Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Μητσοτάκης θα αναγκασθεί να μου παραδώσει την εξουσία με πρόωρες εκλογές

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΑΠΟ (ΕΔΩ) ΜΕ ΕΥΘΗΝΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ

Γύρευε τι μπάχαλο ετοιμάζουν οι Συριζαίοι μπαχαλάκηδες στους δρόμους της Αθήνας.
Μετά την θερινή ραστώνη
ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε πιο επιθετικός και αποφασισμένος να κάνει σκληρή αντιπολίτευση εντός και εκτός Βουλής. Ο αρχηγός του Σύριζα προβλέπει μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα του παραδώσει την εξουσία πολύ σύντομα μέσα από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Γύρευε τι μπάχαλο ετοιμάζουν οι Συριζαίοι Απάτσι στους δρόμους για να αναγκασθεί ο Κυριάκος να παραδώσει τα όπλα όπως εκτιμά ο Τσίπρας. Ερχεται ένας συναρπαστικός χειμώνας…

● Συμπληρώνονται δύο μήνες από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τα πρώτα δείγματα, μπορούν να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα ή είναι ακόμη νωρίς;

Δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα γραφής είναι χειρότερα και από αυτά που περιμέναμε. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έχει εκλάβει το ποσοστό των εκλογών ως λευκή επιταγή, για να πάρουν ρεβάνς για 4,5 χρόνια μακριά από τα έδρανα της εξουσίας. Μέχρι στιγμής, το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε από τα έτοιμα που βρήκαν και να σαρώνουν το κράτος σαν λάφυρο.

Στην οικονομία επιχειρούν να καρπωθούν ως δήθεν επιτεύγματά τους τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που εμείς ψηφίσαμε από τον Δεκέμβριο του 2018, τις 120 δόσεις που εμείς θεσμοθετήσαμε κόντρα στις πιέσεις των θεσμών. Στα εργασιακά, πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν να ικανοποιήσουν τα πάγια αιτήματα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ για κατάργηση του αιτιολογημένου των απολύσεων με τροπολογίες τελευταίας στιγμής, ανοίγοντας τον δρόμο στην επαναφορά της εργασιακής ζούγκλας των μνημονίων.

Το σημαντικότερο όμως είναι η καθεστωτική, ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει ο κ. Μητσοτάκης για την εξουσία. Οι μεθοδεύσεις για την αποπομπή της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο σκανδαλώδης διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ, ο διορισμός του διευθυντή του γραφείου του στην προεδρία της ΕΡΤ, το δήθεν επιτελικό κράτος που συγκεντρώνει υπερεξουσίες ελέω θεού – μονάρχη στο πρωθυπουργικό γραφείο, δεν αποτελούν απλά παραπτώματα. Επιβεβαιώνουν, πέρα από το έλλειμμα αξιοπιστίας, το έλλειμμα δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη, συνιστούν θεσμική εκτροπή και προδιαγράφουν επιστροφή στα πιο σκοτεινά χρόνια του κράτους της Δεξιάς.

● Βλέπουμε ότι επιμένετε στην κριτική σας στην κυβέρνηση για την ανάγκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, εσείς δεν τα είχατε ψηφίσει αυτά;

Ο κ. Μητσοτάκης, που είχε συνυπογράψει στην κυβέρνηση Σαμαρά πλεονάσματα 4,5%, υποσχέθηκε προεκλογικά φοροελαφρύνσεις από τη μείωση των πλεονασμάτων που υποτίθεται ότι θα πετύχαινε άμεσα μετά την εκλογή του, δελεάζοντας τους εταίρους με σκληρές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Με δυο λόγια, στη στρατηγική του τα πλεονάσματα θα ήταν το τυρί στη φάκα των νέων μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που θα έμπαιναν ως προϋπόθεση για τη μείωση των πλεονασμάτων.

Με την πρωτοβουλία μας, όμως, τον περασμένο Μάιο να δημιουργήσουμε έναν καταπιστευτικό λογαριασμό χρησιμοποιώντας 5,5 δισ. από τα περίπου 37 που καταφέραμε να συσσωρεύσουμε στα δημόσια ταμεία, ανακοινώσαμε μονομερώς και χωρίς να απαιτείται καμία διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αφού δεν παραβιάζαμε καμία συμφωνία, τη μείωση των πλεονασμάτων από τον αμέσως επόμενο χρόνο, από 3,5% σε 2,5%. Με αυτόν τον τρόπο πήραμε το τυρί και αφήσαμε τη φάκα, αφού κανένα προαπαιτούμενο δεν θα έμπαινε ως όρος.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, μόλις εξελέγη αρνήθηκε την υλοποίηση του σχεδίου μας. Θέλει, λέει, τα 5,5 δισ. να τα δώσει στις τράπεζες. Και έτσι ξανάβαλε το τυρί στη φάκα, την οποία και μας παρουσιάζει με μεγάλη περηφάνια ως στόχο μεγαλεπήβολο από το 2021 και μετά, προκειμένου να πάρουμε πίσω το τυρί που ήδη είχαμε στην κατοχή μας. Πρόκειται με δυο λόγια για μια κραυγαλέα υποχώρηση αλλά και για παροιμιώδη υποκρισία που αποδεικνύει ότι οι μνημονιακές πολιτικές είναι τελικά το κρυφό πρόγραμμα της Ν.Δ. Το 2012-15 το δικαιολόγησε με το Μνημόνιο, τώρα θέλει να το δικαιολογήσει με τα πλεονάσματα.



Σε ό,τι αφορά τη στάση σας ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι στιγμής έχετε επιλέξει ως πεδίο αντιπαράθεσης μόνο τη Βουλή. Στους δρόμους θα σας δούμε ή πλέον ο Αλέξης Τσίπρας «ωρίμασε»;

Γιατί, η ωριμότητα δεν συνάδει με τους αγώνες; Αγώνες δώσαμε τέσσερα χρόνια για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Τους δώσαμε στις Βρυξέλλες, τους δώσαμε στα υπουργεία, τους δώσαμε στην καθημερινότητα. Με σωστά και λάθη. Με κέρδη και με υποχωρήσεις. Αλλά τους δώσαμε και βγήκαμε νικητές.

Ή μήπως η ωριμότητα δεν συνάδει με τους κοινωνικούς αγώνες; Με τις διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλους αυτούς που δέκα χρόνια σήκωσαν μόνοι τους το βάρος της κρίσης για τις εγκληματικές επιλογές ενός πολιτικού συστήματος επί σαράντα έτη; Για τη νεολαία, τον συνταξιούχο, τον άνεργο, τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον ελεύθερο επαγγελματία που πλέον μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση εργάζεται για την επιστροφή στα μαύρα χρόνια των μνημονίων.

Η «ωριμότητα», στην οποία αναφέρεστε λοιπόν, δεν είναι έννοια αντίθετη αλλά συμπληρωματική για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να απαντήσω με λίγα λόγια στο ερώτημά σας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προασπιστεί σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα που του έχει δώσει ο λαός τα κοινωνικά εκείνα στρώματα που εκπροσωπεί. Και στη Βουλή και εκτός Βουλής. Θα βρίσκεται εκεί που διακυβεύονται τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

● Εχετε ήδη προκαλέσει την κυβέρνηση, αν τολμά να κάνει εξεταστική για τη Novartis. Η αρμόδια αρχή βάζει τις υποθέσεις των πολιτικών προσώπων στο αρχείο. Μήπως επενδύσατε πολλά σ’ αυτή την ιστορία;

Την έχω καλέσει και την ξανακαλώ. Για να μάθει το πανελλήνιο σε απευθείας μετάδοση τι ακριβώς έχει γίνει με το σκάνδαλο του φαρμάκου. Οσο για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης δεν αντιλαμβάνομαι την κριτική. Εφτασε μια δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή. Τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση;

Να τη θάψει, όπως έκαναν στο παρελθόν με δικογραφίες για υπουργούς της Ν.Δ.; Η κυβέρνηση λοιπόν ούτε επένδυσε ούτε επεδίωξε τίποτα. Εκανε ακριβώς αυτό που ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα. Εμπιστεύτηκε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και της επέστρεψε τη δικογραφία για να κρίνει αυτή. Μάλλον δεν μπορεί να πει το ίδιο και η Ν.Δ., που το μόνο που έκανε είναι να απειλεί δικαστικούς λειτουργούς και να καταθέτει μηνύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις