άγκυρας για την διενέργεια επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης στο μισό Αιγαίο και μέσω αυτής της διαδικασίας τον έλεγχο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η ένταση αναμένεται να είναι μεγάλη στις 29 Σεπτεμβρίου και για ένα ακόμα λόγο στην περιοχή του Καστελορίζου. Καθώς από τις 27 του μήνα ξεκινά η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων» και η Αθήνα έχει ενημερώσει για μεγάλης κλίμακας άσκηση σε Αιγαίο, Καρπάθιο πέλαγος και θάλασσα του Καστελορίζου, αναμένεται μεγάλες μονάδες του ελληνικού και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να βρεθούν για μια ακόμη φορά σε «μικρή απόσταση» ασκούμενα, με ότι κινδύνους αυτό εγκυμονεί, ειδικά όταν η μια πλευρά έχει δεσμεύσει την περιοχή ασκήσεώς της παράνομα.

Ένταση αναμένεται και σήμερα καθώς η Τουρκία έχει δεσμεύσει και πάλι παράνομα την γνώριμη περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Ρόδου για ναυτική άσκηση.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ   

Στο ίδιο έργο θεατές, όχι μόνο για το σκηνικό που έστησε η Τουρκία με τις υπερπτήσεις πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αλλά κυρίως επειδή θεατές ήταν γι’ ακόμη μια φορά, σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, οι Νατοϊκοί μας σύμμαχοι καθώς ένα εκ των ιπταμένων ραντάρ της Συμμαχίας, πετούσε σε συνεκπαίδευση με τα Τουρκικά F-16 στο πλαίσιο της άσκησης της γείτονος «Nexus Ace», αναφέρει το hellasjournal.com.

Το πλήρωμα του Ε-3 Sentry Awacs στις 27 Αυγούστου, έγινε ξανά μάρτυρας των Τουρκικών έκνομων ενεργειών εντός του FIR Αθηνών, όπως και κατά την χθεσινή ημέρα. Παραβατικές ενέργειες λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς η Άγκυρα φαίνεται ότι επέλεξε την οδό της έντασης στο Αιγαίο με τρεις ιδιαίτερα «στοχευμένες» υπερπτήσεις σε μια ευαίσθητη περιοχή που δεν φεύγει από το στόχαστρο της γείτονος.

Μήνυμα προς την Αθήνα ότι και ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα βαρύς ύστερα από ένα καυτό καλοκαίρι στις σχέσεις των δυο χωρών; Εκνευρισμός από την πλευρά της Άγκυρας διότι ακόμη κι’ αν φόρεσε προ ημερών το προσωπείο του καλού παιδιού, βρίσκεται σε επίπεδο κορυφής στον ΟΗΕ με την πλάτη στον τοίχο;

Σύμφωνα πάντως με τις καταγραφές στα Ελληνικά ραντάρ, στην άσκηση «Nexus Ace» το σενάριο προέβλεπε ένα Comao (σχηματισμός μαχητικών αεροσκαφών) να έχει τον ρόλο του επιτιθέμενου. Τα δυο από τα τέσσερα αεροσκάφη θα προχωρούσαν σε εικονική προσβολή στρατηγικού στόχου και τα άλλα δυο F-16 θα ήταν η ασπίδα προστασίας των βομβαρδιστικών.

Γνωστό σενάριο που ασκούνται σχεδόν όλες οι αεροπορίες ανά τον κόσμο. Οι αμυνόμενοι απογειώθηκαν από την βάση του Dalaman, με ζεύγος αεροσκαφών F-16 με αποστολή ν’ αναχαιτίσουν την «εχθρική» αποστολή. Όλα γίνονταν υπό τις οδηγίες και τον συντονισμό και του Νατοϊκού Ε-3 Sentry Awacs το οποίο είχε απογειωθεί από την βάση Konya.

Εν συντομία αυτό ήταν γι’ ακόμη μια φορά το σενάριο της Τουρκικής άσκησης η οποία όμως εξελίχθηκε σε έκνομες ενέργειες των Τούρκων ιπταμένων- προφανώς κατ’ εντολή του επιτελείου τους. Και γι’ ακόμη μια φορά με την ανοχή του ΝΑΤΟ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την τελευταία συνεκπαίδευση που έκαναν περίπου στην ίδια περιοχή και με τα ίδια αποτελέσματα. Δυστυχώς ουδείς φαίνεται πως ασχολήθηκε με την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι σε μια επίσης συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις